Pôsobenie žoldnierov v slovenskej politike

thumbnail

Kresťanskí demokrati si vždy hľadeli viac seba ako záujmov štátu. V sobotu 17. marca sa v Ružomberku konal snem KDH, na ktorom sa očakával súboj dvoch kandidátov o vedenie strany. Obaja – Alojz Hlina i Richard Vašečka, prišli z hnutia OĽaNO. Hlina sa prvý raz stal predsedom hnutia v roku 2016 po nevýraznom Jánovi Figeľovi. Očakávalo sa, že zvýši preferencie tohto politického subjektu, čo však preveria až parlamentné voľby. Delegáti snemu ho potvrdili vo funkcii a nespokojná časť uvažuje o odchode z hnutia. Vyskytujú sa hlasy, ktoré sa pýtajú, prečo sa toľko venujeme KDH? Preto, lebo pod značkou reprezentujúcou kresťanov a demokratov robí od svojho začiatku záškodnícku politiku proti Slovensku. Čo viac sa dá povedať o strane spolupracujúcej s britskou tajnou službou MI6 proti vzniku Slovenskej republiky? Verejne to potvrdil bývalý disident Anton Selecký, vo volebnom roku 1992 zástupca šéfredaktora Slovenského denníka, ktorý vydávalo KDH. A dodnes sa toto hnutie neodklonilo od protištátnej činnosti. Na tlačovej konferencii po vražde Jána Kuciaka a jeho priateľky sa europoslanci za KDH Ivan Štefanec a Miroslav Mikolášik chválili tým, že vyvolali v Európskom parlamente veľkú diskusiu proti stavu politiky na Slovensku a iniciovali vyslanie monitorovacej komisie na Slovensko. Ich prvým „úspechom“ bolo zastavenie vyplácania eurofondov na Slovensko.

POCHYBNÉ PRIORITY

Ďalším „úspechom“, ktoré si pripisuje aj KDH, je víťazstvo nad mečiarizmom. Teda nad zakladateľom štátu a jeho hnutím. KDH sa v boji proti Mečiarovi spojilo aj s nenávidenými komunistami, len aby sa „dostali do privatizácie strategických podnikov“. To o vtedajšej vládnej garnitúre povedal Robert Fico. Politické spektrum gravitujúce okolo KDH dodnes ukazuje, kde sú jeho priority. Od roku 1998 stagnuje výstavba diaľnic, rozpredali  sa strategické podniky, rozvrátili právny systém. Žiaľ, na tom poslednom mal podiel aj predseda Smeru Fico. KDH všemožne zakrýva svoje skutočné pôsobenie na politickej scéne Slovenska i svoju previazanosť na zahraničie. Nedávno J. Čarnogurský priznal, že oporou pre KDH v jeho začiatkoch boli nemeckí kresťanskí demokrati. A rovnako sú aj dnes. Práve A. Hlina sa na jednom zo seminárov  prihlásil k politike Merkelovej CDU. Ak KDH spolupracovalo s britskou tajnou službou, akú šancu mala SIS pri ochrane záujmov štátu? Dnes sa akosi zabúda na rok 2004, keď sa Peter Tóth pred súdom ospravedlnil niekdajšiemu šéfovi SIS Ivanovi Lexovi za článok z decembra 1999 Kto si objednal Sýkoru. Lexa tvrdil, že bol v ňom obvinený z objednávky vraždy Róberta Remiáša u šéfa podsvetia Miroslava Sýkoru. Tóth pred súdom povedal, že v čase, keď článok písal, bol presvedčený o jeho pravdivosti. S odstupom času by ho vraj už nenapísal. Dodnes sa však smrť Remiáša politicky zneužíva, podobne ako smrť Jána Kuciaka.

■ PODNECOVANIE „UDALOSTÍ“

Nedávno KDH prostredníctvom Nadácie Antona Tunegu  udeľovalo ocenenia významným osobnostiam. Medzi kandidátov sa dostala aj Anna Remiášová. Na podujatí nechýbal známy aktivista Pavol Demeš. Ten nechýbal ani na sympóziu o etike v politike 17. marca 2017,  organizovanom Jánom Budajom krátko pred schôdzou parlamentu, na ktorej sa malo rozhodnúť o tzv. Mečiarových amnestiách. Pavol Demeš na podujatí priznal, že využili smrť exprezidenta Michala Kováča na rozhýbanie udalostí. Pripomenul, že prezident Andrej Kiska a matka Roberta Remiáša napísali listy poslancom NR SR, ktorými  naliehavo žiadali o podporu pre túto záležitosť. Nazval ju detoxikácia... Dočká sa Slovensko aj  detoxikácie od žoldnierov v politike?

                             Anna HROMJÁKOVÁ

 



1 Komentár

  • Dušan Juraj

    KDH nehlasovalo za vznik štátu , ale funkcie im už nevadili . Hoci som katolík toto hnutie by sto rokov nemalo byť v parlamente . Sú kraje , obce kde sa môžu prezentovať vo funkciách a robiť niečo pre občanov ... , až potom nech sa uchádzajú o možnosť zastupovať národ v parlamente , na dnešnú dobu mám dosť " mierne vyšinutých v parlamente"...

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.