Odpočúvania odsúva do zabudnutia nový škandál

thumbnail

Sulíkova cestovka do Dubaja posadila do špeciálu interesantnú zostavu klientov. Ešte sa len rozhára škandál s únikom odpočúvaní „pytliakov“ a už sú na svetle sveta zoznamy Sulíkovej CK Dubay all inclusive; doprava – vládny špeciál – aj s blízkymi rodinnými príslušníkmi, so straníckymi súkmeňovcami, s poslankyňami zvučných mien, so slečnami príťažlivého vzrastu aj s desaťročným dieťaťom. Chápete dobre, všetko na naše/vaše náklady.

Pamätáte sa na amok médií hlavného prúdu, keď do Petrohradu odletelo pár poslankýň Smeru vládnym špeciálom? Teraz je ticho. Sulíkove spanilé lety do Dubaja so špeciálom plným „našich ľudí“ sa však na verejnosť dostali. Aj s kompletne oskenovaným fotozoznamom osobných údajov turistov lukratívneho zájazdu. Cez dátové úložne v Českej republike...

■ JELEŇ JEDEN...
Najskôr zaplnili médiá pytliaci s korisťou v poľovníckej chate kdesi v okolí Levíc. No, pôvodne tam mali byť pytliaci. Pod touto zámienkou si príslušné policajné orgány vyžiadali súhlas sudcu v Nitre. To, že takto vedome a dlhodobo sledovali predstaviteľov politickej opozície, je už druhá vec, najmä pre – paradoxne – zas len orgány činné v trestnom konaní. A ak by aj mohol dať sudca súhlas na použitie informačno-technických sledovacích prostriedkov na odhalenie pytliactva tak iba pri zjavne spôsobenej škode prevyšujúcej sumu dvadsaťpäťtisíc eur. To by sa však museli Robert Fico, Robert Kaliňák a ďalší nahrávaní pustiť do vyvraždenia celého stáda danielov alebo muflónov. Skrátka rozprávka, ktorej neuverí ani žiak základnej školy...

■ ÚSTRETOVÉ MÉDIÁ
Už teraz je jasné, že pri týchto odpočúvaniach a okolnostiach ich zverejnenia došlo k viacerým trestným činom spolupáchateľstvom, pričom za spolupáchateľov možno bez akýchkoľvek pochybností brať aj médiá, ktoré sa na tej špine mimoriadne aktívne a priam radostne podieľali. Bude zaujímavé sledovať prácu politicky nezávislej polície, prokuratúry a súdov pri riešení tejto trestnej činnosti. Lenže na to si budeme musieť počkať, až budú OČTK naozaj odpolitizované. Veľmi zaujímavé bude raz čítať informácie o prípadnej miere osobnej angažovanosti špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica v tejto tragikomickej matovičovskej paródii na bondovku. A tragédii práva na Slovensku zároveň.

■ KTO JE ZA TÝM?
V zákonoch, trestnej činnosti a jej vyšetrovaní, sadzbách za priestupky a zločiny sa u nás veľmi dobre vyzná skutočne elitný, žiaľ, už bývalý vyšetrovateľ Jozef Šátek. „Pri nasadení techniky k obrazovo-zvukovému nahrávaniu v rekreačnej chate nepostačuje, aby skutok bol právne kvalifikovaný len ako pytliactvo – úmyselný trestný čin s hornou hranicou trestu odňatia slobody prevyšujúcou tri roky (§ 114 ods. 1 Trestného poriadku).“ Prečo sa na toto nikto nepýta súdov, polície, ministerky spravodlivosti a ministra vnútra? Ako mohli byť na sledovanie pytliactva nezákonne odsúhlasené tieto prostriedky? Neboli odsúhlasené na základe niečoho iného? Ak áno kým, na čí rozkaz či príkaz? Odpoveď je priamo na jazyku, ale to tiež mainstream nezaujíma, lebo sa neželá, aby ho to zaujímalo.

■ V ROZPORE SO ZÁKONOM
A ešte raz citát z úvahy exvyšetrovateľa Šáteka: „Nasadenie techniky k vyhotovovaniu obrazovo-zvukových záznamov v obydlí napriek vydanému súhlasu sudcu toto po formálnej stránke nespĺňa zákonné podmienky, a teda získanie tohto dôkazu môže byť považované za rozporné so zákonom (nepoužiteľné ako dôkaz pre trestné konanie).“ Niet jediného dôvodu pochybovať o tomto tvrdení.
Prečo sa vyšetruje únik videí z nezákonne získaných odpočúvaní a nevyšetruje sa samotná nezákonnosť okolností ich vzniku? Každému musí byť totiž nad všetky pochybnosti jasné, že dôkazy takto získané nemajú cenu ani toho papiera ním každodenne popisovaného. A že tu máme nejaké Ucho 2021? Nikto nič? Tri opice? Hluchá, nemá slepá?

■ NÁZOR EXPERTA
Vo videu, ktoré nám zaslal Štefan Harabin, naslovovzatý expert na trestné právo a bývalý sudca, ktorý „pravoty“ neprehrával, sa konštatuje: „Nahrávky, na ktoré dal sudca súhlas zrejme iba preto, lebo ho asi oklamali, že ide o sledovanie pytliactva, neobsahujú takmer nič trestnoprávne a ich ďalšie použitie je nelegálne a mali byť zničené po tom, čo sa ukázalo, že s pytliactvom nemajú súvis. Miesto toho boli zverejnené v médiách blízkych Lipšicovi,“ hodnotí Harabin pobavene. „A Lipšic stihol ešte pred ich zverejnením prednahrať rozhovor k tejto téme. Toto je typická hra Lipšica, a už dlhodobo,“ poukazuje exminister spravodlivosti, podľa ktorého Lipšic rovnako postupoval v kauze Kočner, kde bola slabá dôkazná situácia, a tak cez jeho „mediálne stádo“ pravidelne unikali účelovo selektované prepisy. Mali verejnosť presvedčiť o vine obvinených, a tiež vyvolať tlak na sudcov.
Zdá sa, že sa nám po tridsiatich rokoch vrátila prax nachádzania zaujímavých dokumentov na stole. Napokon, je to aj dobre. Nič sa nedarí utajiť, a kto si to myslí, je hlupák. Teraz ide naozaj už „len“ o to, či zákonnosť na Slovensku je deklarovaná iba ústavou, ale tu skutočne aj platí.

Štefan ZLATOŠ – Karikatúra: Andrej MIŠANEK

Viac aj v komentári Romana MICHELKA s názvom Gorilu 2 kŕmia médiá



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.