Po slovenskej pôde žiadajú aj likvidáciu výučby slovenského jazyka

thumbnail

Koaličný poslanec prilieva olej do ohňa, navrhuje obnovu Uhorska. Škandál s vykupovaním slovenskej pôdy zo strany maďarskej vlády sa síce pominul, ale vzbúril vášne. Nekompromisne zasiahla slovenská diplomacia pod vedením ministra Korčoka zo strany SaS. Mnohí Slováci takýto postoj ministra neočakávali, milo ich prekvapil.  Budapešť cúvla. Aby vzápätí udrela z inej strany. A možno aj tvrdšie...

Zastierací manéver prišiel v podobe brutálneho útoku polície na dôchodcu v Prievidzi. Video zaplavilo internet a venovali sa mu aj médiá.  Slovenskí orbánovci si mädlia ruky, a nielen to. V tieni mediálneho nezáujmu tlačia do parlamentu zákony, ktoré už v návrhu Slovensko dramaticky oberajú o jeho slovenskosť. Ikona niekdajšieho „veľkomaďarónstva“ na Slovensku Mikuláš a neskôr Miklóš Duray môže iba závidieť mladému politikovi, z ktorého majú aj regulárne maďarské strany na Slovensku obavy – Jurajovi a teraz Györgymu Gyimesimu, poslancovi za OĽaNO. Osobnému priateľovi podpredsedu vlády Slovenskej republiky Igora Matoviča. Ten si práve s jeho nasadením za maďarizáciu častí Slovenska získava záložné pluky maďarských voličov do najbližších komunálnych a župných volieb.

  • KOSTOLY A ŠPORT

Poslanec G. Gyimesi (OĽaNO) najnovšie po utíchnutí škandálu s nákupom slovenskej pôdy  chce, aby sa deti menšín učili slovenčinu ako cudzí jazyk na základných školách s vyučovacím jazykom maďarským, ktoré však sídlia na území Slovenskej republiky. Ak by jeho návrh prešiel, mimoriadne by poškodil deti pochádzajúce z maďarskej, rómskej alebo inej národnostnej menšiny. Nedostatočné ovládanie štátneho jazyka ohrozí ich uplatnenie na trhu práce. Podľa jeho návrhu by sa deti národnostných menšín mali učiť štátny slovenský jazyk ako cudzí jazyk. „Je to významná vec, po takejto úprave volali pedagogické organizácie takmer tridsať rokov, my sme si to dali do programového vyhlásenia vlády,“ povedal poslanec Gyimesi na tlačovej besede.

Popritom reportéri Rádia Slovensko odhalili, že maďarská vláda v nedávnom období investovala na Slovensku vyše stoštyridsať miliónov eur. Skupujú historické budovy a financujú opravy kostolov na juhu Slovenska. Ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO) víta fakt, že Maďarsko chce financovať rekonštrukcie slovenských kostolov na južnom Slovensku. Pomoc maďarskej vlády, ktorou chce Orbánova administratíva finančne prispieť na obnovu sakrálnych objektov, nevníma ministerka kultúry negatívne, s tým, že nemá žiaden „zásadný problém“, i keď by považovala za vhodné, ak by takáto cezhraničná investičná výpomoc bola dopredu odkonzultovaná.

Na financovanie športu na južnom Slovensku spoza hraníc s Maďarskom sme si už zvykli. Takže tu máme frontálnu maďarizáciu časti Slovenska cez šport, kostoly a najnovšie aj školstvo. Menšina získava zdroje na kultúru a šport zo slovenskej štátnej kasy, ako aj spoza hraníc. Pre porovnanie ‒ ministerstvo kultúry v roku 2021 znížilo Matici slovenskej dotáciu o štyristotisíc eur a najnovšie v nej prebieha štátny audit zameraný na hospodárenie ustanovizne. Prenikli informácie, že audit je prísny, akoby mal zadanie v Matici „niečo nájsť“...

  • VRÁŤME SA K PÔDE

Hnutie SME RODINA oznámilo, že chce chrániť slovenskú pôdu zmenou Ústavy SR. „Na základe mojej iniciatívy ako predsedu Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie zo dňa 6. 9. 2021 sa už uskutočnilo dôležité rokovanie s ministrom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Samuelom Vlčanom na tému Ochrana slovenskej pôdy.“ Napísal na sociálnej sieti poslanec Jaroslav Karahuta. Ako tvrdí, ochranu slovenskej pôdy považuje za „dôležité priority programového vyhlásenia vlády“. To však čoraz zjavnejšie obchádza práve OĽaNO. Poslanec Karahuta sa ostro zasadzuje za  to, „aby sa prioritne slovenská pôda dostala do rúk slovenských poľnohospodárov“. „Návrh novely Ústavy SR, ktorý som predstavil, vychádza z mojich reálnych skúseností a je v plnom súlade s Ústavou Slovenskej republiky, medzinárodnými záväzkami a so Zmluvou o fungovaní Európskej únie. Výsledkom tejto ústavnej zmeny bude nielen ochrana pri predaji pôdy, ale aj ochrana poľnohospodárskej a lesnej pôdy z hľadiska jej dlhodobej udržateľnosti  tak v oblasti produkčnej, ako aj v oblasti plnenia jej environmentálnej a klimatickej funkcie.“ Jaroslav Karahuta pripomína, že „súčasťou novely Ústavy SR na ochranu poľnohospodárskej a lesnej pôdy  bude aj návrh novely zákona č. 140/2014 Z. z. o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskych pozemkov“, ktorý mu už na rokovaní predstavil minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan.

„Na koaličnej rade som predstavil návrh novely zákona č. 140/2014 Z. z. o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskych pozemkov. Strana SaS reagovala na návrh rezervovane. Výsledkom je dohoda o vytvorení expertnej pracovnej skupiny. Jej členmi budú zástupcovia všetkých štyroch koaličných strán a gestorom bude hnutie OĽaNO a agrorezort. Úlohou skupiny bude posúdiť a upraviť návrh tak, aby spĺňal požiadavky všetkých koaličných partnerov,“ vyjadril sa najnovšie (v čase uzávierky čísla SNN) minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Samuel Vlčan.

  • HLAVNÝ ZÁMER

Za hlavnú úlohu považuje ministerstvo pôdohospodárstva predísť riziku, že na Slovensku sa nadobúdateľmi poľnohospodárskych pozemkov budú stávať bez akejkoľvek kontroly iné štáty. Rovnako je nevyhnutné zabrániť tomu, aby u nás nadobúdali vlastníctvo pozemkov osoby, ktoré na tento cieľ dostali finančnú podporu v rozpore so záväznými pravidlami spoločného trhu EÚ. Preto ministerstvo navrhlo  zaviesť v takýchto prípadoch dva regulačné nástroje. Prvým je zavedenie predkupného práva štátu a vybraných subjektov verejného sektora. Druhým je  priamy zákaz nadobudnutia poľnohospodárskeho pozemku členským štátom a subjektmi z takého členského štátu, v ktorom sa nakupovanie pôdy financuje z verejných zdrojov v rozpore so Zmluvou o fungovaní EÚ.

Popritom s cieľom dosiahnuť maximálnu transparentnosť verejnosti a rovnosti šancí na trhu s poľnohospodárskymi pozemkami navrhuje zaviesť povinné zverejňovanie všetkých ponúk na prevod poľnohospodárskych pozemkov a prejavovania záujmov o tieto pozemky. Toto zverejňovanie umožní prehľad o disponibilnej pôde, o cenách požadovaných vlastníkmi pôdy a o záujme o tieto pozemky. Zároveň umožní aktívne uplatňovanie predkupného práva štátu a vybraných subjektov verejného sektora.

Ivan BROŽÍK – Foto: internet



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.