Politik riadi vyšetrovanie ťažkých zločincov

thumbnail

Protekčná nominácia na pozíciu špeciálneho prokurátora. Po tom, čo sa Dušan Kováčik v novembri minulého roka vzdal funkcie v súvislosti so svojím trestným stíhaním, sa prvý februárový týždeň konala voľba nového špeciálneho prokurátora. O post sa uchádzali štyria kandidáti. Úrad vznikol v roku 2003 ako osobitná súčasť Generálnej prokuratúry SR na stíhanie zvlášť závažnej trestnej činnosti, ako sú úkladné vraždy, zločinecké skupiny, terorizmus, hospodárske trestné činy, korupcia či trestné činy verejných funkcionárov. Novým špeciálnym prokurátorom sa stal politik a súkromný právnik Daniel Lipšic. Na kandidátovi sa zhodla celá koalícia  s podporou sedemdesiatich deviatich hlasov v NR SR. Pre toho, kto sleduje slovenskú politickú scénu po nástupe novej vlády, nič prekvapujúce. D. Lipšic sa už od jarného otvorenia diskusie o nadchádzajúcej voľbe generálneho prokurátora spomínal ako horúci kandidát vládnej koalície na tento post. Účelovo prijatá novela zákona o prokuratúre, ktorá umožnila kandidatúru nielen prokurátorom, ale aj sudcom či advokátom, tomu nasvedčovala.

  • LEX LIPŠIC

Nie nadarmo táto novela dostala pejoratívny prívlastok Lex Lipšic. To, že sa o funkciu generálneho prokurátora nebude uchádzať, oznámil až v septembri, keď sa ukázala jeho možná kandidatúra nepriechodná pre politické väzby na súčasnú vládnu moc. Za zmienku stojí pripomenúť, že Daniel Lipšic vstúpil do politiky už v roku 1998 na kandidátke KDH.  V rokoch 2002 až 2006 bol ministrom spravodlivosti a v rokoch 2010 až 2012 ministrom vnútra, svoje úradovanie ukončil povestnými hrubými zákrokmi proti protestnému hnutiu Gorila. Následne vystúpil z KDH a spoločne s Janou Žitňanskou (dnes poslankyňa Za ľudí) založil vlastnú stranu, ktorá dnes nesie názov NOVA. Pre nízke preferencie pred voľbami 2016 sa jej predseda Lipšic dohodol s vtedajším opozičným politikom Igorom Matovičom na spoločnom postupe s hnutím OĽaNO. Prakticky tak vytvorili jednu stranu, ktorá sa oficiálne volala OĽaNO-NOVA. Poslancom jasné politické prepojenia neprekážali, a ani to, že je D. Lipšic podmienečne odsúdený za zabitie dôchodcu na prechode pre chodcov pri autonehode.

  • TLAČIL NA PÍLU

Čo je na celej veci najviac poburujúce, je však spôsob, akým získal bezpečnostnú previerku potrebnú pre kandidatúru. Za trojicu protikandidátov o previerku požiadala priamo prokuratúra. Lipšic ako advokát tak sám urobiť nemohol. Pomohol mu preto kamarát, bývalý spolupracovník, osoba figurujúca ako jeden z akčnej päťky, ktorá mala v kauze Gorila schvaľovať návrhy v prospech Penty na FNM, dnes minister práce Milan Krajniak zo Sme rodina. Ministerstvo Lipšicovi ponúklo pozíciu poradcu pre právnu oblasť, pre ktorú previerku údajne potreboval. Aj keď zatiaľ nijakú zmluvu nepodpísali, ministerstvo o previerku požiadalo už prvého októbra. Viacerí odborníci tvrdia, že na danú pozíciu podľa zoznamu pre utajované skutočnosti nie je na ministerstve práce ani potrebná. Ministerstvo tvrdí, že išlo o preventívny úkon. Previerku mu urobili expresne rýchlo ‒ za dva mesiace. Národný bezpečnostný úrad (NBÚ), samozrejme, odmieta akékoľvek zasahovanie do ich rozhodovania.

  • PROTEKCIA?

Väčšina vládnych predstaviteľov vrátane samotného predsedu vlády v tom úsmevne, podľa vlastných slov nevidí nijaký problém. Protekčná a politická kandidatúra a výberové konanie opäť len potvrdzujú politiku dvojitých štandardov, takých typických pre liberálne západné videnie sveta. Ako sa D. Lipšic zhostí funkcie, ukáže až čas. Takýto vstup mu však na dôveryhodnosti nepridáva.

Vláda deklarovala vo svojom vládnom programovom vyhlásení, že bude dosadzovať do rôznych štátnych funkcií odborníkov na základe ich schopností a cez transparentné výberové konania a skončí s politikou „našich ľudí“. Predvolebné sľuby sa zas a znova ukazujú ako plané.

Radoslav ŽGRADA – Karikatúra: Andrej MIŠANEK

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.