Organizátori si liečia stranícke boľačky

thumbnail

Petície za plebiscit o predčasných voľbách sa pripravujú hneď dve. Bývalý predseda NR SR Andrej Danko spustil prípravu referenda za predčasné parlamentné voľby. Bývalý predseda KDH Alojz Hlina zas spustil aktivitu na plebiscit týkajúci sa podvodne získaných vysokoškolských titulov. Obe strany – KDH aj SNS – skončili pred bránami parlamentu. Tieto ich aktivity sú skôr osobnou aktivitou organizátorov za zachovanie svojej oslabenej straníckej pozície za volebný debakel.  Andrej Danko už pustil zber podpisov pod petíciu za vypísanie referenda o predčasných voľbách. Nie je celkom jasné, či ide o jeho petíciu, alebo o oficiálnu aktivitu SNS. Zatiaľ sa k nej verejne hlási iba Andrej Danko. Naopak, podpredseda SNS Anton Hrnko nedávno Danka ostro na sociálnej sieti kritizoval. „Na dno (SNS – pozn. red.) ju dotiahol ten istý človek, ktorý v roku 2016 vzbudil v slovenskej spoločnosti nádej, že veci sa dajú robiť hrdo, odborne a slušne,“ odkazoval na Danka, ktorý podľa neho hneď po voľbách zabudol na všetky sľuby, a tým odradil voličov, ktorí „prestali rozumieť jeho politike. O všetkom rozhodoval on a vedenie strany sa o tom dozvedalo z tlače (v lepšom prípade) alebo vôbec“, posťažoval sa podpredseda SNS.

  • ARGUMENTY PETÍCIE

V petičnom návrhu na referendum o predčasných voľbách sa argumentuje  nekompetentnosťou a morálnymi zlyhaniami zvolených zástupcov občanov pri riešení zásadných ekonomických a spoločenských problémov. Čudné, že strana s voličským potenciálom 1,5 až 3 percentá organizuje referendum za zmenu vlády. Je vysoký predpoklad, že by sa pod vedením A. Danka do parlamentu nedostala opätovne.

Záujem o prípravu referenda ohlásil nedávno okrem SNS aj bývalý predseda KDH Alojz Hlina, ktorý sa vraj chce pýtať na pochybne získané vysokoškolské tituly v politike, ale, podľa vlastných slov, otázku ešte nemá sformulovanú. Referendum podľa Ústavy SR vyhlasuje prezident SR. Iniciátori potrebujú zohnať pod petíciu aspoň tristopäťdesiattisíc občanov.

Kvórum pri referende sa nateraz znižovať nebude, v koalícii nie je o tom zhoda. Strana Za ľudí považuje súčasnú úpravu za dostatočnú, podobne aj SaS. OĽaNO v minulosti navrhovalo zníženie kvóra zo súčasných päťdesiatich percent oprávnených voličov na dvadsaťpäť percent. Bolo to tiež súčasťou predvolebného programu hnutia. Do programového vyhlásenia vlády sa táto otázka napokon nedostala. „Uvedomujeme si, že v koalícii pri tejto téme zhoda neexistuje, a teda predloženie návrhu by v aktuálnej situácii nemalo zmysel. Práve kvôli tomu, že sa na tejto téme koaličné strany nedohodli, sa zníženie kvóra nedostalo ani do vládneho programu,“ vysvetlilo OĽaNO.

  • ZAUJÍMAVÝ ROZPOR

Práve OĽaNO v minulosti pomerne dôrazne presadzovalo zníženie kvóra pri referende, a to hneď viackrát. Má to aj vo volebnom programe, kde hovorí, že referendum sa stalo prakticky nepoužiteľným a kvórum päťdesiat percent označilo za obrovskú prekážku. Píše v ňom tiež, že navrhne novelu Ústavy SR, ktorá zníži kvórum pre platnosť referenda na dvadsaťpäť percent všetkých voličov. Avšak, aj keby, podľa Obyčajných „nebude možné vyhlásiť referendum ani vo veci skrátenia volebného obdobia NR SR“, uvádza sa v ich programe. Z týchto a mnohých iných dôvodov získaná voličská podpora SNS a KDH vo voľbách je iba veľmi málo pravdepodobná, že referendá tak, ako ich navrhuje SNS (?) a Alojz Hlina, majú vôbec nejakú šancu na úspech. Je totiž skoro isté, že obaja organizátori nezískajú ani potrebných tristopäťdesiattisíc podpisov Slovákov na vyhlásenie ďalšieho plebiscitu, ktorý bude aj tak neplatný.

Ivan BROŽÍK – Kresba: Ľubomír KOTRA



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.