Plač za spoločným štátom Čechov a Slovákov

thumbnail

3 OTÁZKY pre: riaditeľa Slovenského historického ústavu Ivana MRVU

  • Od roku 2015 sa objavili na Slovensku i v Čechách viaceré aktivity za obnovenie česko-slovenského štátu. Na internete koluje petícia za znovuzjednotenie Čechov a Slovákov, obnovili obchodnú značku Made in CzechoSlovakia a niektorí politici by najradšej žili v spoločnom Česko-Slovensku. Čo si o tom myslíte?
  • Sú to zbytočné iniciatívy, Česko-Slovensko je minulosť. Vrátiť sa  späť do spoločného štátu, ktorý, ako vieme, pokrivkával  na  jednu nohu – a práve tú slovenskú, by bola chyba, ba zločin.  Našťastie pre ľudí mladších  ako tridsaťpäť rokov nemá samostatná Slovenská republika alternatívu.  A to je rozhodujúce.

 

  • Existujú takéto hlasy za spoločný štát aj medzi slovenskými historikmi?
  • Do istej miery medzi príslušníkmi staršej generácie  je aj  nostalgia za česko-slovenskou mladosťou,  nik však verejne nepropaguje  obnovenie  Česko-Slovenska.  Pri vzniku samostatného Slovenska početná a vplyvná skupina historikov si nepriala samostatnosť, predpovedala Slovensku  hospodársky a politický krach, no tieto vízie sa nenaplnili.  Po nástupe M. Dzurindu na  čelo vlády na jeseň v roku 1998 počas návštevy Václava Havla v Bratislave niektorí ešte koketovali s revitalizáciou  Česko-Slovenska, ale  Havel  ich sklamal – už  nepotreboval kulisy spoločného štátu a plnil iný scenár.

 

  • Ako vnímate aktivitu Slovenského národného múzea a Slovenskej národnej galérie pri príprave projektu 100 rokov od vzniku Česko-Slovenska?
  • -Iste je dobré pripomenúť storočnicu štátu, kde sme prežili  dvadsať plus štyridsaťsedem rokov. Obávam sa,  že  výstava, ktorá  sa bude pripravovať v spolupráci s českými partnermi, vyznie pateticky, oslavne a    Pražská politická garnitúra si v skutočnosti  štát skonštruovala tak, ako jej to vyhovovalo, a nerešpektovala zásadu prirodzeného práva slovenského národa. Navyše  porušila sľuby i zmluvy so Slovákmi.  A aj to treba  ľuďom  pripomenúť.  Dúfam, že Slovenské národné múzeum aj SNG  nám niečo ponúknu k 25. výročiu vzniku Slovenskej republiky a v roku 2019 nás potešia výstavou k  80. výročiu vzniku Slovenského štátu,  veď sú to v prvom rade slovenské národné, a nie česko-slovenské inštitúcie.

Zhováral sa Maroš SMOLEC, Foto: archív SNN

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.