Posolstvo umelca jeho rodisku

3 OTÁZKY PRE: Máriu MOLČANOVÚ, riaditeľku Galérie J. Kulicha vo Zvolenskej Slatine

  • Jánovi Kulichovi ste otvárali galériu vo Zvolenskej Slatine počas konania jubilejného 50. ročníka Folklórnych slávností pod Poľanou. O čo by bola sochárova tvorba ochudobnená bez jeho väzieb na ľudovú a národnú kultúru?

Otvorenie galérie práve v tomto čase bolo viac než symbolické. Otec bol s ľudovou kultúrou doslova zrastený a všetky javy, prejavy, tradície a zvyky mal nažité od detstva. Pri Folklórnych slávnostiach v Detve bol od samého začiatku, nachádzal tu inšpiračné zdroje a zakaždým si odnášal množstvo kresieb, ktoré skicoval priamo v hľadisku amfiteátra.

 

  • Galéria je podobne ako ružomberská Ľudovíta Fullu v umelcovom rodisku. Obaja plánovali dôstojnú strechu pre svoje diela už za svojho života...

Treba dodať, že Galériu Ľudovíta Fullu postavil a spravuje štát. Galéria Jána Kulicha vznikla výlučne zo súkromných zdrojov, my sme nedostali od štátu ani cent. Trvalým presvedčením môjho otca bolo, že všetko, čo vytvoril, patrí Slovensku.

 

  • Na čo sa môžu návštevníci galérie vo Zvolenskej Slatine osobitne tešiť?

Za pozornosť stojí už samotná budova galérie, ale podstata je vo vnútri. Prvý výstavný celok s názvom Piliere a klenby národnej kultúry Slovenska v sochárskom a medailérskom diele Jána Kulicha je nainštalovaný pri príležitosti dvojstého výročia narodenia Ľudovíta Štúra. Ťažisko tvoria plastiky zo zváraného železa, v technike, v ktorej dosiahol až filigránske majstrovstvo – súsošie Solúnski bratia, portrét Ľudovíta Štúra, Morena a Zvončiar. Jadro expozície tvoria plastiky a medaily osobností našich kultúrnych dejín: Matej Bel, Anton Bernolák, Matej Hrebenda, Milo Urban, Milan Rúfus, Martin Kukučín, Andrej Sládkovič, Marína, Detvan a mnoho ďalších, kresby z folklórnych slávností v Detve v rokoch 1967 až 1980 aj dosiaľ v celistvosti nevystavený súbor tridsaťjeden bronzových reliéfov Svadbenie z rokov 1982 až 1991.

 

Zhováral sa Dušan MIKOLAJ

Foto: archív

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.