Oravské folklórne leto ponúka osem festivalov

thumbnail

Oslava pastierstva, remesiel, ale aj plodín

Leto je na Orave bohaté i pestrou ponukou folklórnych festivalov a podujatí, v ktorých sa uplatňuje najmä tradičná kultúra. Osem z nich sa združilo v spoločnom mediálnom a prezentačnom projekte Oravské kultúrne stredisko, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja. Oravské folklórne leto je tak pozvánkou na podujatia, ktoré sa uskutočnia v júli a auguste vo Veličnej, v Podbieli, Malatinej, Sihelnom, Dlhej nad Oravou, Zuberci, Párnici a Pribiši.

Oravské folklórne leto sa začne vo Veličnej. Prvou programovou ponukou budú 17. folklórne slávnosti dolnej Oravy a 23. tradičný veličniansky jarmok 5. júla vo Veličnej. V nedeľu 6. júla sa folklórne dianie presunie do Podbiela, kde Obecný úrad pripravil 23. podbielanské folklórne slávnosti. Vyvrcholením folklórneho diania na dolnej Orave budú 14. bačovské dni v Malatinej. Festival sa uskutoční 12. a 13. júla a vo svojom  programe ponúka výstavy, prezentáciu ľudových tvorcov, tradičnej stravy a kultúry Moravy i Oravy, súťaž o najchutnejšie výrobky z ovčieho mlieka, súťaž v práskaní bičom i o najkrajšie jahňa, remeselný jarmok a vystúpenia folklórnych skupín a súborov zo Slovenska, z Česka a z Poľska s vyše sedemsto účinkujúcimi. Gorali sa stretnú 20. júla v amfiteátri v Sihelnom na 22. folklórnych slávnostiach pod Pilskom a Babou horou. Program festivalu ponúka okrem oravských aj folklórne súbory a skupiny z Poľska, zo Zamutova a z Myjavy. Tradičné zvyky, piesne a tance z Oravy i z ďalších regiónov ponúknu 26. a 27. júla vo svojom programe 8. obecné slávnosti pod Ostrým vrchom v Dlhej nad Oravou.

Najvýznamnejším festivalom z ponuky Oravského folklórneho leta budú 39. podroháčske folklórne slávnosti, ktoré sa uskutočnia v Zuberci a v Oravskom Bielom Potoku od 1. do 3. augusta s bohatým trojdňovým programom a so sprievodnými aktivitami. V ňom sa okrem účinkujúcich zo Slovenska predstavia i hostia z Poľska, Českej republiky, Mexika, Izraela, Ruska a Gruzínska. Do festivalovej ponuky patrí aj 8. párnické švábkobranie, ktoré sa uskutoční 24. augusta v Párnici. V programe obecných slávností budú dominovať zemiaky. K druhému oravskému chlebu bude zameraná výstava, prezentácia tradičných pokrmov, množstvo súťaží, jarmok i sprievodný folklórny program.

Folklórnymi aktivitami však bude žiť aj Múzeum oravskej dediny v Zuberci, ktoré okrem celodennej prehliadky ponúkne i tematické programy. Oravské folklórne leto vyvrcholí Mrkvárskymi hodmi v Pribiši 29. augusta, na ktorých návštevníci okrem bohatého folklórneho programu budú môcť ochutnať sladké i slané jedná z mrkvy od „mrkvárov“. Tak totiž Oravci Pribišanov nazývajú.

Miroslav ŽABENSKÝ



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.