Hľadá sa nová východná politika

thumbnail

Obrat zbližovaním

„Potrebujeme novú východnú politiku v Európe, aby sme si Rusko spoľahlivo zaviazali. Kto by sa mal cítiť povolanejším ako sociálni demokrati? Podmienkou každej novej východnej politiky musí byť jasné definovanie hraníc EÚ a NATO a okamžité ukončenie rozširovania NATO?“ tvrdí sa v redakčnom článku nemeckého týždenníka Stern.

Nemecká SPD kedysi mala východnú politiku. To bol jej najlepší čas. Kancelár Willy Brandt začal v roku 1969 prekonávať studenú vojnu a konfrontáciu v Európe svojou politikou „obratu zbližovaním“. O dva roky neskôr získal za túto myšlienku Nobelovu cenu mieru. Teraz je východná politika opäť túžobným pojmom. Pretože EÚ nemá nijakú, a pritom ju súrne potrebuje. Až doteraz EÚ sledovala iba svoj naivný, bezhraničný a strategicky nenaplnený rozširovací pud. Ukrajine bola nanútená voľba medzi EÚ a Ruskom. To ju roztrhlo, rozhnevalo Rusov a Američanov priviedlo späť do Európy. Teraz je potrebné dohodnúť sa s USA, NATO (ktoré sa ťahá na východ) a so susednými východnými krajinami (ktorých rusofóbia je historickou traumou).

Nemecko má čo povedať aj ku kríze na Kryme. Kancelárka Angela Merkelová mala konflikt pod kontrolou svojím pragmatickým a neobyčajne účinným spôsobom – zamedzila vyhroteniu situácie a držala otvorené rokovacie kanály s Moskvou. Minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier spravil jeden krok ďalej, keď oznámil, že by nechcel východných susedov nútiť do rozhodnutí buď – alebo. Chce uvažovať o vhodných a kreatívnych riešeniach pre každú jednotlivú krajinu.

Veľký návrh novej východnej politiky sa ešte vzdialil. Museli by byť vypracované idey pre pripútanie Ruska, nie akejsi jeho izolácie, ktorá by znamenala trvalé rozštiepenie kontinentu na ruskej západnej hranici. NATO už pracuje na plánoch kooperácie s Arménskom, Azerbajdžanom a Moldavskou republikou. Predpokladom každej novej východnej politiky musí byť jasné definovanie hraníc EÚ a NATO. To znamená okamžité ukončenie rozširovania NATO a EÚ. Konsolidácia si vyžaduje prednosť pred expandovaním.

Keď už nemajú byť nijaké rozhodovania buď – alebo, tak to musí platiť aj pre EÚ. Teda plánovaná dohoda s USA o voľnom obchode sa bude kombinovať s ruskou ideou zóny voľného obchodu od Lisabonu po Vladivostok. Spojiť sa s USA znamená neodstrkovať Rusko. Predsa Nemecko má pre novú politiku voči Rusku už štyroch významných predstaviteľov z minulosti: Helmuta Schmidta, Gerharda Schrödera, Helmuta Kohla a spomínaného Willyho Brandta.

                                                                                                      (il)



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.