Peter SAGAN - tourminátor

thumbnail

Cestná cyklistika je jeden z najpopulárnejších športov. Jednorazové klasické aj etapové preteky každý rok sledujú milióny divákov a popularita tohto športového odvetvia stúpa každý rok. Nás môže tešiť, že na obrovskej popularite cyklistiky sa výrazne podieľa žilinský rodák Peter SAGAN, ktorý už teraz má v kolotoči svetovej cyklistiky vyše sto profesionálnych víťazstiev. Ako prvý cyklista v histórii získal titul majstra sveta trikrát po sebe. Na slávnej Tour de France sa so šiestimi zelenými dresmi pre najlepšieho šprintéra vyrovnal Nemcovi Erikovi Zabelovi, ktorého rekord sa zdal donedávna neprekonateľný. Teraz aj táto cyklistická legenda s uznaním predvída, že ak ho má ktosi o túto gloriolu pripraviť, nech je to práve Sagan.  V diváckej ankete RTVS Najväčší Slovák sa tento matador svetových pelotónov dostal do prvej desiatky finalistov.  Kvantita, ale aj spôsob a kvalita Saganových triumfov podľa mnohých odborníkov už teraz zaradili fenomenálneho Žilinčana k takým legendám, akými boli Belgičan Eddy Merckx či posledný francúzsky víťaz najslávnejších cyklistických pretekov Tour de France Bernard Hinault. Svojou komplexnosťou a vytrvalosťou dokáže zabojovať o víťazstvo nielen v rovinatých dojazdoch, ale aj v dojazdoch s krátkymi a ostrými stúpaniami. Práve táto jeho výnimočnosť mu pomohla k trojnásobnému titulu šampióna a dúhovému dresu.

„Buďme radi, že Slovensko má Sagana. Je to náš národný poklad, naše národné zlato. Sagan je v takej forme, že podľa mňa môže byť majstrom sveta ešte aj v budúcich rokoch,“ hodnotil súťažné vyhliadky slovenského tourminátora bývalý úspešný česko-slovenský tréner cestnej cyklistiky aj diplomat Kamil Haťapka.

 

OD VÍŤAZSTVA K VÍŤAZSTVU

Prvé víťazstvo v pretekoch najvyššej kategórie dosiahol hneď vo svojej prvej sezóne na pretekoch Paríž ‒ Nice v roku 2010. O rok neskôr už na slávnej trojtýždňovej španielskej Vuelte ako úplný nováčik dokázal zvíťaziť v troch etapách. Dnes si už málokto spomenie, že jedno z troch víťazstiev sa zrodilo v poslednej slávnej kráľovskej etape v uliciach Madridu. Práve víťazstvo v záverečnej etape bolo o to cennejšie, že za sebou nechal také silné talianske šprintérske esá ako Daniele Bennati či Alessandro Petacchi.

„Som nesmierne rád, že som si ako debutant na Vuelte pripísal tretie víťazstvo. Je to skutočne príjemný pocit a vychutnávam si ho,“ povedal Sagan  krátko po víťaznej etape. Nadobudnuté skúsenosti z prestížnych trojtýždňových pretekov na španielskych cestách dokázal naplno využiť v roku 2012 pri svojom prvom štarte na slávnej Tour de France. Počas troch týždňov okrem troch etapových víťazstiev ukázal v štrnástej pyrenejskej etape svoju komplexnosť a výnimočnosť. V zelenom drese pre najlepšieho šprintéra ako člen veľkého úniku dokázal v záverečnom stúpaní prvej kategórie na Mur de Péguère bez problémov súperiť s takými vrchármi, ako sú Španieli Luis León Sánchez a Gorka Izagirre či už dnes bývalý  francúzsky cyklista Sandy Casar. Aj keď do cieľa prišiel na druhom mieste hneď za Španielom Sánchezom, po ťažkej a náročnej etape si veľmi rýchlo získal obdiv a srdcia mnohých fanúšikov, pretože nebolo zvykom, aby víťaz šprintérskych hromadných dojazdov so zeleným dresom dokázal v ťažkej  horskej etape bojovať o víťazstvo s pretekármi s vynikajúcimi vrchárskymi schopnosťami. Po tomto úspechu si od svetovej cyklistickej verejnosti zaslúžil obrovské uznanie. Vo francúzskych médiách sa začali objavovať titulky ako  „Skvelý Sagan“, „Výnimočný Sagan“ či „Tourminátor“. Jeho výkony a charizma robia dodnes obrovskú reklamu Slovensku.

ŠESŤ ZELENÝCH DRESOV

Veľkými písmenami sa zapísal do dejín slávnej Tour de France ziskom už šiestich zelených dresov, z nich päť vyhral vo svojich prvých piatich štartoch. Šancu prekonať rekord Erika Zabela, ktorý vyhral zelený dres šesťkrát po sebe, stratil v roku 2017. Ešte dnes si mnohí slovenskí fanúšikovia cyklistiky spomenú na jeho kolíziu počas záverečného špurtu v cieľovom francúzskom meste Vittel.  Všetci verili, že Peter bude ďalej bojovať o šieste  víťazstvo v bodovacej súťaži. Lenže verdikt rozhodcov bol nekompromisný. Mnohí sú presvedčení, že nespravodlivý a zaujatý... Už po štvrtej etape musel nedobrovoľne opustiť francúzske cesty, keď vraj nepriamo zapríčinil pád jeho obrovského rivala Brita Marka Cavendisha. Rozhodcovia tento incident krátko po skončení etapy vyhodnotili najskôr len časovou penalizáciou odrátaním tridsiatich sekúnd z celkového poradia a stratou  osemdesiatich bodov v súťaži o zelený dres. O hodinu neskôr pôvodné rozhodnutie zmenili a Sagana z pretekov vylúčili.

„Rozhodli sme sa diskvalifikovať Petra Sagana z Tour de France 2017 po jeho divokom šprinte tu vo Vitteli. Ohrozil niekoľko jazdcov ‒ Marka Cavendisha a ostatných, ktorí boli zapletení do pádu v posledných metroch šprintu,“ vysvetľoval jeden z rozhodcov. Nepomohlo ani odvolanie jeho nemeckého tímu Bora-Hansgrohe. S najsledovanejšími etapovými pretekmi sa musel predčasne rozlúčiť. Okamžite  to medzi slovenskými fanúšikmi vyvolalo obrovskú vlnu nevôle a jeho vylúčenie pripisovali za vinu samotnému Markovi Cavendishovi. Tomuto sporu dal definitívnu bodku na konci roka 2017 Športový arbitrážny súd vo švajčiarskom Lausanne, keď na základne nových dôkazov rozhodol o Saganovej nevine a konštatoval, že zrážka s Markom Cavendishom bola nešťastná a neúmyselná udalosť.

V nasledujúcej sezóne si slovenský reprezentant všetko vynahradil ziskom šiesteho zeleného dresu, pričom nazbieral v tejto súťaži dokopy neuveriteľných štyristosedemdesiatsedem bodov.

Popri úspechoch na Tour de France je aj víťazom niekoľkých jednodňových jarných klasík. Jeho najväčším úspechom sú doteraz dve víťazstvá na monumentoch  Paríž ‒ Roubaix a v pretekoch Okolo Flámska. Úspechy sa rodili aj v reprezentačnom drese.  Okrem troch titulov majstra sveta vyhral v roku 2016 vo francúzskom Plumelecu aj titul majstra Európy. Na domácej pôde sa stal niekoľkonásobným majstrom Slovenska.

OBDIVUHODNÁ KARIÉRA

Petrova cyklistická kariéra sa začala, keď ako sedemročný na prvých pretekoch v žilinskom lesoparku, ktoré organizovali saleziáni a Cyklistický spolok Žilina, suverénne zvíťazil.

„Hral som futbal a rodičia ma dali aj na tanečnú. Ale brat Juraj sa dal na cyklistiku a vyhral prvé dva preteky. Tak som sa tam bol pozrieť, a keď sme šli aj s trénerom v aute, tak vravel, že nech to idem i ja skúsiť.“ Práve jeho starší brat Juraj mu bol počas celej juniorskej kariéry vzorom. Na sociálnej sieti Facebook sa o ňom vyjadril: „Bez Juraja by som asi nebicykloval. On s tým začal a ja som pokračoval v jeho šľapajach.“

Prvé úspechy ho povzbudili a od deviatich rokov začal naplno trénovať v Cyklistickom spolku Žilina. Tu ho viedli tréneri Milan Novosad a Peter Zánický. V juniorskom veku sa popri cestnej cyklistike venoval aj horskej. V zimných obdobiach tiež absolvoval niekoľko cyklokrosových pretekov. V horskej cyklistike získal titul juniorského majstra sveta i Európy. Okrem toho má niekoľko pódiových umiestnení v cyklokrose z európskych a zo svetových juniorských šampionátov. Ako osemnásťročný sa musel rozhodnúť, akým smerom sa bude jeho cyklistická kariéra uberať.

„Viac ma baví horská cyklistika, cestná je väčšia drina. Po sezóne prejdem k mužom a budem si musieť zvoliť iba jednu z nich.“ Hlavný dôvod, prečo sa nakoniec rozhodol pre cestnú cyklistiku, vysvetľoval jeho otec Ľubomír slovami:  „Peter sa chcel športom aj uživiť, preto cestná cyklistika. Na horských bicykloch by to bolo ťažšie, a rozhodne nie sú také populárne ako podujatia na cestách. A to sa mu neskôr stopercentne potvrdilo.“

VZOR PRE DORAST

Výsledky Petra Sagana sa odzrkadľujú zvýšeným záujmom najmenších venovať sa v budúcnosti práve cyklistike. Je veľmi potešujúce, že ako súčasná svetová športová osobnosť nezabudol na svoje  korene a rozhodol sa investovať na Slovensku. V rodnej Žiline finančne a materiálne podporil mladé talenty tým, že založil vlastnú cyklistickú akadémiu.

„Rozhodol som sa vrátiť do starých koreňov, na miesta, kde som vyrastal, a pomôcť deťom, ktoré vo mne vidia inšpiráciu. Pripravili sme tak ďalší projekt, ktorý by pomohol rozvinúť slovenskú cyklistiku. Vďačím Cyklistickému spolku Žilina za všetko, čo pre mňa urobil, a chcel by som tú pomoc vrátiť. V deťoch, ktoré bicyklujú, sa vidím aj ja.“

Dnes môžeme s radosťou konštatovať, že jeho rozhodnutie vybudovať na Slovensku kvalitné podmienky na prípravu cyklistického dorastu prinieslo ovocie. V mládežníckych kategóriách sa dokáže mnoho mladých slovenských cyklistov bez problémov pohybovať medzi najlepšími a bojovať o popredné umiestenia. Okrem založenia vlastnej akadémie sa usiluje podporovať mladé nádejné talenty medzi najmenšími cyklistami v rámci v rámci Detskej tour Petra Sagana.

SKVELÁ REKLAMA

V roku 2016 ako prvý získal čestné ocenenie od ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslava Lajčáka Veľvyslanec značky Dobrý nápad Slovensko. Minister v príhovore zdôraznil: „V dnešnom otvorenom a poprepájanom svete, keď Petrove neuveriteľné výkony sledujú naživo milióny ľudí, robí tento mladý muž fantastickú reklamu aj svojej vlasti. Chcem, aby Peter vedel, že doma na Slovensku to intenzívne vnímame a oceňujeme. Kto iný ako Peter Sagan by mal byť pri zrode tradície a stať sa historicky prvým nositeľom čestného titulu Veľvyslanec značky Slovensko?“

MANŽELSKÝ DEFEKT

Všetci si dobre pamätáme na jeho rozprávkovú svadbu s modelkou Katarínou Smolkovou. Napriek tomu, že sa ich manželstvo skončilo po troch rokoch predčasne, majú spolu syna Marlona.  „Zaľúbili sme sa do seba, prešli sme fantastickú cestu a dostalo sa nám požehnania v podobe krásneho syna Marlona. Katka je dôležitou súčasťou môjho života, podporovala ma počas všetkých tých rokov v mojej profesionálnej kariére a je skvelou matkou. Necítime k sebe nič zlé, iba pôjdeme svojou cestou so vzájomným rešpektom. Naším spoločným zameraním bude teraz Marlon. Budeme robiť všetko preto, aby sme mu poskytli starostlivé prostredie na jeho výchovu, a budeme oddanými a milujúcimi rodičmi, ktorých potrebuje.“ V súčasnosti jazdí za nemecký tím Bora-Hansgrohe spolu s bratom Jurajom a Erikom Baškom. Ako každý rok bude bojovať o víťazovo v jarných klasikách. Najväčšou métou tímu počas jari je uspieť aspoň na jednej mo

numentálnej klasike, čo potvrdil aj tímový manažér Ralph Denk.

„Stále ešte sú monumenty, kde Sagan nevyhral. Podarilo sa mu to na Okolo Flámska a na Paríž ‒ Roubaix, veľmi blízko bol k víťazstvu na Miláno ‒ San Remo. Želám si, aby sme sa naďalej zlepšovali. Ak sa nám podarí dosiahnuť triumf na niektorom z cyklistických monumentov a získame zelený dres na Tour de France, budeme veľmi spokojní.“ Slovenskí fanúšikovia sa môžu tešiť aj na majstrová sveta v anglickom Yorkshire, na ktorých bude mať opäť príležitosť zabojovať už o štvrtý titul majstra sveta.

V diváckej ankete RTVS Najväčší Slovák ho hlasy priaznivcov nominovali do desiatky finalistov. Málokto bude spochybňovať, že zo všetkých slovenských športovcov práve Peter Sagan najviac zviditeľnil Slovensko. Objavili sa síce názory, že niektoré výnimočné historické slovenské osobnosti by si zaslúžili viac byť medzi finalistami, ako povedzme kodifikátor prvej spisovnej slovenčiny katolícky kňaz Anton Bernolák alebo prvý predseda Slovenskej národnej rady Jozef Miloslav Hurban. Aj keď mám podobný názor, nepáči sa mi však, keď niektorí politici a novinári spochybňujú rozhodnutie Slovákov, že si nominovali osobnosti, ktoré im politicky a hodnotovo vyhovujú. Vo vyspelej demokratickej spoločnosti musíme akceptovať slobodnú vôľu občanov vyjadriť svoj názor.  Pevne však verím, že nakoniec vyhrá osobnosť, ktorá bude akceptovateľná a nebude umelo rozdeľovať slovenskú spoločnosť. Úlohou tejto ankety je v prvom rade pripomenúť si kultivovanou a vyváženou diskusiou naše historické osobnosti, ktoré sa vo veľmi veľkej miere pričinili o to, že dnes sme moderný európsky národ s vlastným štátom.

Matej MINDÁR – Foto: archív



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.