Polostrov umenia sa veľkolepo rozrástol

thumbnail

Múzeum moderného umenia Danubiana nabralo európsky rozmer. Milovníci výtvarného umenia už to poznajú. Tí bratislavskí alebo tí, ktorí si chcú spestriť návštevu hlavného mesta, naštartujú auto, či si počkajú na autobus a vyberú sa do výnimočnej galérie. Necelých pätnásť kilometrov južne od centra Bratislavy na cípe polostrova pri čunovskej zdrži v strede mohutného toku Dunaja bolo 9. septembra 2000 otvorené jedno z najmladších európskych múzeí moderného umenia – Danubiana. Rieka Dunaj mu prepožičala svoje meno, to ostatné je výsledkom nadšenia a iniciatívy slovenského galeristu Dr. Vincenta Polakoviča a finančných prostriedkov holandského zberateľa a podporovateľa umenia Gerarda H. Meulens

Už tradične rozhádaná umelecká obec na pôvodné plány na rozšírenie a zveľadenie Danubiany reagovala rôzne. Časť bola za, druhá časť hovorila o tom, že financie poskytnuté na dostavbu ministerstvom kultúry by bolo treba použiť inde. Napríklad na Slovenskú národnú galériu, prípadne na ďalšie galerijné priestory, ktoré často trpia finančnými suchotami. Je to skrátka už naším prekliatím, že nielen politici, ale aj umelci sa začínajú deliť na koaličných a opozičných a podľa toho konajú.

ODZNELO V ČUNOVE

Ako povedal na slávnostnom otvorení rozšírenej Danubiany minister kultúry Marek Maďarič, tento priestor si teraz bude musieť hľadať novú tvár. Stal sa totiž zo súkromnej galérie zbierkovým priestorom s účasťou Slovenska.  A má toho veľa, čo môže ponúknuť. Nezvyčajnú polohu na rozhraní troch susediacich krajín ‒ Slovenska, Rakúska, Maďarska, ale najmä veľkolepý kontrast čírej vodnej hladiny, vysokej oblohy a nekonečných brehov hrádze, vytvárajúcich rámec pôsobivej architektúry evokujúci tvary rímskej galéry, ktorá zakotvila na dunajskom umelom móle. Architektúra tu vo svojej rôznorodosti dáva príležitosť mnohým výstavným aktivitám a na návštevníkov okrem umeleckého zážitku z vystavených výtvarných diel pôsobí aj okolie, ktoré je doslova esenciou najväčšej stredoeurópskej rieky.

RÝCHLA PREMENA

Jeden a pol roka trvajúca dostavba múzea moderného umenia Danubiana Meulensteen Art Museum je teda hotová. Novostavbu skolaudovali v niekoľkých termínoch v auguste, ako nám povedala PR manažérka múzea Martina Hudačková. Pre návštevníkov múzeum opäť otvorili v utorok 9. septembra. Danubiana sídliaca na Vodnom diele Bratislava ‒ Čunovo začala svoju premenu koncom marca 2013. Symbolicky ju odštartovali umelci slávnostným krstom základného kameňa. Cieľom projektu bolo vytvoriť najväčšie múzeum moderného umenia na Slovensku.  „Náklady neprekročili šesť miliónov eur, vrátane DPH, a práce financoval štát prostredníctvom ministerstva kultúry,“ spresňuje Vincent Polakovič z Danubiany Meulensteen Art Museum. Podľa neho oproti plánu ušetrili približne milión eur. Prístavba Danubiany sa uskutočnila podľa projektu spoločnosti Atelier 008, autorského kolektívu architektov Jána Kukuľu a Jozefa Jakuša. Celková plocha areálu Danubiany je teraz dvanásťtisíc štvorcových metrov. Pred dostavbou malo múzeum plochu deväťstojedenásť štvorcových metrov a prístavba mu priniesla takmer tritisíc štvorcových metrov navyše. Strecha nového objektu má slúžiť ako sochársky park, čo iste zatraktívni túto výnimočnú galériu.

NÁRUČ DANUBIANY

Vo veľkej sále na poschodí sa striedajú prehliadky popredných svetových umelcov, na prízemí je predajná galéria súčasného umenia, priestor pre komorné výstavy, audiovizuálne centrum i prednášková sála. Komplex dopĺňa Art Shop s bohatým výberom katalógov, umeleckých publikácií, pohľadníc, suvenírov a útulná Art Café, ktorá presahuje rámec interiéru a dovoľuje návštevníkovi posedieť si priamo na brehu Dunaja. Novozaložený park s rozlohou osemtisíc štvorcových metrov dáva možnosť prezentácie sochárskych diel, ktoré na pozadí zelene, vodnej hladiny a vzdialenej panorámy mesta dostávajú nové dimenzie. Polostrov umenia vás očakáva na prahu tretieho tisícročia a ponúka jedinečnú symbiózu výtvarných diel, modernej architektúry a okolitej prírody.  Spolu má byť vo vynovenom areáli Danubiany stovka parkovacích miest. Nové pavilóny múzea s avizovanými expozíciami medzinárodného, holandského a slovenského umenia lemujú severovýchodný breh jej areálu a proporčne nezasahujú do hlavnej budovy. „V dostavbe trvalo umiestnia zbierku moderného umenia Gerarda Meulensteena, zakladateľa Danubiany, aj zbierku diel Danubiany. V pôvodnej budove otvorili spolu s vynoveným múzeom výstavu významnej slovenskej skupiny umelcov, legiend slovenskej moderny – Galandovcov.“

 Maroš M. BANČEJ ‒ Foto: archív Danubiany

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.