Nezamestnanosť na Slovensku klesá, ale zamestnanosť nestúpa všade

ČO INÍ NEPÍŠU

Mnohým mladým sa robiť nechce...Viac ako štvrtina mladých ľudí vo veku dvadsaťpäť až dvadsaťdeväť rokov nerobí vôbec nič. Nechodia do školy, nepracujú a ani nikde nepraxujú, či netrénujú. Týmto údajom rozčeril hladinu verejnej mienky v minulých dňoch Viliam Páleník zo Slovenskej akadémie vied.

Nezamestnanosť je stav, pri ktorom sa časť pracovných síl nezúčastňuje na pracovnom procese. Ako nezamestnaní sú označované práceschopné osoby, ktoré si na trhu práce nemôžu nájsť platené zamestnanie. Tí, ktorí ponúkajú, a teda predávajú svoju pracovnú silu na trhu práce, sú vybavení rôznym stupňom zručností a schopností závislých od vzdelania a kvalifikácie. Od nich závisí schopnosť vykonávania rôzne náročnej a zložitej pracovnej činnosti. V ideálnej situácii priamo úmerne k týmto schopnostiam, ktoré ponúkajú, získavajú protihodnotu za svoju prácu od toho, kto ich pracovnú silu využíva a platí za ňu. Výška sociálnych príjmov od štátu by však nemala prevyšovať hodnotu nízko kvalifikovanej práce, pretože v tom prípade si ľudia zvolia jednoduchšiu možnosť poberania sociálnej podpory, pre ktorú nemusia vyvíjať pracovnú činnosť.

„To sú napríklad ľudia zo segregovaných rómskych komunít, ktorí sú len ťažko zamestnateľní a pre ich zamestnanie vláda nerobí nič. Tieto skupiny ani nebývajú na trhu práce, ani sa nepovažujú za nezamestnaných, lebo nikdy ani prácu nehľadali. Sú mimo trhu práce,“ zdôraznil Viliam Páleník.

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter pritom koncom novembra vyzdvihol zníženie nezamestnanosti mladých do dvadsaťdeväť rokov z 34,8 percenta na 23 percent. „Podarilo sa nám zabezpečiť trinásťtisíc pracovných miest a hlavný úspech vidím v tom, že 86 percent mladých ľudí po ukončení projektu ostalo naďalej v trvalom zamestnaní u tých zamestnávateľov, ktorí predtým poberali istú motiváciu prostredníctvom tohto projektu,“ skonštatoval J. Richter.

Miera nezamestnanosti na Slovensku klesla na 10,77 percenta.  Dosiahla tak najnižšiu úroveň od marca 2009. V rámci celej Európskej únie nezamestnanosť klesla na 9,3 percenta.

Úrady práce na Slovensku však evidovali ku koncu októbra tohto roka sedemdesiatštyritisíc osôb, ktoré boli bez práce dlhšie ako štyri roky. Od nástupu súčasnej vlády Roberta Fica, teda od konca marca 2012, ide o nárast takmer o 18,3 tisíca osôb. Kým v marci 2012 bolo bez práce dlhšie ako štyri roky 13,6 percenta evidovaných nezamestnaných, v októbri roka 2015 to už bolo 21,5 percenta z celkového počtu nezamestnaných. Počet dlhodobo nezamestnaných, ktorí sú v evidencii úradov práce viac ako štyri roky, v období od marca 2012 do októbra 2015 vzrástol vo všetkých krajoch na Slovensku.

(ib)

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.