Niektorí kandidáti dehonestovali úrad prezidenta

thumbnail

O týždeň pôjdu Slováci opäť k volebným urnám voliť hlavu svojho štátu. „Veľmi si želám, aby sa na voľbách zúčastnilo čo najviac voličov, pretože to je dôkaz toho, že ľudia majú záujem o veci verejné. Pevne verím, že si dobre vyberú, a ak nebudeme mať víťaza hneď v prvom kole, že si do druhého vyberú dvoch zodpovedných kandidátov alebo kandidátky, ktorí sa pobijú o prezidentský palác,“ povedal tesne pred prvým kolom volieb hlavy štátu predseda vlády Peter Pellegrini. Premiér Pellegrini zdôraznil, že pred funkciou prezidenta SR by sme mali mať väčší rešpekt. „Mňa vyrušil taký veľký počet kandidátov ‒ trinásť, pretože to dáva signál, ako keby si mnohí ľudia mysleli, že môžu byť prezidentom. Pred touto funkciou by sme mali mať väčší rešpekt,“ varoval Peter Pellegrini.

 ■ DLHŠIE ČAKANIE

Na prvé výsledky zo spočítaných zápisníc volebných okrskov Slovensko čakalo dlhšie. Dôvodom bol incident, pre ktorý bola v obci Medzany uzatvorená volebná miestnosť, čo predĺžilo volebné moratórium, keďže sa tam po zdokumentovaní udalosti mohlo dlhšie hlasovať. Víťazkou prvého kola prezidentských volieb sa stala so ziskom vyše štyridsiatich percent platných hlasov Zuzana Čaputová. V druhom kole bude o priazeň voličov bojovať s Marošom Šefčovičom, ktorý obsadil druhú priečku so ziskom takmer devätnástich percent hlasov. Vyplýva to z výsledkov po následnom sčítaní všetkých okrskov.

Na prezidentských voľbách 2019 sa zúčastnilo približne o desať percent viac voličov ako pred piatimi rokmi. Z celkového počtu 4,429 milióna voličov zapísaných v zoznamoch voličov sa v   prvom kole  na voľbe prezidenta zúčastnilo 2,159 milióna voličov. Volebná účasť tak dosiahla 48,74 percenta. Tretí najvyšší podiel platných hlasov získal Štefan Harabin s vyše štrnástimi percentami hlasov, František Mikloško s 5,72 percenta, Béla Bugár s 3,1 percenta, Milan Krajniak s 2,77 percenta a Eduard Chmelár s 2,74 percenta. Menej ako percento platných hlasov získali Martin Daňo, Róbert Švec, Juraj Zábojník, Ivan Zuzula a Bohumila Tauchmannová. Voliči odovzdali hlasy aj kandidátom, ktorí z boja o post prezidenta odstúpili ‒ Robertovi Mistríkovi a Józsefovi Menyhártovi.

■ VYHLÁSENIA KANDIDÁTOV

Štefan Harabin otvoril slovnú vojnu s Marianom Kotlebom: „Pán Kotleba posunul Šefčoviča do druhého kola.“ Štefan Harabin po oznámení výsledkov ohlásil, že pôjde vyhrať „ďalšie voľby“. František Mikloško bol z výsledku volieb sklamaný: „Nehodlám teraz hodnotiť či už moju kampaň, alebo kde som urobil chyby,“ vyhlásil. „Nehovorím to nejako skleslo, ale v tejto chvíli moje angažovanie ako politika, ktorý by sa chcel ešte zúčastniť nejakých volieb, definitívne končí,“ pripomenul František Mikloško.

Zuzana Čaputová vo svojom vyhlásení po sčítaní väčšiny okrskov poďakovala voličom  nielen v slovenčine, ale aj v maďarčine, rusínskom či rómskom jazyku. Poďakovala sa svojej rodine, tímu, Progresívnemu Slovensku, ale aj darcom a podporovateľom.

„Som rada, že nebudeme musieť čeliť extrému,“ povedala na margo toho, že kandidát s podporou Smeru-SD sa dostal do druhého kola. „Dnešné víťazstvo vnímam ako volanie ľudí po zmene, po ktorej túžia. Budem v kampani hľadať to, čo nás spája, a pokúsim sa voličov presvedčiť, kadiaľ vedie cesta ‒ cez slušnosť a konštruktivitu.“

Už o týždeň sa proti nej postaví Maroš Šefčovič. Ten zhrnul výsledok prvého kola slovami:  „Chcem priniesť všetko, čo som tie roky budoval, späť na Slovensko“, povedal. „Chcem sa o týchto občanov pobiť, pobiť sa o našu krajinu. Som to pripravený urobiť. Som presvedčený, že moja osobná história je toho dôkazom.“

O novej hlave štátu rozhodnú voliči 30. marca v druhom volebnom kole. Prvé kolo sa uskutočnilo bez väčších problémov, podľa volebnej komisie sťažovatelia podali asi štyridsať menej vážnych podnetov, ktoré sa priebežne riešili.

Ivan BROŽÍK ‒ Foto-zdroj: teraz.sk - TASR-Pavel Neubauer – Ilustrácia: Ľubomír KOTRHA

Čítajte aj ďalšie analýzy 1. kola volieb hlavy štátu Slovenska: 

Zhodnotenie volieb šéfredaktorom SNN Marošom Smolcom

Komentár k voľnám politológia Matice slovenskej Romana Michelka



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.