Nie sú všetci moslimovia rovnakí

thumbnail

POZNÁMKA

Bývalá ministerská predsedníčka Austrálie Julia Gillardová, dnes predsedníčka Austrálskej labouristickej strany, vyslovila v čase, keď bola na čele kabinetu na adresu islamských prisťahovalcov mimoriadne tvrdé slová.

„Prisťahovalci, a nie Austrálčania sa musia prispôsobiť. Buď to akceptujete, alebo nie, ale potom neste následky. Od teroristických útokov na Bali zažívame vzplanutie vlastenectva väčšiny Austrálčanov. Táto kultúra sa vyvíjala počas dvoch storočí bojov, skúšok a víťazstiev miliónov mužov a žien, ktorí hľadali slobodu. Väčšina Austrálčanov verí v Boha. To nie je kresťanské pravicové krídlo či politický tlak, ale fakt, pretože kresťanskí muži a ženy založili tento štát na kresťanských zásadách. Ak vás uráža náš Boh, potom vám navrhujem zvážiť iný kút sveta ako svoj nový domov, pretože Boh je súčasťou našej kultúry. Toto je naša krajina, naša zem, náš životný štýl a my vám dávame príležitosť, aby ste si to všetko užívali. Ale len čo sa začnete sťažovať a frflať na našu zástavu, naše záväzky, našu kresťanskú vieru, potom vás vyzývam, aby ste využili ďalšiu výhodu veľkej austrálskej slobody – právo odísť. Ak tu nie ste šťastní, potom odíďte. Nebudeme vás nútiť zostať tu. Vy ste požiadali, aby ste mohli byť tu. Takže akceptujte krajinu, pre ktorú ste sa rozhodli a ktorá vás prijala,“ povedala Julia Gillardová.

Náš minister zahraničia nedávno povedal, že útok v Paríži bol istým spôsobom 11. september pre celú Európu, netreba však hádzať všetkých moslimov do jedného vreca a paušalizovať, to je to najhoršie, čo by sme mohli urobiť. Predstavitelia islamských štátov, s ktorými sa minister Lajčák stretáva, sa podľa neho od útoku dištancujú, pretože to vrhá zlé svetlo na celý islam. Navyše aj v islamských štátoch žijú ľudia, ktorí nevyznávajú islam a sú prenasledovaní.

Svoje o tom vie aj Ameer Mayyahi, ktorý pred niekoľkými rokmi ušiel z Iraku a usadil sa na Slovensku. Pre Aktuality.sk povedal, ako vníma spolunažívanie Európanov a Arabov a ako nazerá na radikálov, ktorých na našom kontinente neustále pribúda: „V prvom rade musím povedať, že je zlé a chybné, keď každého človeka z arabského sveta hneď spojíte s radikalizmom. Radikáli nebojujú za nejaké vznešené myšlienky. Ja som už dávno zistil, že s nimi nemôžete ani normálne komunikovať, a nie ešte ich presviedčať. Im ide len o jedno, a to je ovládanie ľudí, moc a peniaze. Podľa mňa je každý radikál kriminálnik. Títo ľudia majú komplexy, a preto sa to snažia zakryť nejakým náboženstvom. V mnohých prípadoch ide o ľudí, ktorí boli v minulosti odsúdení za nejaký zločin a chápu to ako nespravodlivosť zo strany majoritnej spoločnosti. Veď aj atentátnici v Paríži sedeli v minulosti v base. Islam je potom len zásterkou. Lenže nijaké náboženstvo tu nie je v skutočnosti pre tieto veci. Mešity v Európe nie sú vôbec potrebné. Ak sa chce niekto modliť k Alahovi, tak to môže robiť aj doma,“ povedal mladý Arab z Iraku a dodal: „Na Slovensku som začal novú kapitolu svojho života. Prispôsobil som sa a zažil som tu prvý životný úspech, za čo som aj vďačný.“

 Roman KALISKÝ-HRONSKÝ



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.