Pôda sa nesmie stať predmetom špekulácií

thumbnail

Aby nám pre politické prestrelky neušlo to podstatné, čo nás živí. Marcová schôdza poslancov Národnej rady Slovenskej republiky bude rušná. A aj keď sa teraz všetka pozornosť upriamuje na tému „Mečiarove amnestie“, nemalo by sa zabudnúť na čosi nemenej dôležité – na druhé čítanie zákona o ochrane pôdy na Slovensku. Ide o čítanie, teda o prerokovanie návrhu novely ústavného zákona z dielne poslancov za SNS Andreja Danka, Evy Antošovej, Jaroslava Pašku a Tibora Bernaťáka. Tento návrh podporuje aj významná časť opozície. V konečnom dôsledku by mal zamedziť špekulatívny výkup pôdy.

■ NAJVYŠŠÍ ČAS

Pod špekulatívnym nákupom predkladatelia novely zákona rozumejú nákup poľnohospodárskej pôdy s cieľom nevyužívať ju na poľnohospodárske ciele, čo môže ohroziť postavenie domácich farmárov. „Po prijatí tejto ústavnej zmeny bude možné zákonom ustanoviť, že pôda bude môcť byť iba vo vlastníctve určitých zákonom stanovených osôb,“ uviedol podpredseda SNS Jaroslav Paška. V ústave by sa tak mala zakotviť definícia pôdy ako neobnoviteľného prírodného zdroja. Negatívnym príkladom je výkup najbonitnejšej pôdy na Slovensku pod budúce logistické centrá a  fabriky. Na najkvalitnejšej pôde sa dnes bežne stretávame s priemyselnými objektmi. Alebo sa tam „rozťahujú“ pochybné firmy s rovnako nekreditnými zahraničnými majiteľmi.

Zástancovia ústavnej zmeny argumentujú tým, že chcú vytvoriť podmienky ochrany pôdy pred neodôvodnenými zábermi na nepoľnohospodárske aktivity. Zákonom chcú podporiť dlhodobé koncepčné riešenie zvýšenia potravinovej bezpečnosti Slovenskej republiky a podielu slovenských potravinárskych výrobkov z domácich surovín na spotrebiteľskom trhu. Pôda je národným bohatstvom a novela sa týka článku 20 a článku 44 Ústavy Slovenskej republiky. Súčasná legislatíva vníma pôdu ako hociktorý iný tovar.

■ PILIER ŠTÁTNOSTI

Pôda ním bez akýchkoľvek pochybností je. Pretože bez nej práve tak ako bez jazyka a kultúry nemôže národ konštituovať svoju štátnosť. Je to však aj pilier potravinovej bezpečnosti – pretože bez pôdy nevieme svojim občanom zabezpečiť základné ľudské právo, a tým je zabezpečenie primeranej potravinovej sebestačnosti a maximálnej potravinovej bezpečnosti pre všetkých občanov Slovenskej republiky. Nehospodárne nakladanie s pôdou výrazne zasahuje do krajinotvorby a ovplyvňuje tým celkový ráz nášho štátu. Slovensko je vidiecka krajina, a preto zabránením slepej industrializácii a zabránením znehodnocovaniu úrodnej poľnohospodárskej pôdy ochraňujeme kvalitu života takmer päťdesiatim percentám obyvateľov Slovenska.

Podľa štátneho tajomníka ministerstva pôdohospodárstva  Gábriela Csicsaia „pôda  nesmie byť dehonestovaná na úroveň investičného produktu v rukách špekulantov. Máme jednoznačne za to, aby hospodárenie na pôde bolo viazané k miestnemu obyvateľstvu. Preto podporíme každú snahu smerujúcu k stabilizácii pôdneho fondu v prospech domácich a miestnych farmárov“, vyhlásil na adresu potrebných zmien Gabriel Csicsai.

Ján ČERNÝ – Foto: archív autora



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.