Predčasné nebo...            

POZNÁMKA

Slovenská televízia uviedla na konci septembra diskusiu o rodine so zreteľom na jej slovenské špecifiká. Na Slovensku sa zo sto manželstiev rozvádza štyridsať, ale podľa diskutujúcich ani pretrvávajúce manželstvá či z nich vyplývajúce rodiny sa nehonosia dobrou kvalitou. Rodina sa tak ocitá v kríze a údajne treba pre ňu utvoriť nové idey.

Pokiaľ je pre bežnú populáciu dostupná najstaršia história ľudstva, zo starozákonných čias je všeobecne známe, že Boh stvoril človeka ako muža a ženu a evanjelium k tomu dodáva, že „muž a žena sú jedno telo“. Táto idea pretrvala veky a ani marxistická filozofia proti nej nič nenamietala. Kde vezmeme obrodenca, čo dá rodine nové idey? V diskusii ďalej zaznelo, že ak aj súčasná rodina nedosahuje potrebnú kvalitu, za komunizmu to bolo s ňou ešte horšie. Ľudia sa ženili iba s vidinou, že im pri narodení potomka pridelia byt, lákavé boli aj detské prídavky a aj nechcená gravidita sa vraj musela riešiť svadbou. Aktéri spomínanej relácie však zabudli dodať, že vtedy mravy neboli až také voľné ako dnes. Ak aj to má byť výdobytok novembra, ďakujem pekne za takú revolúciu. Podľa ankety dnešnú rodinu okrem nekvalitných vnútorných vzťahov ohrozuje najmä nedostatok financií, a teda logicky aj nezamestnanosť. Na druhej strane ani mnohé celebrity, čo s financiami nikdy nemali nijaké problémy, nežijú v usporiadaných rodinách. Demokracia nám priniesla slobodu, ľudia si uvedomujú, že si môžu toho dovoliť veľa, a chcú mať aj skúsenosti s mnohými partnermi. Nestály ľudský faktor rodinu ohrozuje najviac. Pre našinca netreba vymýšľať zložité teórie ‒ na Slovensku sa vždy registrovalo, že existuje klasická rodina a neúplná rodina. Stále sa to však chápe a bude chápať ako zväzok muža a ženy, v inom prípade starostlivosť o deti iba jedného rodiča, ak druhý zlyhal. Zvyčajne sa nájde dakto, kto ho nahradí.

Zostaňme pri klasike. Rodina je oboje ‒ tak základnou jednotkou spoločnosti, ako aj koreňom kultúry. Je to neutíchajúci zdroj podpory, obhajoby, uistenia a emocionálneho dobytia, ktoré dodáva dieťaťu silu, aby sa sebavedome odvážilo do väčšieho sveta. Veď preto je svet založený na párovom partnerstve, aby prinášalo potomstvo a naplnilo zem. Znamená to azda, keď zem je už dostatočne naplnená, že sa staré idey už vyčerpali? Svätý Otec Benedikt XVI. povedal: „Kto ohrozuje rodinu, ohrozuje samotné základy pokoja. Ameriku pokladáme za avantgardnú krajinu s vyspelou demokraciou, ale pri presile amerických filmov u nás nemôžeme nepostrehnúť, že v každom treťom-štvrtom z nich sa hlavný hrdina zdôveruje, čo akým neohrozeným Američanom je: Rodina je to najcennejšie, čo mám!“  A USA aj populačne rastú. Nehľadajme preto ani my nových „prorokov“, ktorí by chceli zmeniť, čo je nám od vekov zjavné. Ako povedal írsky dramatik George Bernard Shaw: „Šťastná rodina nie je ničím iným než predčasným nebom.“ Oplatí sa za ňu bojovať.

Peter JÁNOŠÍK



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.