Nový rómsky splnomocnenec – príslušník majority?

thumbnail

Tridsaťročný teoretik namiesto Róma s praxou. Vláda vymenovala nového splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity. Do funkcie nastúpil deň pred Medzinárodným dňom Rómov – 7. apríla. Stal sa ním Ábel Ravasz, nominant strany Most – Híd. Sám sa charakterizoval, že je príslušníkom majority. Otázne je, čo tým chcel naznačiť, či to je pozitívum, alebo opak? Ábel Ravasz pochádza z Dunajskej Stredy, má tridsať rokov a sám uvádza, že absolvoval dve univerzity v Budapešti a jednu v New Yorku. Na post prichádza z pozície výkonného riaditeľa Inštitútu Mateja Bela, kde si ako profesijné  charakteristiky uvádzal, že je sociológ a politológ.

CHMELOV ČLOVEK

Nový splnomocnenec sa doteraz zaoberal najmä výskumami verejnej mienky, otázkami postmodernej politiky a menšinovými otázkami, čo sa uvádza na webovej stránke spomínanej inštitúcie. Za povšimnutie stojí, že stránka je dvojjazyčná, teda text tu nájdete buď slovenský, alebo maďarský. Medzi partnermi hneď na prvom mieste web uvádza stranu Most – Híd, z čoho skôr pramení  otázka, či to nie je inštitút tejto strany, čo naznačujú aj názvy jej materiálov či aktivít, ktoré sú veľmi podobné ako v prípade Mosta. Z uvádzanej agendy je vo svojej podstate len jedna konferencia, ktorá sa zaoberala problematikou Rómov.

ábel ravz_rómsky splnomocnenecPrezidentom tohto inštitútu je Rudolf Chmel, ktorý bol v rokoch 2002 až 2006 ministrom kultúry SR a päť rokov pôsobil ako podpredseda strany Most. Po tom, ako ho na poste podpredsedu vystriedala Lucia Žitňanská, zostal Rudolf Chmel poslancom NR SR (dnes už bývalým) za Most, vo vláde Ivety Radičovej bol podpredsedom vlády SR pre ľudské práva a národnostné menšiny.

Inštitút názvom evokuje banskobystrickú univerzitu Mateja Bela. Nemá s ňou však nič spoločné. Za povšimnutie stojí, že z významnej osobnosti nášho národa, ktorou polyhistor Matej Bel nepochybne bol a je a sám sa považoval za Slováka, robia na stránke polovičného Maďara. Citujeme, čo tento v podstate neznámy inštitút, ktorý existuje len dva roky, o Belovi na svojej stránke uvádza: „Z otcovej strany bol slovenského a z matkinej strany bol maďarského pôvodu.“ Nuž, známa maďarská politika – spraviť z každého významného človeka Maďara. A to len preto, že sme tisícročie žili v rámci spoločného uhorského štátu. Žiaľ, ďalšia zlomyseľnosť, keď sa nerozlišuje, čo bolo Uhorsko a čo Maďarsko...

POLLÁKOVO DEDIČSTVO

Krátko po nástupe nového splnomocnenca zazneli úvahy o možnosti zániku úradu vlády pre menšiny, čo však nie je potvrdené, no na strane druhej ani vylúčené. Takáto informácia sa objavila vo viacerých médiách a ani samotný Á. Ravasz to nevylúčil. Za povšimnutie tiež stojí, že bývalý splnomocnenec Peter Pollák mal doktorát z oblasti sociálnej práce v problematike Rómov, dlhodobo sa téme venoval i pedagogicky, ale aj v oblasti projektov a konkrétnej terénnej práce. Isté skúsenosti neupierame tiež novému splnomocnencovi, ale v porovnaní s predchodcom sú podľa dostupných informácií minimálne nižšie, v oblasti terénnej práce len osem rokov a takmer všetky len teoretické. Zrejme aj preto si do svojho tímu priberá osoby z radov tejto menšinovej komunity.

Budeme pozorne sledovať ďalší vývoj v tejto problematickej oblasti, ktorá má nielen etnické, no najmä sociálne dimenzie, a je, žiaľ, stále výrazne negatívna. Aj preto je okolo odchodu doterajšieho splnomocnenca Petra Polláka z postu viac otázok a nejasností  – teda či jeho odstúpenie nesúvisí s nezvládnutím funkcie a celkovo problematiky, čo tvrdia dokonca niektorí aktivisti z radov Rómov.

Matica slovenská, ktorá je bezpochyby za spoluprácu medzi jednotlivými národmi a národnosťami, akiste minimálne morálne podporí všetky pozitívne kroky v tejto oblasti. Určite však nie je a nebude za posilňovanie nejakej národnosti na úkor inej. Môžeme skôr veriť, že k takému niečomu nedôjde. Najmä preto nie, že v našom štáte žije okrem slovenského štátotvorného národa (81 percent populácie) viacero národností. Pri sčítaní v roku 2011 sa k maďarskej národnosti prihlásilo asi 8,5 percenta obyvateľstva, k rómskej len dve percentá a ďalšie percentá si medzi sebou podelili národnosti rusínska, česká, ukrajinská, nemecká, poľská, chorvátska, srbská, ruská, židovská, moravská a bulharská. Zastúpenie iných je v Slovenskej republike minimálne.

Viliam KOMORA – Foto: internet

POZNÁMKA na danú tému

Nesúhlas a pobúrenie iniciovali rómsku petíciu

 rómoviaSplnomocnenec vlády pre rómske komunity Peter Pollák rezignoval. Funkciu a jej výkon ukončil v obci Jarovnice v okrese Sabinov. Tam, kde ešte nedávno otváral modulovú kontajnerovú základnú školu alebo predstavoval projekt rómskych občianskych hliadok.  Peter Pollák bol vo funkcii vládneho splnomocnenca „pre Rómov“ od 1. októbra 2012. Najnovšie ho má nahradiť  Ábel Ravasz, riaditeľ Inštitútu Mateja Bela. Do pozície splnomocnenca ho navrhuje koaličná strana Most – Híd. Zástupcovia petičného výboru za zachovanie Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity z Banskej Bystrice vyjadrili nesúhlas a pobúrenie nad tým, že iná národnostná menšina, a to maďarskí politici zo strany Most – Híd majú rozhodovať o osude druhej najpočetnejšej národnostnej menšiny v tejto krajine. Informoval o tom Ivan Mako, štatutárny zástupca Združenia mladých Rómov a zároveň aj člen petičného výboru. To, že doterajšieho splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity Petra Polláka má nahradiť nominant Mosta – Híd, potvrdila slovami hovorcu samotná strana.

„Petíciou, adresovanou vláde, poukazujeme na všetky nedostatky spojené pri hľadaní riešení pre vzájomné a pokojné spolunažívanie Rómov a Nerómov. Náš postoj, obava sa odvolávajú na obdobie, keď pri vrchole moci stál Mikuláš Dzurinda. V tom čase sa problematika sústreďovala predovšetkým na maďarskú menšinu, ktorá videla nespokojnosť najmä v národnostnom školstve a jazyku,“ konštatuje sa v stanovisku rómskej inteligencie spod Urpína.

 Rómovia žiadajú zachovať Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity a vymenovať na tento post fundovaného odborníka z radov rómskej komunity. Dožadujú sa tiež, aby „riešenie rómskej problematiky nespadalo pod gesciu maďarskej etnickej politickej strany Most – Híd, ktorá už v minulosti nepresvedčila verejnosť, že dokáže ťažkú situáciu Rómov na Slovensku riešiť“. Chcú, aby vláda zásadným spôsobom osobitne a samostatne riešila problematiku rómskej menšiny.

Pred niekoľkými dňami zaslali predstavitelia Rómov otvorený list premiérovi, ktorým ho žiadajú o vymenovanie Róma Alexandra Daška, člena strany Smer-SD, na post splnomocnenca pre rómske komunity.

Štatút národnosti bol Rómom na Slovensku priznaný  9. apríla 1991 prijatím Zásad prístupu k Rómom vládou Slovenskej republiky. Z hľadiska medzinárodných garancií  je pre postavenie národnostných menšín relevantný napríklad Rámcový dohovor Rady Európy o ochrane práv národnostných menšín alebo Európska charta regionálnych alebo menšinových jazykov a niektoré medzištátne zmluvy.

Ján ČERNÝ

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.