Pád na ľad býva tvrdý

thumbnail

KOMENTÁR

Hokej je rýchly a tvrdý šport. Naši reprezentanti však zrejme dosť rýchli a tvrdí nie sú, aspoň to tak vyzeralo. Inak by pre nich cesta domov z jubilejných osemdesiatych majstrovstiev sveta v Rusku nebola taká smutná. Pod vedením trénera Zdena Cígera obsadili hráči Slovenska konečné deviate miesto. Na rovnakej priečke skončili Slováci aj na predchádzajúcich dvoch šampionátoch pod vedením trénera Vladimíra Vůjtka. Jeho terajší českí zverenci Slovákov veľmi neprekonali, dostali sa len o jeden zápas ďalej.

Náš súčasný hlavný tréner Cíger stavil na výrazné omladenie národného mužstva, ktoré doplatilo najmä na neskúsenosť. Viacerí hráči boli na svojom premiérovom svetovom šampionáte. Náš výber sa dostal pod ostrú kritiku najmä po škaredých prehrách s Nemeckom (1:5) a Bieloruskom (2:4). „Chlapcom sa ani nečudujem, že sa dostali do veľkého stresu. Na ľade to bolo vidno. Neraz som premýšľal nad tým, koľko hnevu, nenávisti, kritiky a intríg je okolo slovenského hokeja. To je strašné. Poviem otvorene, nebolo mi jednoducho. Každý deň som mal veľa telefonátov, ozvala sa mi rodina aj kamaráti, ktorí ma podporili, a to je dôležité,“ povedal po šampionáte tréner Cíger a pokračoval: „Na to, aby sa tento stav podarilo potlačiť či ukončiť, je potrebná trpezlivosť. Osobne nemám problém zobrať zodpovednosť na svoje plecia. Urobím všetko pre to, aby sme naštartovali nový systém, ako sa to deje všade okolo nás. Pracuje sa systematicky, od mládežníckych klubov, aby sa zvýšila súťaživosť. To musí mať svoju postupnosť. Máme veľkú dieru, ktorá sa môže ešte viac prejaviť aj o rok či dva.“

Podľa analýzy po návrate zo šampionátu neskúsenosť, príliš silný tlak verejnosti a s tým spojený stres – aj to boli dôvody, prečo slovenskí hokejisti na MS v Rusku nedosiahli vytýčený štvrťfinálový cieľ. Fanúšikov aj Cígera potešilo aspoň to, že jeho zverenci zakončili turnaj víťazstvom 3:2 nad USA po predĺžení, aj keď postup si týmto výsledkom nevybojovali. „Chalani išli do zápasu pripravení, disciplinovaní a prezentovali sa kolektívnym výkonom. Našli by sa aj ďalšie pozitíva. Bolo tam nasadenie, chuť, disciplína, hráči sa obetovali, oddali sa tomu. Najmä si uvedomili veci, o ktorých sa rozprávame celú sezónu. Sú mladým mužstvom, ktoré sa učí na vlastných chybách. Škoda, že sme sa naštartovali až v poslednom zápase a minimalizovali sme chyby. Podstatné je, že to hráči pochopili a od toho sa treba odraziť do budúcnosti,“ vyslovil sa tréner po súboji s Američanmi. „Vždy som tvrdil, že musíme byť realisti. Každý z nás chcel urobiť čo najlepší výsledok. Mohlo to byť lepšie i horšie. Napriek všetkému sme mali ešte šancu postúpiť, je potešujúce, že chalani o to zabojovali a ukázali, že hokej hrať vedia. Dôležité je aj to, že pochopili, že z chýb sa treba poučiť,“ zdôraznil Cíger.

Mnohí jeho zverenci priznali, že si turnaj naplno neužili. Celý čas vnímali tlak fanúšikov, ktorý im zväzoval ruky. „Všetci sme to vnímali. Nechcite vedieť, koľko máme za sebou prebdených nocí. Mnohí ľudia si nevedia predstaviť, akú majú chalani zodpovednosť. Vôbec sa hráčom nečudujem. Aj teraz, keď hodnotíme šampionát, pýtam sa, kto z nich ešte bude chcieť v budúcnosti reprezentovať... Vštepoval som im, aby si majstrovstvá užili. Veď hokej je sviatok. A ešte sme k tomu mali možnosť hrať o štvrťfinále s USA. Som rád, že chalani si to aspoň na záver užili, že sa všetci odviazali.“

Mužstvo bolo postavené na viacerých mladých hráčoch, ktorí sledujú sociálne siete a sú naučení čítať reakcie fanúšikov na internete. Tie boli v mnohých prípadoch azda až nadmieru kritické. Určite to bolo spôsobené i vekom niektorých hráčov. „Dali sme zodpovednosť aj dvadsaťročným chlapcom. Nie sú to hráči, ktorí by hrali v špičkovej lige, v top kluboch. Koľko z nich má odohrané podobné zápasy, koľko z nich štartovalo na takýchto dôležitých turnajoch? Je to pre nich cenná skúsenosť, že odohrali takýto turnaj. Myslím si, že sa veľa naučili.“ Nuž, to ukáže až budúcnosť, čo sa hráči skutočne naučili... Jasné však je, že spory vo vedení hokejového zväzu úspechu reprezentácie tiež nepomohli.

Roman KALISKÝ-HRONSKÝ



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.