Osobnosti našej kultúry preberali ceny

thumbnail

Minister kultúry  Marek Maďarič udelil Ceny ministra kultúry za rok 2014. Ceny pre slovenských umelcov môžu mať regionálny či miestny charakter, môže ich udeliť príslušná umelecká organizácia, nadácia alebo médium za podpory sponzora. Jedným z najreprezentatívnejších ocenení je však Cena ministra kultúry Slovenskej republiky. Tohto roku tieto ceny za rok 2014 odovzdával minister kultúry SR Marek Maďarič  20. mája 2015 v Galérii MK SR na Námestí SNP v Bratislave.

Návrh na udelenie ceny predkladajú ministrovi odborné a umelecké inštitúcie, profesijné občianske združenia či iné neziskové a verejnoprospešné organizácie s pôsobnosťou v danej oblasti, fyzické osoby, orgány štátnej správy a samosprávy, útvary ministerstva, ako aj poradné orgány ministra. Za dlhodobý prínos v jednotlivých oblastiach umenia si ceny odnieslo sedem osobností a jeden umelecký súbor z takmer všetkých sfér umeleckej tvorby.

■ VÝRAZNÁ STOPA            

Minister Marek Maďarič na úvod svojho príhovoru spomenul prvých dvoch laureátov nasledujúcimi slovami: „Pre ministerstvo kultúry a osobne pre mňa je cťou, že dnešným laureátom môžem odovzdať ceny. Mám na mysli aj tých mladších z nich, ktorí minulý rok zaznamenali významné umelecké a kultúrne počiny, ale predovšetkým teraz myslím na tých, o ktorých možno povedať, že v slovenskej kultúre urobili nezmazateľnú stopu a je za nimi niečo, čo sa dá nazvať celoživotným dielom. Tak určite vnímam pána Ľubomíra Feldeka, vynikajúceho básnika, prebásňovateľa a dramatika. Patrí sem určite Viliam Gruska, pre mňa veľmi vzácny človek, povedal by som kultúrny polyhistor, ktorého škála siaha od filmovej scénografie a architektúry až po fantastické zaznamenávanie a oživovanie tradičnej ľudovej kultúry...“

■ VÝNIMOČNÝ PRÍNOS

Laureátom ceny za výnimočný prínos v oblasti pôvodnej literatúry a prekladovej tvorby sa stal básnik, prozaik, dramatik a prekladateľ Ľubomír Feldek. Ocenenie si prevzal za knihu Truhlica najkrajších rozprávok s prihliadnutím na jeho úspešnú dlhoročnú predchádzajúcu tvorbu v oblasti pôvodnej literatúry, ako aj za výnimočný preklad cyklu hier Williama Shakespeara. Talentovaná divadelná, filmová a televízna herečka Kristína Turjanová si z rúk ministra prebrala ocenenie za prínos v oblasti divadla a tanca „za výnimočné stvárnenie postavy Johnová v inscenácii divadelnej hry Gerharta Hauptmana Potkany v réžii Romana Poláka s prihliadnutím na stvárnenie postavy Katarína v inscenácii Skrotenie zlej ženy v réžii Svetozára Sprušanského a postavy Evy v inscenácii Gazdiná Roba v réžii Jana Antonína Pitínského“.

V oblasti divadla a tanca minister udelil cenu aj Umeleckému súboru Baletu SND „za mimoriadny umelecký počin – uvedenie svetovej premiéry historicky prvého slovenského baletu E. Suchoňa: Angelika“. Cenu za výnimočný prínos v oblasti hudby získal klavírny virtuóz, pedagóg, generálny riaditeľ Slovenskej filharmónie Marián Lapšanský, ktorý bol ocenený „za celoživotné majstrovstvo na poli klavírnej interpretácie, reprezentáciu slovenského interpretačného umenia na Slovensku i v zahraničí, uvádzanie slovenskej tvorby doma aj v zahraničí,  za pozdvihnutie interpretačnej a reprezentačnej úrovne Slovenskej filharmónie, ako aj za úspešnú organizátorskú a pedagogickú činnosť“.

■ ZNÁMI AJ V ZAHRANIČÍ

Laureátom ceny za výnimočný prínos v oblasti výtvarného umenia a architektúry sa stal výtvarník Alex Mlynárčik. Ocenený bol „za dlhoročnú umeleckú tvorbu v oblasti výtvarného umenia, prostredníctvom ktorej sa mu podarilo ako jednému z mála slovenských výtvarníkov zasiahnuť do vývoja západoeurópskeho umenia“.

Kameraman a filmový pedagóg Stanislav Szomolányi získal cenu za výnimočný prínos v oblasti audiovízie „za celoživotné výnimočné dielo a rozvoj v oblasti slovenskej kinematografie a za prínos v pedagogickej oblasti ako zakladateľa odboru kameramanskej tvorby“. Cenu za šírenie dobrého mena slovenského umenia v zahraničí získal operný spevák Štefan Kocán „za pôsobenie na popredných svetových operných scénach, akými sú milánska La Scala, newyorská Metropolitná opera, Bavorská štátna opera v Mníchove či berlínska Štátna opera, kde s veľkým úspechom vytvoril profilové postavy“.

Laureátom ceny za dlhodobý alebo celoživotný prínos v oblasti umenia sa stal Viliam Gruska, scénograf, pedagóg, etnograf, dramaturg, scenárista a režisér. Z rúk ministra si toto ocenenie prevzal „za celoživotnú tvorbu a za výrazný prínos v oblasti filmovej scénografie, ako aj za prínos v oblasti scénického folklorizmu s prihliadnutím na početné aktivity v oblasti scénografie, scenáristu, ako aj režiséra a vysokoškolského pedagóga“.

Na záver slávnostného večera  Marek Maďarič povedal, že je dôležité prejaviť úctu umelcom, ktorí už vytvorili veľké celoživotné dielo. Taktiež aj povzbudiť tých, pred ktorými sú ešte ďalšie desaťročia práce. „Určite treba aj verejnosti pripomínať, akých to máme vzácnych a inšpiratívnych ľudí. Niektorí z nich patria aj k svetovej špičke,“ dodal minister.

Maroš M. BANČEJ ‒ Foto: autor



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.