Patent hodný miliónov

VŠIMLI SME SI

Aj keď Slovensko prežíva zahanbujúcu vlnu odchodu šikovných tvorivých ľudí za uplatnením sa do zahraničia, predsa len z času na čas sa dozvedáme, akí nápadití géniovia u nás ešte žijú, tvoria, vymýšľajú a doslova naše Slovensko zviditeľňujú v celom svete. Jedným z takýchto, ešte stále doma pôsobiacich „mozgov“ je pán Ivan Maďar z Kysúc. Vymyslel a patentoval čosi, čo zaujalo aj najväčšie lodiarske spoločnosti sveta. O jeho patent je obrovský záujem, podľa všetkého už ho kúpili aj v USA. To však nemusí byť dôvodom na radosť, pretože je známe, že z obchodných príčin sa mnohí ekonomickí giganti uchyľujú k skupovaniu patentov, ktoré by vyššou efektivitou mohli ohroziť ich ekonomické fungovanie a takpovediac ich uložia „na ľad“.

Na Kysuciach sa tentoraz zrodil nápad získať energeticky bohaté oleje technológiou špeciálneho drvenia a mletia komunálneho odpadu. Vynálezca by chcel začať výrobu priamo u nás doma, ale naráža na nepochopenie či obavy miestnych obyvateľov, ktorí sa boja, že ide o spaľovanie odpadkov. Pri použití tejto prevratnej technológie sa však nič nespaľuje, pracuje sa s mletím a tlakom, pre životné prostredie neexistuje nijaké riziko ‒ práve tak ako pre kvalitu života v okolí spracovateľského závodu.

V Kysuckom Novom Meste bude k tejto téme 6. júna miestne referendum. Nezávislí odborníci však súhlasia s názorom vynálezcu, že prevádzka nijakým spôsobom neohrozí či nepoškodí životné prostredie. Ak by sa všetko podarilo, Slovensko by do sveta mohlo začať exportovať pohonné hmoty určené pre veľké zaoceánske nákladné lode. Ekonomický efekt pre ich majiteľov je viac ako zaujímavý. Na Kysuciach by sa likvidoval odpad z celého Žilinského kraja a vznikli by aj nové zamestnanecké príležitosti.                                (ib)



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.