Po dlhom čase Slovensko predbehlo Česko

thumbnail

Dobré vyhliadky pre Veľké Kapušany aj celú našu energetickú budúcnosť. Ministerstvo hospodárstva SR nedávno vydalo prepojovaciemu plynovodu Slovensko – Poľsko osvedčenie o súlade investičného zámeru s dlhodobou koncepciou energetickej politiky. Bez toho nemohol investor začať s výstavbou energetického zdroja či jeho infraštruktúry. V športovej terminológii tak Slovensko predbehlo Česko, ktoré malo tiež veľkú ambíciu ťahať toto severojužné prepojenie plynárenských sústav cez územie Moravy. Ba možno použiť aj ostrejší výraz – knokautovali sme susedov.

Výstavbe nového prepojovacieho plynovodu z Poľskej republiky do kompresorovej stanice vo Veľkých Kapušanoch tak vlastne už nič nebráni. Ani orgány Európskej únie, ktorej fondy sa na projekte zúčastňujú, už zrejme na tom nič nezmenia. Plynovod má európsky význam nielen politicky, ale aj v technickej klasifikácii. Spojí národné prepravné sústavy oboch krajín. Dokonca vytvorí prepojenie k Baltu, kadiaľ má viesť trasa plynovodu Nordstreem II. Hlavným cieľom posudzovanej stavby je však rast bezpečnosti dodávok plynu.

Celková dĺžka prepojenia je 164 kilometrov, z toho okolo 106 kilometrov sa nachádza na slovenskom území a 58 kilometrov je u našich severných susedov. Slovenskú stranu by malo vybudovanie plynovodu stáť zhruba stoštyridsať miliónov eur. S reálnou výstavbou by sa malo začať v roku 2018. Plynovod by mali uviesť do prevádzky začiatkom roka 2020.

Prepojovací plynovod Poľsko – Slovensko zabezpečí prepojenie sústavy vysokotlakových plynovodov a podzemných zásobníkov na poľskom území so sústavou tranzitných plynovodov na území Slovenska, čím sa vytvorí možnosť prepravy plynu prakticky až z pobrežia Baltického mora na územie Slovenska a ďalej cez existujúce plynovody na územie Maďarska a do štátov západnej a južnej Európy. Prepravná kapacita plynovodu bude 5,7 miliardy kubického metra ročne.

Projekt poľsko-slovenského plynovodného prepojenia, ktorý podporila sumou 4,6 milióna eura aj Európska únia, je súčasťou prioritného koridoru severojužných plynárenských prepojení, ktorý spája plynárenské siete a LNG terminály naprieč strednou a východnou Európou. Projekt do budúcnosti  umožní poľským účastníkom trhu prístup k tzv. Južnému koridoru. Slovenskí účastníci trhu zas získajú prístup k poľskému trhu vrátane zemného plynu z tamojšieho LNG terminálu.

Dobrou správou je teda aj fakt, že i v prípade, ak by ruský plyn prestal do Veľkých Kapušian tiecť Ukrajinou, čo možno o niekoľko rokov očakávať, cez našu plynárenskú sústavu môže pokračovať ďalej na západ tak ako v súčasnosti. Akurát sa do Kapušian dostane zo severu, a nie z východu. Tu niekde sa možno nachádza vysvetlenie rébusu, ktorým Gazprom už niekoľko mesiacov upokojuje Slovensko a znie, že ak by tento dodávateľ prestal spolupracovať s Ukrajinou, Slovenska sa to nijako nedotkne.

Ján ČERNÝ - Foto: internet



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.