O sprítomnenej teórii záhaľčivej triedy

O ČOM JE REČ

Muž menom Thorstein Veblen bol americký spisovateľ, ekonóm, učiteľ, sociológ..., ktorý žil v rokoch 1857 ‒ 1929. Nebol vraj dobrý rečník, no vedel dobre písať. Až tak dobre, že jeho knihy sa čítajú a vydávajú aj v tomto storočí. Teória záhaľčivej triedy vyšla dokonca aj v našich končinách v roku 1999 vo vydavateľstve Slon napriek tomu, že v tom čase uplynulo už sto rokov od jej prvého vydania. Nie som ekonóm ani sociológ, aby som sa podrobnejšie zaoberal touto odbornou prácou, a priznávam, že ma tento žáner nejako zvlášť ani nepriťahuje. Iba zo zvedavosti som začal tak trocha pátrať po tom, čím to je, že tento spisovateľ ešte i dnes svojimi myšlienkami zaujíma dnešného čitateľa, jeho kniha je vypredaná a študenti o nej i o ňom píšu dokonca aj diplomové práce. To, čo som o tomto literátovi doteraz vedel, bolo, že zaviedol do života akési termíny o okázalej spotrebe a okázalom nič nerobení. Tvrdil, že okázalé vystatovanie sa svojím bohatstvom a peniazmi bude bežným znakom každej doby. Čo zostalo z týchto jeho myšlienok? Myslím si, že asi všetko...

Ako v praxi vyzerá okázalá spotreba, o ktorej píše vo svojej knihe Thorstein Veblen, sa môžeme dozvedieť nielen listovaním v jeho práci, ale každý týždeň aj v Judínyovej relácii  Smotánka. Kto nie je v Smotánke, akoby ani nebol v slovenskom šoubiznise, tvrdí nám táto dáma pravidelne na Markíze, keď nám predstavuje znova a znova tie isté osobnosti zo sveta kultúry a politiky. Akoby citovala starého Veblena, ktorý tiež tvrdieval, že bohatstvo, moc a sláva sa budú vždy vystavovať na obdiv, pretože iba tie najdrahšie veci sú dokladom o schopnosti ich vlastniť. Ak ich niekto nemá, je to prejav úpadku a podradného postavenia. A tak sa pravidelne dozvedáme, kto má najdrahšiu kabelku, róbu, topánky, náhrdelník, náramok alebo iný šperk..., akoby to bola súťaž v tom, kto má viac peňazí, drahšie auto, viac mileniek alebo detí s rôznymi ženami. Podľa toho sa hodnotí aj to, kto má aký vplyv v tejto brandži. Stále tie isté tváre, tie isté celebrity, len hodnota ich rób a šperkov sa mení. Akoby sa obávali, že ak budú mať na sebe niečo lacnejšie, verejnosť bude mať o nich menší záujem. Nech teda šľak trafí od závisti  každého „ufňukanca“ ktorý si nedokáže podobné ozdoby nadobudnúť. Judínyová iba v praxi predvádza vo svojej relácii takzvanú  okázalú spotrebu, o ktorej písal pred mnohými rokmi muž menom Thorstein Veblen.

Ten však, ako som už spomenul, zaviedol do života aj slovný obrat  okázalé ničnerobenie. Mal na mysli takých ľudí, ktorí okázalo predvádzajú svetu, že nemusia nič robiť, ak sa im nechce. Narodili sa totiž do takých pomerov, že zásluhou svojich predkov prežívajú svoj život iba v radovánkach a bez práce. Aj v našich končinách by sme našli takýchto šťastlivcov, no viacej je takých, čo nám predvádzajú svoje ničnerobenie, aj keď sa nenarodili do bohatých pomerov. Živoria zo sociálnych dávok, nikto ich nechce zamestnať, a čo je ešte horšie, mnohí z nich už stratili akékoľvek pracovné návyky. Ostáva im jediné ‒ predvádzať pred nami svoje ničnerobenie. Týchto chudákov však Thorstein Veblen asi nemal na mysli, keď písal svoju Teóriu záhaľčivej triedy.

Rudolf  SLEZÁK

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.