Parlamentné prekáračky na pokračovanie

thumbnail

Podľa opozície je rozpočet na budúci rok rozpočtom enormného zadlžovania. Národná rada  SR v uzavrela „diskusiu“ k návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok. Do rozpravy sa písomne prihlásilo šesť poslancov, ústne sa prihlásili piati rečníci. Nezáujem o zákon roka je veľavravný, ale má svoje príčiny. Koalícia ignoruje pripomienky opozície, hoci až osemdesiat percent voličov odmieta koaličnú moc ako takú. Po prerokovaní návrhu rozpočtu v pléne vystúpil sebavedomo a klasicky nekriticky submisívny  premiér Eduard Heger, ktorý zagratuloval ministrovi financií za „historicky expresné ukončenie diskusie k rozpočtu“. Potvrdilo sa podľa neho, že ide o zodpovedný rozpočet. Argumentácia predsedu vlády bola viac ako infantilná: „Dokonca ani opozícia nenašla dostatok slov na to, aby túto pravdu o rozpočte vyvrátila,“ skonštatoval premiér Heger.

  • NEBEZPEČNÉ ZADLŽOVANIE

Poslanec opozičného Smeru ‒ SD a bývalý minister financií socialistov Ladislav Kamenický vyhlásil, že návrh štátneho rozpočtu na budúci rok je rozpočtom „enormného zadlžovania a vydierania koaličných partnerov“. Poslanec Národnej rady SR Richard Raši (nezaradený) predložil v pléne parlamentu pozmeňujúci návrh k štátnemu rozpočtu na budúci rok. Upraviť chce financie pre zdravotníctvo. „V pozmeňujúcom návrhu sa rezervy štátneho rozpočtu menia z dôvodu zníženia rezervy na negatívne vplyvy pandémie ochorenia COVID-19 a použitia na platbu za poistencov štátu do verejného zdravotného poistenia vo výške päťsto miliónov eur a výdavky kapitoly zdravotníctva a kapitoly všeobecná pokladničná správa sa takisto menia z dôvodu krytia zvýšených výdavkov kapitoly ministerstva zdravotníctva. Zvyšujú sa o päťsto miliónov eur,“ uviedol Raši. Minister financií Igor Matovič reagoval tým, že Raši chce „čarovne presunúť pol miliardy eur do zdravotníctva“

  • PREKÁŽKA KOLÍKOVÁ

Igor Matovič neváhal a v politicky vypätom období vytiahol svoje staré noty, hoci na úplne irelevantnú tému: „Koaličná zmluva rieši, aký nárok má na ministerské posty každá strana na základe volebného výsledku, tomu nezodpovedá obsadenie kresla ministerky spravodlivosti.“ Predseda OĽaNO opakovane kritizoval SaS aj pre „torpédovanie“ reforiem.      „Nekorešponduje obsadenie ministerských postov s platnou koaličnou zmluvou. Koaličná zmluva je naďalej platná, nikto ju nevypovedal, len jeden partner ju nedodržuje,“ uviedol minister Matovič. Na otázku, či je podľa neho Mária Kolíková nelegitímne vo funkcii ministerky spravodlivosti, médiám odpovedal, že nie podľa neho, ale podľa koaličnej zmluvy. Ozvala sa aj samotná ministerka Kolíková s tým, že vo vláde je nominantkou strany SaS. Kolíková tiež hovorí, že „cíti silnú podporu premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO)“.

Igor Matovič v súvislosti s úpravou paragrafu 363 Trestného poriadku poznamenal, že najskôr treba vyriešiť dlhovú brzdu, výdavkové stropy, dôchodkovú reformu, optimalizáciu siete nemocníc či reformu národných parkov. „Takýto máme postup,“ potvrdil. Kritizoval zase SaS za to, že od septembra minulého roka „torpéduje“ reformu rozpočtovej zodpovednosti, „Teoreticky to môže takto torpédovať do konca volebného obdobia. Ale v tom prípade si myslím, že volebné obdobie sa skončí veľmi rýchlo,“ podotkol. Takže uvidíme, čo prinesie politický týždeň po uzávierke tohto vydania Slovenských národných novín na Slovensku. Ale možnosť, že by vládna koalícia napokon padla na Matovičových podmienkach, je nereálna. Koalícia prežila omnoho ťažšie otrasy.

  • KORUPCIA DÔCHODCOV

Ľudia nad šesťdesiat rokov budú mať nárok na finančný príspevok za očkovanie. Dostanú ho v hotovosti a použiť ho budú môcť ľubovoľne. Akurát hneď po zákaze stretávania najbližších na Vianoce budú musieť húfne utekať na pošty. Fajn. Dokonale vymyslené, ako v Kocúrkove. Návrh zákona podporili poslanci OĽaNO, SME RODINA, SaS okrem štyroch, ale aj nezaradení poslanci pôsobiaci v Hlase ‒ SD. Za hlasovali tiež nezávislí poslanci Jozef Šimko, Jana Žitňanská, Alexandra Pivková, Miriam Šuteková, Ján Krošlák a Juraj Šeliga. Pri hlasovaní sa Smer ‒ SD zdržal, ĽSNS bola proti, rovnako tak odídenci z ĽSNS združení v novej strane Republika.

Na Slovensku máme dve pandémie. Ak nerátame pandémiu mocenskej svojvôle, potom sú to pandémia ochorenia COVID-19 a chudoby. A štát musí obe rovnako efektívne potláčať, vyhlásil bývalý minister práce a sociálnych vecí Ján Richter. „Aj COVID-19, aj zdražovanie a chudobu z toho vyplývajúcu, ktorá sa na nás valí. To nevidí takto opozícia, takto to vidia ľudia,“ konštatoval. Zároveň kritizoval vládu, že nezvládla tretiu vlnu pandémie nového koronavírusu. „Očkovanie je prostriedok, ako dosiahnuť cieľ, a to je zdravý občan. Preto odmietam delenie ľudí na zaočkovaných a nezaočkovaných,“ doplnil Ján Richter.

Vláda neponúka okrem „šmýkania na toboganoch a pekných nechtov nič“, uviedol to predseda opozičnej strany Smer ‒ SD Robert Fico na tlačovom brífingu. Reagoval tak na to, že Národná rada Slovenskej republiky v utorok neschválila programy dvoch opozíciou zvolaných mimoriadnych schôdzí ‒ program schôdze o sociálnych dosahoch výrazného rastu cien energií a základných potravín a o stave zdravotníctva.

  • CHORÉ ZDRAVOTNÍCTVO

„Chceli sme na tejto schôdzi hovoriť o východiskách z hlbokej krízy, ktorá je v zdravotníctve. Ak vie niekto v tej prázdnej špajze, o ktorej sa toľko hovorí v súvislosti s naším vládnutím, nájsť najskôr päťsto miliónov na poukazy, potom sto miliónov na podporu pri zdražovaní, nemal by mať problém nájsť peniaze na stabilizáciu lekárov, zdravotných sestier a ďalších potrebných zdravotníckych pracovníkov, ktorí sú v prvej línii v boji proti pandémii,“ uviedol ešte pred definitívnym schválením peňazí pre očkovaných dôchodcov Robert Fico.  „Toto bol náš piaty pokus dostať tému zdražovania na schôdzu NR SR,“ povedal predseda Smeru. Téma chudoby a zdražovania sa podľa neho dostáva do popredia pred pandémiu nového koronavírusu. Vládu to však zjavne nijako netrápi, nezaujíma, a navyše chce chudobu znásobiť ešte viac ‒ daňovým a odvodovým ošklbaním živnostníkov.

Ivan BROŽÍK – Karikatúra: Andrej MIŠANEK

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.