Plody postfaktickej doby

thumbnail

KOMENTÁR

Roman MICHELKO

Ak sa bude v histórii hodnotiť rok 2016, jeho leitmotívom bude séria prekvapení. A to nielen v domácej, ale aj v zahraničnej politike.

Takto pred rokom nám vrcholila imigračná kríza a jediné diskusie, ktoré sa v tom čase viedli, boli o tom, či bude aj v nasledujúcich štyroch rokoch vládnuť Smer sám, alebo  bude potrebovať jedného koaličného partnera. Napokon, ako vieme, všetko dopadlo inak. Voľby skončili veľmi prekvapujúco. Úplne vybuchli prieskumné agentúry, ktoré nezaznamenali prudký nárast protestných hlasov, čo v konečnom dôsledku zásadným spôsobom prekreslilo našu politickú scénu. Fatálny krach predvolebných prieskumov agentúry vysvetľovali  tým, že nárast hlasov pre stranu Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko a do istej miery aj pre Sme rodina Borisa Kollára nastal až v samotnom finiši volebnej kampane, keď už nebolo možné prieskumy zverejňovať.

Voľby na jar 2016 však jasne ukázali trend, ktorý sa potom v priebehu celého roka 2016 ďalej len posilňoval. Voliči v nebývalej  miere odmietli stranícky establišment, čím chceli dať štandardným stranám jasne najavo, že sa im už prejedli, že značná časť voličov  politikom štandardných strán neverí a že sú ochotní radšej riskovať a voliť zmenu bez ohľadu na to, čo prinesie.

Najväčším porazeným v týchto voľbách  bolo KDH, ktoré vzniklo vo februári 1990 a až do roku 2016 bolo v každom parlamente. Z vysokej politiky tak vypadla  kontinuálne najstaršia ponovembrová strana možno aj preto, že v sebe koncentrovala všetky „necnosti“ štandardných strán.

Samozrejme, po  neočakávanom výsledku volieb vznikla aj veľmi neočakávaná koalícia. Takmer nikto si pred voľbami nevedel predstaviť koaličné spojenie SNS a Mosta –Híd, respektíve predstava, že  Blaha a Šebej budú poslancami tej istej koalície, bola ďaleko za hranicami akejkoľvek fantázie.

Treba jasne povedať, že koalícia, ktorá vznikla, nemala za cieľ „byť hrádzou proti extrémizmu“, čo bolo hlavným leitmotívom, ktorým sa zdôvodňovalo toto nepravdepodobné spojenie. Reálnym tmelom novej koalície bol strach z pokusu  Kisku o sformovanie úradníckej vlády, čo by de facto znamenalo elimináciu politických strán a dosadenie vlády riadenej z „Hradu“,  respektíve „z Grassalkovičovho paláca“, čo však nevyhovovalo takmer nikomu – okrem prezidentskej suity. Samozrejme, hrozbu prezidentskej vlády netreba preceňovať, aj tá by musela získať dôveru v parlamente, logicky by však viedla – po našom predsedníctve v Rade Európskej únie – k predčasným voľbám. A to tesne po voľbách 2016 nechcel skoro nikto.

Prekvapujúco sa však nevyvíjala len politika na domácej pôde. Rok 2016 v medzinárodnej politike zásadne ovplyvnili dve politické udalosti. Prvou bol brexit a druhou prezidentské voľby v USA. Obe dopadli prekvapujúco a neočakávane. Paradoxné pritom je, že brexit bol pôvodne len cynickou hrou expremiéra  Camerona, ktorej cieľom bolo pacifikovať radikálne krídlo vo vlastnej strane, zobrať vietor z plachát  Farageovi a jeho UKIP-u a aj preto vyhrať parlamentné voľby. Vydieranie  Európy s cieľom vyrokovať pre Britániu špecifické privilégiá, malo byť len bonusom navrch. Ako sa ukázalo, prerátal sa. Voľby síce vyhral, ale profitovať z tohto víťazstva bude jeho nástupkyňa  Mayová.

Zároveň treba zdôrazniť, že rovnako ako pri našich voľbách totálne vybuchli prieskumy verejnej mienky aj v britskej referendovej kaši.  Nemalou mierou k tomu prispel i charakter kampane, v ktorej o pravdu išlo až v poslednom rade. Práve brexit bol prvým zásadnejším politickým aktom, keď hrubý populizmus a veľmi voľné narábanie s faktmi viedlo k tomu, že dnešok  je čoraz častejšie nazývaný ako postfaktická doba.

Samozrejme, zvaliť celú zodpovednosť za výsledok referenda len na charakter volebnej kampane nemožno. Veľkým spytovaním svedomia  by si malo prejsť najmä trio  Juncker – Tusk – Schulz. Táto trojica mala pravdepodobne leví podiel na výsledku britského referenda. Ukázalo sa však, že ani po takomto prefackaní nie sú euroelitári schopní ani tej najmenšej sebareflexie. Politickým vyvrcholením roka 2016 boli prezidentské voľby v USA. Presnejšie ich výsledok. Ich nepravdepodobný víťaz  Trump nadobro deštruoval celý politický systém v USA. V značnej miere rozbil mocenský duopol dvoch politických strán, najmä  však strelil poriadne zaucho politickému establišmentu v USA.

Zaoberať sa hlbšie príčinami súčasného stavu nie je cieľom tohto prehľadu, tým je skôr definovať zásadný  politický trend. A ten je jednoznačný. Nebývalé množstvo voličov jasne odvrhlo politický systém ako taký a bolo ochotných riskovať voľbu politika, ktorý sľuboval, že doterajší systém odvrhne. Otázne je, či veľmi skoro nepríde vytriezvenie, ale to už je iná téma.

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.