Opäť oživujú migračné kvóty

thumbnail

KOMENTÁR Ivana BROŽÍKA

Slovensko sa nepripojí do dobrovoľného systému rozmiestňovania migrantov. Po rokovaní európskych ministrov vnútra v Luxemburgu to pre RTVS potvrdila ministerka vnútra Denisa Saková. S iniciatívou prišli pred dvoma týždňami Nemecko, Francúzsko, Taliansko a Malta. Na prechodnom systéme automatického prerozdeľovania migrantov zachránených v Stredozemnom mori sa tak nateraz na schôdzke na Malte dohodlo iba Nemecko, Francúzsko, Taliansko a Malta. Potvrdil to minister vnútra Malty Michael Farrugia. „Existuje dohoda o spoločnom dokumente, ktorý bude predložený na rade ministrov vnútra,“ povedal Farrugia ešte koncom septembra novinárom po rokovaniach so svojimi rezortnými kolegami z Francúzska, Nemecka a Talianska. Nemecký minister vnútra Horst Seehofer podľa agentúry DPA už predtým oznámil, že jeho krajina by mohla v rámci dočasného systému prerozdeľovania migrantov prijať štvrtinu zo zachránených ľudí. Podobný počet utečencov je ochotné prijať i Francúzsko.

Migračné kvóty nie sú mŕtve. „Potrebujeme automatický európsky mechanizmus na prijímanie migrantov,“ hovorí francúzsky prezident Macron. Zatiaľ o ňom teda rokujú iba štyri krajiny. Podstatou nového systému prerozdeľovania je, že štáty EÚ, ktoré sa k dohode pridajú, zabezpečia, že migranti, ktorí sa cez Stredozemné more dostanú do Talianska a na Maltu, by mali byť automaticky a rýchlo rozdelení do ďalších krajín. Doteraz sa totiž o tom, ktoré krajiny sú pripravené migrantov prijať, muselo rozhodovať v každom prípade osobitne.

Na schôdzke v maltskom meste Vittoriosa sa zúčastnila aj fínska ministerka vnútra Maria Ohisalová, a to ako predstaviteľka krajiny momentálne predsedajúcej v Rade EÚ, a eurokomisár pre vnútorné záležitosti a občianstvo Dimitris Avramopulos. Ten vyzval všetky členské krajiny EÚ, aby navrhnutý systém prerozdeľovania podporili a „podieľali sa na úsilí o solidárnosť“.

Postoj Slovenskej národnej strany k otázke migrantov a kvót je v podstate nemenný. Andrej Danko  viackrát povedal, že SNS chce, aby EÚ lepšie chránila svoje hranice pred migrantmi. Podľa neho ide prevažne o mladých mužov utekajúcich pred problémami namiesto toho, aby ich riešili.

„Narušujú administratívny systém EÚ a predstavujú bezpečnostnú hrozbu. Nezáleží na tom, že sú neozbrojení, je to masová invázia,“ citovala Danka agentúra Reuters.  Most ‒ Híd ešte pred eurovoľbami  konštatoval, že „Európa musí zastaviť ilegálnu migráciu na vonkajších hraniciach, pričom téma prijímania utečencov a ekonomických migrantov musí zostať v rukách členských štátov.“ To je výrok Józsefa Nagyho. Podľa Smeru je zavedenie kvót nezmyslené, pretože lákadlom pre utečencov sú bohaté krajiny ako Nemecko a na Slovensku zostať nechcú. Smer stále trvá na tom, že treba riešiť problém tam, kde vznikol, zároveň s ochranou schengenskej hranice Únie a zastavením prevádzačstva ako závažného trestného činu.

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.