Prečo sú Maďari zrazu problém

SPOZA OPONY

Odrazu ako keby v Bruseli a vo Washingtone zazvonil budíček a Maďarsko sa stalo problémom, boľavým problémom. A ak to takto ďalej pôjde, tak sa bude treba zamyslieť, či s Maďarskom bude možné spolupracovať ako so spojencom. Keď to počúvate, koľko zrazu robí ten Orbán problémov, až sa čudujete, či všetky inštitúcie neinfiltrovali Žilinčania a či sa na Budapešť nepôjde na tankoch...

Čo sa stalo z obľúbeného dieťaťa Európskej únie a Severoatlantickej aliancie? Maďarsko je predsa to isté, ako bolo. Nikto ho nepremiestnil ani na mape Európy a ani nevymenil jeho desať miliónov obyvateľov. To len dlhé desaťročia sa Maďarsko doslova používalo na nátlak. Najprv to boli časy vojny proti Juhoslávii a bombardovania Belehradu, roky kosovskej krízy, keď Maďarsko bolo všestranným zázemím. To sa datovalo od  maďarskej a nemeckej podpory vzniku samostatného Chorvátska, čo zároveň znamenalo samozrejmý koniec Juhoslávie. Európe vyhovovala politika menšín a regiónov dlhé roky, až teraz zrazu Budapešti vyčítajú, že požiadavkami autonómie narušuje zmeny na Ukrajine. Orbánov predchodca býval neraz hosťom Vladimíra Putina v Soči a nikoho to nepoburovalo. Teraz Orbán priam zrádza Európu, keď sa nepridáva k protiputinovskému chóru.

Samozrejme, že našinec nemôže mať a ani nemá ilúzie o politike a ilúzie o maďarskej tým dupľom. Ale pohľad na európsky vývoj za posledných dvadsaťpäť rokov hovorí jasne o tom, že pri všetkých udalostiach značnú úlohu hralo nielen národné, ale aj nacionalistické smerovanie mnohých maďarských politikov, a Viktora Orbána predovšetkým. Nebola to nijaká neznáma – práve toto prekvapilo mnohých znalcov, a to aj amerických ešte v čase, keď bol Viktor Orbán mladým politikom.

Pre slovenskú politiku to vždy bol problém, každá vláda mala iný prístup, veď  Maďarsko bolo favoritom s veľmi dobrou znalosťou terénu na Slovensku a v zahraničí. V zahraničnej službe ostali všetko staré skúsené, všetkými masťami mazané líšky od Horna po Kovácsa. Prví videli, ako sa to v Moskve rúca zvnútra. A niektorí dokázali napokon aj nechať sa katapultovať do kresiel eurokomisárov či do iných dôležitých euro a natofunkcií. Píšem to s uznaním, pretože maďarská zahraničná politika vždy vychádzala zo svojich historických skúseností – ak to mám povedať veľmi jemne. Ale to isté by mala robiť samozrejme každá zahraničná politika suverénneho národa a suverénnej politickej špičky. To musí mať Slovák na pamäti, takrečeno musí byť vždy v strehu, ak ide o „biznis“ s maďarským náprotivkom.

Nikdy som slepo nebrojil proti Maďarom, a tak sa mi prihodilo, že som sa jedného dňa prebral ako poradca štátneho tajomníka zahraničných vecí. Minister mal vtedy v kabinete jedného diplomata, štátny tajomník piatich, takže pomery boli jasné. Nerobil som si ilúzie, dekrét mi odovzdali komorne, podľa starej tradície, vedel som, že vždy ma nájdu, keď ma budú potrebovať, ale keď to budem ja potrebovať, tak sa ich asi nedovolám. Bolo to preto, že som mal samozrejme možnosť otvoriť si dvere o. i. aj k nemeckému ústavnému činiteľovi; rada bola jasná, treba uznať historickú úlohu Maďarov. Odvážne som tvrdil, že my s tým samozrejme nemáme problémy, problém je v tom, aby Maďari uznali naše dejiny. Bolo to netaktické, veď som chcel dostať radu, a nie poučovať, ale nezdržal som sa. Je to dlhší príbeh, ale ešte dnes patrí tá osoba k berlínskej špičke a ja rád by som zasa počul, akáže je to dnes historická úloha Maďarov, ktorú máme uznať. Lenže teraz my radu nepotrebujeme. Potrebujú ju tí veľkí, ktorí neraz tak účelovo používali aj Maďarsko proti nám. Teraz vedia, čo my vieme dávno.

Dušan D. KERNÝ



1 Komentár

  • n.k.

    A nie je to len - Sorošov - "spin" ? Sú najväčši chytráci v stave - sami seba prekabátiť ?
    btw, o kauze V-ladislava K.(ošutovie) : Slováci, dbajte, čo robite s Nemkami ! Aby ste "nespravili" - maďarského fanatika !?!?

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.