Oslava Ľudovíta Štúra sprevádzala smutná správa o smrti kardinála J. Ch. Korca

thumbnail

V Uhrovci vyvrcholili 24. októbra pod záštitou predsedu vlády Roberta Fica a predsedu Trenčianskeho samosprávne kraja Jaroslava Bašku oslavy dvojstoročnice slávneho uhroveckého rodáka Ľudovíta Štúra. Konali sa na uhroveckom námestí plnom účastníkov zo všetkých kútov Slovenska.

Ešte pred začiatkom oficiálnych osláv dostala slovo Matica slovenská. Úderom dvanástej hodiny začalo sa vyhlasovanie výsledkov súťaže vysokoškolákov, ktorí sa zapojili do tradičnej súťaže o najlepšiu matičnú esej, tentoraz na tému Odkaz Ľudovíta Štúra. So slávnostným príhovorom na uhroveckom námestí vystúpil predseda Matice slovenskej Marián Tkáč, podľa ktorého bol Štúr mysliteľom, demokratom a prorokom európskeho formátu. A dnes sa jeho posolstvo svetu stáva nanajvýš aktuálnym: ide o zjednotenie Slovanov a ich prínos pre uchovanie európskych civilizačných tradícií. Matičný vedecký tajomník Peter Cabadaj oznámil, že tohoročnej súťaže o matičnú esej sa zúčastnilo rekordných 127 študentov zo Slovenska i Česka. Víťazom sa stal s esejou „Ľudovít Štúr ako osobnosť svojej i našej doby“ Milan Kolesík, študent Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre. Víťazné práce budú uverejnené v prílohe Slovenských národných novín, v Orle tatranskom. Predseda Matice odovzdal potom ceny aj dvadsiatim žiakom škôl z Partizánskeho, ktorí boli úspešní v mestskej súťaži na počesť výročia Ľudovíta Štúra.

politici Štúr 2015Nasledoval alegorický sprievod Uhrovcom, v ktorom dominoval Ľudovít Štúr s Adelou Ostrolúckou, a kladenie vencov k Štúrovmu pomníku na uhroveckom námestí. Matičný veniec položil predseda vedno s podpredsedami Jozefom Šimonovičom a Mariánom Gešperom. Tí kráčali na čele matičnej delegácie, v ktorej dominovali mladí matičiari v rukách s matičnými vlajkami. Mladí matičiari usporiadali svoj v poradí už siedmy národný zraz práve tu a venovali ho Štúrovmu výročiu.

Oficiálne oslavy za prítomnosti prezidenta, predsedu parlamentu a predsedu vlády otvorila starostka Uhrovca Zuzana Máčeková. Uviedla, že Štúr bol človek, ktorý naozaj tak, ako hovoril, aj konal. S príhovormi vystúpili všetci traja ústavní činitelia. Prezident vyhlásil, že bez Štúra, bez jeho zakladateľského diela, si naše dejiny ani našu prítomnosť nevieme predstaviť. Predseda parlamentu ocenil zástoj Ľudovíta Štúra v slovenských dejinách. Predseda vlády zdôraznil, že Štúr sa nepochybne riadil heslom, že najkrajšie slová sú skutky. „Keď bolo treba, aby si ľudia na území Uhorska, ktorí boli Slovákmi, porozumeli, tak sa postavil za spisovnú slovenčinu. Keď chcel dať dohromady roztratené ostrovy Slovákov, prišiel so Slovenskými národnými novinami. Ak to bolo málo, išiel do uhorského snemu a tam bojoval ako významný politik. A ak aj to bolo málo, zobral do ruky zbraň a bol jedným z revolučných vodcov v rokoch 1848 – 1849.“

Zástupca Národnej banky Slovenska Štefan Králik potom predstavil striebornú zberateľskú mincu a obehovú pamätnú mincu so Štúrovým portrétom, pričom súčasne dve mince na počesť jednej osobnosti vydala naša centrálna banka prvý raz. Generálny riaditeľ Slovenskej pošty Tomáš Drucker prezentoval štúrovskú poštovú známku.

kiska
Prítomných v Uhrovci pozdravil aj prezident SR.

Počas prehliadky novej expozície v Rodnom dome Ľudovíta Štúra a Alexandra Dubčeka rozšírila sa medzi účastníkmi osláv smutná správa o smrti kardinála Jána Chryzostoma Korca. Slová prítomného predsedu vlády: „Bol naozaj žijúca legenda Slovenska a ja som v otcovi kardinálovi vždy mal človeka, ktorý vedel aj poradiť, ktorý vedel aj pokarhať v tom najlepšom slova zmysle. Asi to tak niekto chcel, že v deň, keď si pripomíname 200.výročie slovenského velikána Ľudovíta Štúra, odchádza iný velikán.“

Predseda Matice reagoval pre TASR slovami: „Zomrel veľký Slovák a veľký človek. Bodaj by cirkev a tento národ našiel jeho pokračovateľov. Slovenské nebo je silnejšie o jednu veľkú osobnosť a my sme zasa chudobnejší. Nech mu Pán Boh odplatí jeho utrpenie a boj za práva slovenského národa“.

Irena BERKOVIČOVÁ - Foto: Ivan PAŠKA



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.