Parlamentné ohrozovanie ústavných princípov je neúnosné

thumbnail

V tejto ťažkej dobe potrebujeme zodpovedné vedenie štátu, nie chaos. „Súčasná politická situácia, charakterizovaná legislatívnou parlamentnou smršťou ohrozujúcou ústavné princípy a verejné financie, je pre Slovensko neúnosná a žiada si skorší termín predčasných volieb. Vyhlásila to prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová. „Dianie v parlamente pripomína skôr chaos než zodpovednú správu vecí verejných,“ skonštatovala hlava štátu. Obrátila sa zároveň na politických lídrov, aby sa postarali o nápravu.

Oni však v tej istej chvíli spustili, naopak, ešte väčší chaos a ešte väčšiu nezodpovednosť. Keďže ústrednou témou týždňa bola mimoriadna schôdza parlamentu, vlastne dve, o predsunutí predčasných volieb zo septembra na jún a potom ešte mimoriadne rokovanie o poslaní migov na Ukrajinu. Kým poslanci tému migy zmietli z rokovacieho stola okamžite, o posunutí či predsunutí termínu predčasných volieb sa zvádzal a ešte s aj bude zvádzať drsný parlamentno-prezidentský boj.

 MATOVIČ SA ZĽAKOL
Poslanci Národnej rady Slovenskej republiky v piatok (17. 2. 2023) popoludní napokon nerokovali o skoršom termíne volieb, plénum nebolo uznášaniaschopné pri otváraní mimoriadnej schôdze. Predseda parlamentu Boris Kollár preto návrh na júnový termín predčasných volieb zaradí do programu najbližšej riadnej schôdze, ktorá sa má začať v marci. Predseda Smeru ‒ SD Robert Fico po zistení neuznášaniaschopnosti avizoval, že jeho poslanci podajú ďalší návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze k tejto téme. Smer ‒ SD chcel na mimoriadnej schôdzi docieliť, aby sa predčasné parlamentné voľby konali 24. júna, a nie na konci septembra.
Slová či skôr výzva prezidentky zrejme vyľakala predsedu OĽaNO Igora Matoviča. Podľa neho „ak by reálne hrozilo, že prezidentka SR Zuzana Čaputová vymenuje úradnícku vládu, potom by sa všetky strany dohodli na čo najskoršom termíne predčasných volieb“. Matovič bol ešte otvorenejší: „Nikto nechce, aby si tu prezidentka urobila úradnícku vládu z politikov z Progresívneho Slovenska, ktorí nemajú žiadnu legitimitu“.

 PELLEGRINIHO VÝZVA
Nezaradený poslanec Národnej rady Slovenskej republiky Peter Pellegrini vyzval strany i ostatných poslancov, aby prehodnotili svoj postoj a podporili júnový termín predčasných volieb. Prezidentku vyzval, aby vystúpila pred poslancami. Vyzval ju, aby bola rázna, ak to myslí vážne. Vláde by mala podľa neho jasne odkázať, že ak to takto pôjde ďalej, vymenuje úradnícku vládu. Apeluje aj na vetovanie „parlamentných bludov“ a vracanie návrhov do NR SR. Okrem toho Peter Pellegrini hlavu štátu požiadal, aby si predvolala predsedu SaS Richarda Sulíka a aby s ním hovorila o podpore júnového termínu. Ten je podľa Pellegriniho momentálne jazýčkom na váhach. Kritizoval pritom postoj Sulíkovho SaS. Jej líder už totiž avizoval, že liberáli nepodporia mimoriadnu schôdzu k termínu predčasných volieb.

 SULÍKOVO PREKVAPENIE
Predsedu opozičnej SaS Richarda Sulíka prekvapilo vyhlásenie prezidentky Zuzany Čaputovej o tom, že predčasné parlamentné voľby by mali byť skôr. Tvrdil, že dohoda na voľbách 30. septembra sa urobila aj s ňou. Nevidí dôvod meniť dohodu na septembrovom termíne, čo bol kompromis strán bývalej koalície. „Neviem, prečo sa prezidentka rozhodla konať tak, ako si želá Robert Fico, každopádne 30. september je kompromisný termín,“ vyhlásil Richard Sulík. „Pokiaľ nie je evidentný pochopiteľný dôvod meniť už raz urobené rozhodnutie, zvykneme dohody dodržať,“ skonštatoval a odvolal sa na dohodu strán OĽaNO, SaS, Za ľudí a SME RODINA na septembrovom termíne volieb. „Všetky projekty, ktoré sa plánujú na voľbách zúčastniť, majú dostatok času na prípravu,“ dodal Richard Sulík.

 FICOVA ŽIADOSŤ
Opozičný Smer ‒ SD vyzval prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby okamžite vymenovala úradnícku vládu, inak „budeme svedkami ešte väčšieho rozvratu a chaosu v krajine“. Podľa predsedu strany Roberta Fica je evidentné, že poslanci nechcú skorší termín volieb. Robert Fico tiež verejne prezidentke pripomenul, že je „jej povinnosť zabezpečovať riadny chod ústavných orgánov“. Povedal, že Zuzana Čaputová nevie zabezpečovať riadny chod vlády SR, ktorá je rozpadnutá, a nevie ani vyplývať na riadny chod NR SR, kde vzniká ľudová tvorivosť poslancov. Prezidentka na to reagovala, že „chaos v parlamente nezastaví vláda bez dôvery“. V prípade závažného zlyhania dočasne poverenej vlády Eduarda Hegera (OĽaNO) je však pripravená vymenovať úradnícku vládu.
Ak nastane posun v téme poskytnutia stíhačiek MiG-29 Ukrajine, dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď príde o tom diskutovať do parlamentu. Nebude sa riadiť tým, čo hovorí šéf Smeru ‒ SD Robert Fico. Smer ‒ SD totiž opäť inicioval mimoriadnu schôdzu k tejto téme. „Dal som záväzok a ten platí. Keď budeme mať akýkoľvek ďalší posun v otázke pred tým, ako urobíme akékoľvek rozhodnutie, tak ja do toho parlamentu pôjdem. Ale nebudem tancovať podľa toho, ako Robert Fico a celá jeho proruská propaganda pískajú. Nech sa v parlamente rozhodnú, či akceptujú, alebo neakceptujú Ficovu hru,“ povedal dočasne poverený minister obrany Naď.
Mimoriadnu schôdzu k stíhačkám inicioval Smer ‒ SD opätovne po tom, ako parlament počas týždňa odmietol o tejto téme rokovať. Strana chce presadiť uznesenie, ktorým má parlament vysloviť nesúhlas s odovzdaním bojových lietadiel MiG-29 Ukrajine. Robert Fico pripomenul, že aktuálne je na Slovensku vláda iba dočasne poverená a má oklieštené právomoci. Hovoril o protiústavnosti posielania zbraní na Ukrajinu.

 

Ivan BROŽÍK – Kresba: Ľubomír KOTRHA

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.