Odmietnuť sociálne experimenty s deťmi a rodinami

thumbnail

Začalo sa odpočítavanie dní do vyhlásenia referenda za tradičný model rodiny. Predstavitelia Aliancie za rodinu (AZR) odovzdali prezidentovi Andrejovi Kiskovi občiansku petíciu so 408 320 podpismi za vypísanie referenda o ochrane rodiny. Predstavitelia AZR sa ešte na jar pred druhým kolom prezidentských volieb stretli s Andrejom Kiskom, ktorý im prisľúbil, že referendum spojí s komunálnymi voľbami, ktoré budú 15. novembra.

Aliancia oceňuje, že Slovenská národná strana reagovala veľmi aktívne aj podporou pri zbere podpisov pod petíciu za ochranu rodiny. Pomoc množstva dobrovoľníkov  Slovenskej národnej strany pri  zbere podpisov pomohla priniesť myšlienku veľkej hodnoty rodiny a manželstva medzi ľudí  a ukázala významný ľudský hodnotový potenciál, pripomína sa vo vyhlásení AZR.

„SNS niekoľkokrát vyslovila požiadavku podniknúť na Slovensku všetky kroky na ochranu a zakotvenie výlučného postavenia manželstva ako zväzku jedného muža a jednej ženy v Ústave SR. To vyplýva aj z nášho programového dokumentu tzv. Popradského memoranda. Vzťah muža a ženy ako základ rodiny, reprodukcie a výchovy novej generácie vychádza z tisícročných tradícií civilizácie, a preto aj pre národniarov bolo prirodzené, že Alianciu za rodinu v tomto podporili,“ povedal Andrej Danko, predseda SNS.

■ TEST DEMOKRACIE

Prezident republiky by mal vyhlásiť dátum referenda do tridsať dní od doručenia petičných hárkov. Či a kedy sa teda bude konať, by sa verejnosť mala dozvedieť koncom septembra. „Ak by som bol zvolený za prezidenta, tak by som musel rešpektovať akúkoľvek petíciu, ktorá bude mať viac ako tristopäťdesiattisíc podpisov a ktorá bude obsahovať otázky v súlade s ústavou,“ avizoval predseda vlády Robert Fico ešte pred prezidentskými voľbami. Práve tak ako vtedajší kandidát A. Kiska aj kandidát R. Fico pre šetrenie nákladov považoval za rozumné spojiť prípadné referendum s komunálnymi voľbami. Slovo prípadné je namieste, pretože ústava dáva hlave štátu možnosť nechať rozhodnúť Ústavný súd SR o tom, či referendové otázky sú v súlade s naším základným zákonom štátu. Ak túto možnosť A. Kiska využije, rozhodnutie o ústavnosti referenda môže byť (aj vzhľadom na čiastočne personálne oslabenie ÚS) v nedohľadne. Slovensko tak stojí pred ďalšou závažnou skúškou priamej demokracie.

rodina uplna_300■ ŠTYRI OTÁZKY

Občania s voličským oprávnením by mali mať možnosť povedať svoj názor na nasledujúce otázky: Súhlasíte s tým, aby sa manželstvom nemohlo nazývať žiadne iné spolužitie osôb okrem zväzku medzi jedným mužom a jednou ženou? Súhlasíte s tým, aby párom alebo skupinám osôb rovnakého pohlavia nebolo umožnené osvojenie (adopcia) detí a ich následná výchova? Súhlasíte s tým, aby žiadnemu inému spolužitiu osôb okrem manželstva nebola priznaná osobitná ochrana, práva a povinnosti, ktoré sú právnymi normami k 1. 3. 2014 priznané iba manželstvu a manželom (najmä uznanie, registrácia či evidovanie ako životného spoločenstva pred verejnou autoritou, možnosť osvojenia dieťaťa druhým manželom rodiča)? Súhlasíte s tým, aby školy nemohli vyžadovať účasť detí na vyučovaní v oblasti sexuálneho správania či eutanázie, ak ich rodičia alebo deti samé nesúhlasia s obsahom vyučovania?

„Ponúkame Slovensku možnosť odmietnuť sociálne experimenty s deťmi a rodinami... Tiež si uvedomujeme, že rodiny trápia aj mnohé praktické sociálne a ekonomické ťažkosti. Preto Aliancia za rodinu bude navrhovať a presadzovať opatrenia na zlepšenie sociálnych podmienok rodín na Slovensku,“ tvrdí AZN. Po praktickej stránke je však na povestnom ťahu prezident. Až po jeho rozhodnutí budeme o osude referenda vedieť viac.

Ivan BROŽÍK‒ Foto: archív



1 Komentár

  • psd

    ...zdá sa, že sa tu nejedná o žiadnom experimente , pre konzumerizmus je šokujuce, ak viacčlenná rodina žije v istom dome/byte, je z jednej mise atd. Pre spotrebitelskú lakomosť, potrebné je čím viacej domov/bytov, mís atd. ?!
    Netreba im veriť, a odporovať celej ich palete trikov zameraních na rozbíjanie rodiny ....?!

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.