Podpora folklórnym aktivitám sa citeľne zvyšuje

thumbnail

Regionálna kultúra ako jedinečný fenomén ‒ duša Slovenska. Profesionálne a neprofesionálne folklórne telesá, ale aj individuálni ľudoví umelci sa môžu uchádzať o finančnú podporu. Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky prostredníctvom projektu Folklór ‒ duša Slovenska podporí aktivity v oblasti tradičnej slovenskej kultúry sumou 1,5 milióna eura. Výzvu vyhlásil Fond na podporu umenia. Podľa ministerky kultúry Ľubice Laššákovej je slovenský folklór fenomén, ktorý pretrváva stáročia vďaka svojej vlastnej energii v podobe nadšených podporovateľov a odovzdávania tejto tradičnej kultúry z generácie na generáciu. „Toto umenie môžeme bez akýchkoľvek pochybností nazvať dušou Slovenska, pretože je to autentické zrkadlo života slovenského národa naprieč storočiami. Určite si však zaslúži výraznejšiu podporu štátu, ako to bolo dosiaľ,“ vysvetlila ministerka.

■ PODPORA OD PREMIÉRA

Záujem pomôcť tradičnej regionálnej kultúre a slovenskému folklóru vyjadril aj premiér Peter Pellegrini. Prisľúbil zvýšenie prostriedkov na podporu folklóru na dvojnásobok čiastky dvoch miliónov eur. Folklórne súbory sa tak môžu uchádzať o podporu do šesťdesiattisíc eur, pričom ich povinné spolufinancovanie predstavuje päť percent. Podľa ministerstva sa tieto financie môžu využiť na pokrytie nákladov na vytvorenie nového predstavenia, nákup krojových kostýmov, vydanie CD, ale aj napríklad na cestovné náklady či výrobu príslušných propagačných materiálov. Individuálni umelci môžu žiadať o štipendium vo výške viac ako päťtisíc eur. Všetky projekty sa musia uskutočniť od prvého júna 2019 do 30. mája 2020. Rozhodovať o nich budú príslušné odborné komisie.

■ ZASLÚŽENÁ POZORNOSŤ

Od hudobných a tanečných súborov až po ručné práce, trhy a festivaly sa ľudové tradície dostávajú do zaslúženej pozornosti. Existuje mnoho amatérskych súborov, ktoré sa prezentujú po celej krajine a po mnohých festivaloch. Skvelý spôsob, ako spoznať minulosť našej krajiny, je prísť na festival alebo trhy tradičných remesiel, čo dáva možnosť vidieť dynamických profesionálnych a amatérskych umelcov a odborných remeselníkov priamo pri práci. Aj bez ohľadu na záujem jednotlivca v ľudových zvyklostiach je ich vplyv na súčasné obyvateľstvo Slovenska skutočne mimoriadny. Vplyv ľudových tradícií významne ovplyvňuje národné povedomie.

Pripomeňme, že vyššiu podporu tradičnej regionálnej kultúry a slovenského folklóru ohlásila ministerka kultúry Ľubica Laššáková v októbri minulého roka po stretnutí s predsedom vlády Petrom Pellegrinim. Premiér s aktivitou jednoznačne súhlasil a prisľúbil zvýšiť prostriedky na podporu folklóru na dvojnásobok.

Podroháčske folklórne slávnosti

Štefan ZLATOŠ ‒- Foto: Štefan KAČENA



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.