Predseda vlády po rokovaní v Bratislave pôjde do Ríma

thumbnail

Talianske mozgy majú naštartovať dostavanie elektrárne Mochovce. Ako vyhlásil predseda vlády Robert Fico, rozsudok Krajského súdu v Bratislave nadobudol právoplatnosť. V rozsudku sa konštatuje, že zmluva o elektrárni v Gabčíkove so Slovenskými elektrárňami je od samého začiatku neplatná a nie je možné proti tomu podať nijaký opravný prostriedok. „Je to veľké víťazstvo vlády. Ide o vodnú elektráreň, ktorá vyrába desať percent všetkej elektrickej energie na Slovensku,“ dodal premiér. Podľa neho túto elektráreň vláda Mikuláša Dzurindu v podstate darovala Slovenským elektrárňam, v ktorých má majoritu talianska firma Enel.  Keďže podľa rozsudku ide o neplatnú zmluvu, štát si bude nárokovať vrátenie peňazí, ktoré zinkasovali Slovenské elektrárne ovládané Enelom za deväť rokov prevádzkovania vodnej elektrárne.

■ ŽALOBA PROTI ŽALOBE?

fico v MSTaliani podľa Fica neoprávnene takto získali vyše štyristodeväťdesiat miliónov eur. Ak taliansky väčšinový vlastník odmietne zaplatiť túto sumu, slovenská strana sa chce domáhať peňazí prostredníctvom žaloby na Enel. Premiér sa minulý týždeň stretol so šéfom Enelu a požiadal ho, aby Slovenské elektrárne obmedzili nakladanie s majetkom elektrárne, keďže ide o takmer polmiliardové plnenie.

Kabinet prevzal vládu nad Vodnou elektrárňou  Gabčíkovo začiatkom marca tohto roka. Slovenské elektrárne žiadajú za prevzatie Vodnej elektrárne Gabčíkovo (VEG) od štátu vysoké odškodnenie. „Požadujú sumu 588,2 milióna eura na základe princípov ustanovených v zmluve o odškodnení,“ potvrdilo ministerstvo hospodárstva. Elektrárne opierajú svoj nárok o zmluvu, ktorú uzavreli s Fondom národného majetku ešte počas druhej vlády Mikuláša Dzurindu. Poistili si ňou prenájom Gabčíkova a 35-percentné výnosy z predaja elektriny na obdobie tridsať rokov. Ak sa prenájom skončí predčasne, firme patrí podľa zmluvy odškodnenie.

„Utrpeli sme veľa škôd a nenecháme to tak,“ povedal nový generálny riaditeľ SE Nicola Cotugno. „Chceme odškodnenie, pretože máme túto povinnosť voči našim akcionárom, ktorí získali túto firmu s právom prevádzkovať Gabčíkovo a mať z neho zisk na obdobie tridsať rokov,“ dodal.

Štát požiadavku SE odmieta. Tvrdí, že keď Krajský súd v Bratislave v marci tohto roka vyhlásil nájom Gabčíkova za neplatný, automaticky tým zrušil aj platnosť zmluvy o odškodnení. Minulý týždeň chceli elektrárne začať právne konanie voči SR s cieľom vymôcť odškodnenie. Podľa zmlúv sa môžu obrátiť na medzinárodný arbitrážny súd vo Viedni.

■ PREMIÉR REAGUJE

Ak sa talianska spoločnosť Enel rozhodne predať svojich šesťdesiatšesť percent podielu v Slovenských elektrárňach tretiemu subjektu, len tak ľahko zo zodpovednosti neutečie. Vyhlásil to v Národnej rade SR premiér Robert Fico. „V tomto okamihu nebudeme súhlasiť s predajom šesťdesiatich šiestich percent akcií, budeme to obštruovať,“ zdôraznil premiér. Enel má podľa jeho slov plnú zodpovednosť za dostavbu tretieho a šdanko štvorectvrtého bloku jadrovej elektrárne v Mochovciach. „Nech sú takí láskaví, naštartujú svoje talianske mozgy a nech to dokončia, a potom nech uvažujú o tom, čo ďalej so Slovenskými elektrárňami,“ dodal Fico.

K veci sa vyjadril aj Andrej Danko, predseda SNS. Pre naše noviny povedal: „Štát by mal kúpiť šesťdesiatšesť percent akcií elektrární, aby sa stal ich jediným majiteľom, a tým by sa vyhol podobným sporom v budúcnosti, no najmä by zabránil, aby sa dostali do rúk opäť zahraničným majiteľom. Slovensko musí byť energeticky samostatné.“

Roman KALISKÝ-HRONSKÝ-Foto: SNN



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.