Odišli neschopní, akí prídu...?

thumbnail

Nevedel si predstaviť, že by nastúpila úradnícka vláda, o týždeň bola vymenovaná. Prezidentka Z. Čaputová vymenovala 15.mája 2023 novú vládu Slovenskej republiky, tzv. úradnícku. Jej predsedom je  ekonóm a politický nominanta menšinovej strany Most-HÍD v Národnej banke Slovenska Ladislava Ódora.

Podľa povereného predsedu vlády Eduarda Hegera, ktorého poverenie mu prezidentka sľúbila odobrať, je „Slovensko v chaose a vo vážnej kríze“. Varoval pred vládou vymenovanou prezidentkou s tým, že „by nastúpili ľudia, ktorí by možno mali dobré úmysly, ale nemajú skúsenosti“. Ohrozili by podľa neho aktuálnu stabilitu, ktorú sa im podarilo udržať. Prezidentkin kabinet sa však následne stal realitou. Pred uzávierkou tohto vydania SNN hlava štátu oznámila, že do pár dní vymenuje novú vládu. A tak Eduard Heger požiadal prezidentku Zuzanu Čaputovú o zbavenie poverenia viesť vládu. Oznámil to počas vyhlásenia pre médiá. Rozhodol sa tak preto, lebo prezidentka podľa neho neprijala ani jeden z jeho návrhov, ktoré považoval za stabilnejšie než vymenovanie úradníckej vlády. Hlave štátu napokon nechal priestor pokúsiť sa s úradníckou vládou stabilne priviesť Slovensko k predčasným voľbám.

  • HEGEROVA PONUKA

Prvou alternatívou bolo, že neobsadené miesta ministrov doplní prezidentka svojimi nominantmi. V ďalšom návrhu Heger ponúkol, že nepovedie vládu a ministrami ostanú len ľudia zodpovední za rezorty, ktoré budú rizikom výmeny najohrozenejšie. „Najmä rezorty, ktoré distribuujú ekonomickú a sociálnu pomoc, ktoré implementujú zákony miliardového plánu obnovy či zabezpečujú pomoc brániacim sa susedom. Pani prezidentka ani jeden z mojich návrhov neprijala,“ povedal Heger. Dočasne poverený premiér sa rozhodol vrátiť prezidentke poverenie po tom, ako ohlásili odchod z vlády ministri Samuel Vlčan a Rastislav Káčer.

  • NOVÝ PREMIÉR

V čase uzávierky tohto vydania SNN prezidentka Čaputová oznámila, že v týždni, ktorý sa začne 15. mája, vymenuje vládu odborníkov. Jej predsedom bude viceguvernér NBS Ľudovít Ódor. O ďalších menách chcela prezidentka najskôr informovať predsedov politických strán a následne verejnosť. Vyberaní boli podľa prezidentky odborníci, ktorí nebudú kandidovať v najbližších parlamentných voľbách. Od vlády odborníkov očakáva, že stabilizuje situáciu a privedie Slovensko k predčasným voľbám.

Mimoparlamentná SNS považuje odchod Eduarda Hegera z funkcie dočasne povereného premiéra za nevyhnutný krok, ktorý mal urobiť už dávno. SNS aj mimoparlamentné hnutie Republika apelujú na čo najskorší termín predčasných parlamentných volieb. „Eduard Heger vojde do dejín ako najneschopnejší premiér Slovenskej republiky. Zodpovednosť za jeho vládu však majú všetky strany ‒ SaS, SME RODINA a OĽaNO. Igor Matovič, Richard Sulík ani Boris Kollár sa nemôžu zbaviť zodpovednosti za predchádzajúce tri roky vlády,“ skonštatovala v reakcii SNS. Strana opätovne vyzýva opozíciu na jednotný postup v parlamentných voľbách. „Tieto tri roky ukázali amaterizmus politických strán, ktoré sa navonok snažia tváriť odborne, ale nič okrem populizmu, zloby a nenávisti verejnosti neponúkajú,“ doplnila v stanovisku SNS.

  • NEVYHNUTNOSŤ

Mimoparlamentná strana Hlas ‒ SD vníma odchod dočasne poverenej vlády Eduarda Hegera ako nevyhnutný krok k stabilizácii politickej scény a k príprave Slovenska na predčasné parlamentné voľby. Líder strany Peter Pellegrini dodal, že vláda odborníkov nesmie prekryť zlyhania tejto koalície. Strana avizuje, že nevysloví dôveru tejto vláde. Peter Pellegrini zastáva názor, že predstavitelia chaosu a rozkladu štátu sú lídri strán bývalej koalície.

Aktuálny chaos môžu ukončiť len predčasné parlamentné voľby začiatkom júla. Skonštatoval to predseda opozičného Smeru ‒ SSD Robert Fico v reakcii na aktuálnu situáciu vo vláde. Hovoril o hlbokej ústavnej a politickej kríze. Avizoval, že strana podala návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady SR. Chce presadiť skorší termín volieb a uznesenie k úradníckej vláde. „Smer ‒ SSD je hlboko presvedčený, že ústavnú a politickú krízu nemôže vyriešiť prezidentka Zuzana Čaputová vymenovaním úradníckej vlády bez koordinácie s parlamentom. Slovensko je parlamentná demokracia a predstava prezidentky, že Slovensko bude nasledujúcich päť mesiacov riadiť skupina úradníkov bez mandátu a dôvery NR SR je scestná. Je v rozpore so všetkými princípmi parlamentnej demokracie,“ vyhlásil Robert Fico. Dodal, že Slovensko nepotrebuje úradníkov vo vláde, ale silnú vládu s mandátom od občanov.

  • AŽ PO KRK

„V súčasnej situácii už prezidentka Zuzana Čaputová vyberá iba z možností, ktoré sú pre ňu zlé. Vo všetkých scenároch preberá výrazný podiel na tom, ako bude do predčasných parlamentných volieb vyzerať vládnutie.“ Pre TASR to skonštatoval politológ z Univerzity Komenského v Bratislave Erik Láštic. V prvom rade treba podľa neho kritizovať rozhodnutie prezidentky nechať v úrade dočasne poverenú vládu Eduarda Hegera a netlačiť na skorší termín volieb. Politológ Juraj Marušiak z Ústavu politických vied Slovenskej akadémie vied tvrdí, že hlavnou chybou prezidentky v minulost

i bolo, že príliš dlho zastávala voči súčasnej vláde ústretový postoj. „Napokon aj pri rokovaniach o predčasných voľbách, keď akceptovala termín 30. september,“ povedal tiež pre verejnoprávnu agentúru.

Predseda SaS Richard Sulík je spokojný najmä s nomináciou viceguvernéra Národnej banky Slovenska Ľudovíta Ódora na premiéra. Povedal to po stredajšom stretnutí s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Zároveň sa nechcel vyjadrovať k menám nových ministrov, hlave štátu svoj názor na nich povedal. „Vo veľkej väčšine sú to solídne nominácie,“ konštatoval Richard Sulík. Hnutie OĽaNO oznámi, či vysloví, alebo nevysloví dôveru úradníckej vláde po jej finálnom zostavení a predložení programového vyhlásenia. Predseda hnutia a poslanec Národnej rady SR Igor Matovič o tom informoval tiež po stredajšom stretnutí s prezidentkou Zuzanou Čaputovou, na ktorom mu predstavila nominácie na členov kabinetu. Matovič označil vládu, ktorá má nastúpiť, za „prázdninovú“. Slovensko je parlamentná demokracia, aj vláda by sa mala odvíjať od parlamentu. Vyhlásila zas šéfka strany Za ľudí a dočasne poverená ministerka investícií Veronika Remišová.

Viac aj v komentári Romana MICHELKA

Ivan BROŽÍK – Karikatúra: Ľubomír KOTRHA



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.