Pocta Jozefovi Adamovičovi

thumbnail

Konzervatoristi vzdali hold hereckej legende. Koncom roka sa v Košiciach uskutočnil 10. ročník krajského matičného festivalu Divadelné Košice Jozefa Adamoviča a Jula Zborovjana. V rámci podujatia usporiadalo Konzervatórium na Exnárovej ulici, kde profesor J. Adamovič mnoho rokov vychovával budúcich  adeptov divadelného a filmového kumštu, koncert na počesť tejto slovenskej hereckej legendy, ktorá nás navždy opustila v auguste 2013 vo veku sedemdesiatštyri rokov. Školu založil v roku 1991 PaedDr. Gejza Adam, ktorý bol aj jej prvý riaditeľ. O rok neskôr ju zaradili do siete stredných škôl s umeleckými odbormi Hudobno-dramatické umenie a Hra na ľudové hudobné nástroje,  pričom jej hlavným poslaním bolo umožniť nadaným deťom zo sociálne znevýhodneného prostredia a rómskej minority hudobno-umelecké vzdelanie s rešpektovaním špecifických potrieb tejto komunity.

Za dve desaťročia prešla škola výrazným rozvojom. Je to plne odborové konzervatórium, ktoré poskytuje vzdelanie talentovaným žiakom bez rozdielu národnosti, rasy či prostredia, z ktorého pochádzajú, v odboroch hudba, spev, hudobno-dramatické umenie a tanec. V súčasnosti je jeho riaditeľom Mgr. Róbert Galovics. Popri ľudovom orchestri  tu pôsobia aj Komorný a Jazzový orchester a dievčenský zbor Tempo. Orchestre a zbor školy vystupovali pred švédskym kráľom Karolom Gustávom, holandskou kráľovnou Beatrix , anglickou kráľovnou Alžbetou II., brazílskym prezidentom Da Silvom, ale aj  monackým kniežaťom Ranierom. Konzervatórium sa so svojimi orchestrami  zúčastnilo na mnohých  zájazdoch vo Francúzsku, v Holandsku, na Ukrajine  aj v Poľsku.

Na koncert venovaný Jozefovi Adamovičovi  prišli mnohé osobnosti spoločenského a kultúrneho života, medzi ktorými nechýbal predseda Matice slovenskej Marián Tkáč. To, že vedenie konzervatória má popredného herca, vzdelaného pedagóga a veľmi skromného človeka, ktorý osem rokov bol aj predsedom poroty tohto významného matičného festivalu amatérskych divadiel základných škôl z východu Slovenska, v stálej úcte, svedčí skutočnosť, že od 1. septembra 2015  túto významnú školu premenujú na Konzervatórium Jozefa Adamoviča.

František MRVA

 

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.