Po memorande o posilnení susedskej spolupráce

thumbnail

Vyšehradská štvorka  pri inováciách a v podnikaní pridala do kroku. Slovensko sa stalo súčasťou významnej dohody, ktorá posilní spoluprácu Vyšehradskej štvorky v oblasti inovácií a podnikania. Česká republika, Maďarsko, Poľsko a Slovensko podpísali memorandum o porozumení, ktorého cieľom je posilniť vzájomnú spoluprácu v oblasti podpory inovácií a inovatívnych firiem (startupov).

Memorandum je vyústením aktivít vyšehradskej pracovnej skupiny na podporu inovácií, ktorej vznik iniciovala Slovenská republika v novembri 2014 počas svojho predsedníctva v rámci V4. Memorandum o porozumení, ktoré za Slovenskú republiku podpísal minister Vazil Hudák, umožní zintenzívniť túto spoluprácu a pomôcť krajinám strednej Európy profilovať sa ako ekonomiky s dynamickým „startup ekosystémom“ a dôrazom na inovácie. Súčasťou stretnutia v Prahe bol aj okrúhly stôl so zástupcami jednotlivých rezortov, rozvojových agentúr a investorov rizikového kapitálu, kde sa účastníci zhodli na dôležitosti väčšieho prepojenia trhov krajín V4 v oblasti inovácií.

■ SPOJENIE S ÚNIOU

Podpis memoranda sa uskutočnil aj za účasti podpredsedu Európskej komisie pre jednotný digitálny trh Andrusa Ansipa, ktorý má na starosti integráciu digitálnej ekonomiky a internetových služieb na úrovni Európskej únie. Za Českú republiku podpísal memorandum minister priemyslu a obchodu Jan Mládek, za Maďarsko štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a obchodu István Íjgyártó a za Poľsko štátny tajomník ministerstva hospodárstva.

Cieľom vyšehradskej spolupráce v tomto smere je výmena skúseností v problematike podpory inovatívnej a digitálnej ekonomiky, ako aj spoločná prezentácia inovačného   potenciálu regiónu V4 v zahraničí. Práve pri podpore vstupu inovatívnych spoločností na zahraničné trhy sa ukazuje ako nevyhnutné spájanie síl a budovanie značky V4. Takýmto príkladom bolo napríklad spoločné podujatie pod hlavičkou We4Startups v apríli 2015 v Silicon Valley, kde dvanásť start-upov z regiónu V4 prezentovalo investorom svoje inovatívne zámery a neskôr aj spoločná účasť vyšehradských startupov na najznámejšom technologickom podujatí TechCrunch Disrupt v San Franciscu v septembri 2015. Víziou V4 v Spojených štátoch je budovať dlhodobú a systematickú spoluprácu, ktorej pokračovaním môže byť otvorenie spoločného inovačného priestoru pre začínajúce start-upy z V4 v Silicon Valley, po vzore úspešného modelu severských krajín v USA – Nordického inovačného domu. Práve Silicon Valley je sídlom známych spoločností, ako napríklad Google, Facebook, Tesla, a tiež miestom, kde sa realizujú mnohomiliónové investičné dohody medzi inovatívnymi firmami a investormi.

■ ŽIVÉ PRÍKLADY

Vláda SR prijala 10. júna 2015 Koncepciu na podporu startupov a rozvoj startupového ekosystému, ktorej zámerom je podporiť mladé inovatívne podniky a podnikateľskú kultúru na Slovensku. Postupne dochádza k realizácii jednotlivých opatrení, ktorých je dokopy osemnásť, čoho dôkazom je tiež posilnenie spolupráce v rámci V4 v oblasti inovácií a podpory podnikania.

O tom, že startupy má zmysel podporovať, svedčia globálne známe slovenské firmy ako Aeromobil, Sli.do, Datamolino a mnoho iných. Aj preto chce Slovensko ďalej prispievať na rozvoj takýchto spoločností. Práve vzájomná spolupráca regiónu môže tomu napomôcť, napríklad pri spoločnom prezentovaní inovačného potenciálu regiónu v zahraničí, prilákaní globálnych investorov, vytváraní cezhraničných tímov, ako aj podpore predaja výrobkov a služieb startupov v regióne. Ako región s vyše šesťdesiatimi miliónmi obyvateľov sme v zahraničí mnohonásobne viditeľnejší, než keby sme sa prezentovali samostatne.

Zdroj: MH SR

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.