Nový minister hospodárstva chce na Slovensko čo najviac investícií

thumbnail

Rezort hospodárstva má pridať na akčnosti

Nový minister hospodárstva Pavol Pavlis si myslí, že ho čaká ťažké obdobie. Podľa vlastných slov by chcel znížiť administratívnu záťaž podnikateľov, sústrediť sa chce aj na energetickú bezpečnosť Slovenska. „Bol by som nerád, keby ohlásené investície skončili v Maďarsku alebo Česku,“ povedal počas nástupu do svojej funkcie. Cieľom nového predstaviteľa Ministerstva hospodárstva SR Pavla Pavlisa (Smer-SD) v úrade budú zahraničné investície.

„Prioritne sa chcem sústrediť na zahraničné investície, aktívne chcem vstupovať do procesu vyhľadávania a získavania nových investorov,“ povedal po svojom vymenovaní do funkcie ministra hospodárstva v Prezidentskom paláci. „Z môjho pohľadu ma čaká trochu ťažké obdobie, čo sa týka znižovania administratívnej záťaže podnikateľov. Na aktuálnu situáciu sa musím sústrediť aj v prípade energetickej bezpečnosti Slovenska a čaká ma taktiež mnoho ďalších aktivít,“ predstavil svoje zámery. Zároveň však zdôraznil, že na funkciu ministra je pripravený, keďže na rezorte hospodárstva pôsobil ako štátny tajomník dva roky. V tej súvislosti je zaujímavý jeho nasledujúci výrok: „Myslím si, že za posledné štyri roky ministerstvo trochu stratilo zo svojej akčnosti,“ povedal Pavol Pavlis.

MINISTROVA AGENDA

„Nový minister hospodárstva Pavol Pavlis by mal svojimi reformami zlepšovať podnikateľské prostredie, napríklad znížením administratívnej záťaže.“ Povedal to generálny sekretár Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení Oto Nevický. „Na Slovensko by mal priniesť nové zahraničné investície, ktoré znížia nezamestnanosť a oživia trh práce. Samozrejme by sme privítali úzku spoluprácu rezortu hospodárstva so zamestnávateľmi,“ zdôraznil. Pre podnikanie by bolo podľa slov výkonného riaditeľa Podnikateľskej aliancie Slovenska Roberta Kičinu prospešné, ak by nový minister hospodárstva koordinoval znižovanie administratívnej záťaže naprieč celou štátnou správou, aby spolupracoval s rezortmi financií, práce a spravodlivosti pri riešení kľúčových bariér podnikania, ktorými sú dane, odvody, pracovná regulácia a súdnictvo.

„Bolo by zároveň prospešné, aby posilňoval nezávislosť regulačných orgánov, najmä v energetike. V oblasti poskytovania investičných stimulov by bolo užitočné zaviesť taký hodnotiaci model, aby bolo možné objektívnejšie porovnávať podporené investície,“ prízvukoval Robert Kičina. V sektore energetiky, ktorá taktiež patrí do pôsobnosti rezortu hospodárstva, patrí medzi hlavné výzvy nového ministra hospodárstva SR, podľa slov analytika Jozefa Badidu, dokončenie tretieho a štvrtého bloku v jadrovej elektrárni Mochovce, ako aj poskytnutie viac informácií o ropovodnom projekte Bratislava Schwechat Pipeline.

PAVLISOVA VIZITKA

Nový minister je členom strany Smer-SD. Narodil sa 12. januára 1961 v Bratislave. Vyštudoval Slovenskú vysokú školu technickú v Bratislave, odbor Automatizované systémy riadenia technologických procesov na Strojníckej fakulte. Pracoval okrem iného vo Výskumnom ústave výpočtovej techniky a v podniku zahraničného obchodu. Od roku 2003 bol členom Dozornej rady Fondu národného majetku SR. Od roku 2006 bol poslancom parlamentu. Bez zaujímavosti nie je skutočnosť, že viac informácií či názorov, ktoré súvisia s novým ministrom hospodárstva, sa prakticky zohnať nedá. Okrem oficiálnych správ z obdobia jeho vymenovania do funkcie ministra neexistuje nič, čo by ho prostredníctvom na internete zvyčajných sociálnych sietí alebo blogov či iných citácií charakterizovalo.

ZÁHADNÝ ČLÁNOK

V roku 2011 denník SME uverejnil článok o istom Pavlovi Pavlisovi, v ktorom sa okrem iného píše: „Poslanec Smeru Pavol Pavlis bol v konflikte záujmov, ktorý pred štátom nepriznal. V roku 2002 šéfoval spoločnosti Port Services, ktorá zažalovala Fond národného majetku o takmer pol miliardy korún. Fond ju vylúčil zo súťaže o akcie štátneho podniku Slovenské plavby a prístavy.

Pavol Pavlis ako šéf firmy žalobu podpísal. O dva týždne na to ho Smer listom predsedu Roberta Fica nominoval za člena Dozornej rady Fondu národného majetku. Pavol Pavlis v čestnom vyhlásení podpísal, že ‚nevykonáva žiadnu činnosť, ktorá by bola v rozpore so záujmami FNM‘.“

AKTUÁLNE ODKAZY

Nový minister hospodárstva sa chce popasovať s investíciami. V tejto súvislosti pripomenieme, že už v roku 1998 súčasný predseda Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory Peter Mihók povedal: „Bez vytvorenia motivačného prostredia pre podnikateľov a investorov a obnovy finančných tokov v slovenskom hospodárstve nie je možné ozdraviť ekonomiku Slovenska. Od toho možno odvodiť efektívne riešenie problémov ďalších rezortov (zdravotníctvo, školstvo a sociálna oblasť), ktoré sa v ostatných rokoch dostali do kritickej situácie.“ Ťažko sa dá pochopiť, že tento výrok nestratil nič na svojej aktuálnosti ani po šestnástich rokoch.

Ivan BROŽÍK – Foto-zdroj: internet

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.