Po sociálnom balíčku memorandá s obchodníkmi  

thumbnail

Vybraným druhom potravín sa zníži daň z pridanej hodnoty o polovicu. Súčasťou druhého sociálneho balíčka vlády Roberta Fica je zníženie dane z pridanej hodnoty od 1. januára 2016 na desať percent pri vybraných druhoch základných potravín, akými sú čerstvé mäso, mlieko, maslo a chlieb. Už teraz je však zjavné, že v praxi nebude ľahké toto zníženie dane preniesť do spotrebiteľských cien.  Prezident Zväzu obchodu a cestovného ruchu SR Pavol Konštiak vzápätí opakovane garantoval, že obchodníci sa budú správať korektne a pri určených vybraných druhoch potravín znížia pultovú cenu o polovicu doterajšej DPH. Vláda zvažuje vybrať z dvadsaťpercentnej dane chlieb, polotučné mlieko, maslo, čerstvé mäso a sladkovodné ryby. Nateraz však nie je možné určiť, ako by sa pokles cien rátal napríklad pri rožkoch. Obchodníci sú v každom prípade pripravení podpísať memorandum s vládou o korektnom znížení cien vybraných druhov potravín. 

■ ĎALŠIE BENEFITY

Balíček obsahuje zvýšenie minimálnej mzdy tak, aby sa priblížila k hranici štyristo eur, zníženie doplatku na lieky pre deti a dôchodcov či obnovu spoločných priestorov nemocníc. „Maximálny cenový strop doplatkov za lieky sa pre dôchodcov nad šesťdesiatdva rokov zníži zo štyridsaťdva eur na dvadsaťpäť eur štvrťročne a pre deti do šesť rokov sa zavedie cenový strop osem eur štvrťročne,“ vysvetlil predseda vlády. Smer-SD má tiež záujem zvýšiť podporu rodín a pomôcť regiónom s vysokou mierou nezamestnanosti.

„Pre regióny s mierou nezamestnanosti nad dvadsať percent bude zákonom vytvorený automatický mechanizmus nárokovateľnej podpory týchto regiónov formou zvýhodnenia verejných aj súkromných investícií, budovania cestnej a lokálnej infraštruktúry, podpory zamestnávania, umiestňovania verejných inštitúcií a iných foriem motivácie investovať v týchto regiónoch, zamestnávať a zamestnať sa,“ oznámil Robert Fico.

■ ÚPRAVA DÁVOK

Ďalším opatrením je zvýšenie materskej dávky, zvýšenie príspevku na starostlivosť o dieťa do troch rokov zo súčasnej hladiny dvestotridsať eur na úroveň dvestoosemdesiat eur. Premiér oznámil aj rozšírenie kapacít materských škôl a výstavbu základných škôl modulového typu.

„Dávka na materskej dovolenke bude zvýšená zo súčasných šesťdesiatpäť percent príjmu poberaného pred nástupom na materskú dovolenku na úroveň sedemdesiat percent tohto príjmu,“ avizoval premiér s tým, že tieto opatrenia by mali podporiť zvýšenie zamestnanosti matiek. Vláda Roberta Fica plánuje poskytovať rodinám aj príspevok pre deti na školy v prírode a lyžiarske kurzy, chce tiež dotovať pobyty pre sociálne slabšie rodiny v štátnych zariadeniach. To znamená, že na základe údajov úradov práce vláda plánuje ročne vybrať dvadsaťtisíc ľudí zo sociálne slabších rodín, ktorým štát poskytne zadarmo víkendové alebo týždňové pobyty s plnou penziou v štátnych ubytovacích zariadeniach na Slovensku.

■ OPOZÍCIA KRITIZUJE

Prvý sociálny balíček podľa premiéra nemal negatívny vplyv na deficit či verejný dlh. „Bol krytý z efektívneho výberu daní a efektívneho boja s daňovými únikmi. Nebol spojený so žiadnym zvyšovaním daní a odvodov a neboli naň použité žiadne príjmy z predaja štátneho majetku a nemá žiadny finančný vzťah k otvoreniu druhého dôchodkového piliera. Presne tieto isté pravidlá sa budú vzťahovať aj na druhý sociálny balíček,“ upozornil predseda vlády. Opozícia napriek tomu podrobila druhý balíček sociálnych opatrení vlády Roberta Fica tvrdej kritike. Z úst oponentov väčšinou zaznieva, že sú to predvolebné manévre Smeru.

Ivan BROŽÍK - Ilustračné foto – zdroj: internet



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.