Postavili dvojkríž uprostred Európy

thumbnail

V neustálom plynutí času sú medzníky, na ktorých sú zaznačené významné udalosti spojené s naším jestvovaním. Jednu takúto udalosť si po 1 151 rokoch pripomenuli na sviatok sv. Cyrila a Metoda v geografickom strede Európy v Kremnických Baniach pri Kostole sv. Jána Krstiteľa postavením cyrilo-metodského kríža ako spomienku na solúnskych bratov, ktorých pôsobenie patrí k najdôležitejším udalostiam v histórii Slovenska.

Byzantský dvojkríž, ktorý k nám spoločne s písmom a ľudu zrozumiteľnou liturgiou priniesli, sa stal aj symbolom Slovenska. Je vyobrazený na našej štátnej zástave, v znaku Matice slovenskej aj na našej jednoeurovej minci – príspevku SR do menovej únie. Pápež Ján Pavol II. v roku 1980 vyhlásil solúnskych bratov za spolupatrónov Európy.

Na sviatok sv. Cyrila a sv. Metoda 5. júla tohto roku postavili a slávnostne posvätili dvojkríž v areáli geografického stredu Európy na kopci nad Kostolom sv. Jána Krstiteľa v Kremnických Baniach ‒ na mieste, kde ho vidno zo širokého okolia. Podujatie otvorila krátka ekumenická omša v kostole a samotný akt posvätenia vykonali Miroslav Kuliš, OFM, kapucínsky provinciál z kláštora pri kostole, a za evanjelickú cirkev a. v. Mgr. Jozef Pacek, farár v Kremnici. Život a pôsobenie solúnskych bratov priblížil predseda MO MS v Kremnici Milan Rybársky, ktorý bol aj iniciátorom postavenia kríža. Prítomným na slávnosti sa prihovoril člen výboru MS Mgr. Marek Hanuska a za mesto Kremnica poslanec MsZ Norbert Boldiš. Stavba cyrilo-metodského kríža sa uskutočnila s finančnou podporou sponzorov ‒ Matice slovenskej Martin, Elby, a. s., Kremnica, mesta Kremnica, Ing. Mgr. Alexandra Ferenčíka a ďalších troch, ktorí nechcú byť menovaní. Všetkým patrí poďakovanie.

Milan RYBÁRSKY



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.