Ondrej Herc - patrón slovenskej fantastiky

thumbnail

MEDAILÓN

Pre fanúšikov fantastiky vo všetkých odtienkoch tohto žánru je meno Ondreja Herca všeobecne známe. Azda nikto na Slovensku neurobil toľko pre propagáciu tohto literárneho, ale aj filmového žánru, a to nielen pri organizovaní podujatí venovaných sci-fi či fantasy, ale najmä v sústredenej publicistickej činnosti naslovovzatého odborníka a uznávaného teoretika.

Ondrej Herec sa narodil sa 7. júla 1944 v Budapešti. Po maturite na gymnáziu v Banskej Bystrici študoval chémiu na VŠCHT v Prahe, sociológiu na FF UK v Bratislave, neskôr medzinárodné právo na FF UK a v Štrasburgu. Pracoval vo výskume, po roku 1990 na Ministerstve práce, sociálnych vecí a rodiny SR, ako riaditeľ Centra OSN (1993 – 2001). Bol  členom Vládneho výboru Rady Európy, prednášal teóriu a metodológiu sociálnej politiky na Univerzite Komenského a teóriu populárnej kultúry na viacerých univerzitách. Je spoluzakladateľom a organizátorom súťaže O cenu Gustáva Reussaa vytvoril priestor, ktorý formoval celú novú generáciu autorov pôvodnej slovenskej fantastiky.   V jeho prípade osobná záľuba prerástla do profesionálneho záujmu – bohaté jazykové znalosti mu umožnili oboznamovať sa s jemu blízkou tematikou v rozličných jazykoch, predovšetkým v angličtine, nemčine a ruštine. V oblasti fantastiky je výrazný jeho prínos jednak vo vlastnej autorskej tvorbe, jednak v organizátorskej a edičnej činnosti. Je autorom prvého československého rozhlasového seriálu o svetovej fantastike. Napísal prvé dejiny slovenskej fantastiky Slovenská fantastika do roku 2000 (spolu s Milošom Ferkom, ktorého prizval na spoluprácu) a je autorom mnohých vedeckých štúdií, esejí a článkov, vrátane európsky ojedinelého seriálu o netvoroch, prvej slovenskej štúdie o horore. Onedlho oslávi Ondrej Herec sedemdesiat rokov. Nielen v mene fanúšikov fantastiky mu blahoželáme!

(mab)

 

 

 

 

 

 

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.