Predstavovať vybrané osobnosti budú aj Slovenské národné noviny

thumbnail

Slováci si už vybrali desiatku NAJ. Slovensko má za sebou nominačnú fázu celoslovenskej ankety Najväčší Slovák. Ide o licencovanú televíznu reláciu BBC z roku 2002, ktorú produkovali televízie už v dvadsiatich štyroch krajinách sveta. Diváci môžu prostredníctvom SMS hlasovania poslať hlas svojej vybranej osobnosti, ktorú považujú aj za najvýznamnejšiu. Ani slovenská súťaž sa počas svojej úvodnej časti neobišla bez kontroverzných rozhodnutí či kritických pohľadov ako v iných krajinách. Napriek tomu sa do nominačnej fázy, ktorá odštartovala prvého novembra 2018, zapojilo dvadsaťtisíc Slovákov. Hlasovaním rozhodli o prvej stovke najvýznamnejších Slovákov a Sloveniek. Na propagácii desiatky najlepších Slovákov sa budú podieľať aj Slovenské národné noviny. Medzi desiatku najlepších sa prebojovali: Alexander Dubček, Marika Gombitová, Andrej Hlinka, Gustáv Husák, Juraj Jánošík, Cyril a Metod, Peter Sagan, Anton Srholec, Milan Rastislav Štefánik a Ľudovít Štúr. „Slovenská spoločnosť je už natoľko vyspelá, že dokáže na úrovni debatovať o svojej histórii a veľkých osobnostiach s ňou spojených, o ich pozitívnych, ale aj negatívnych stránkach. Úlohou verejnoprávneho média je takéto diskusie otvárať na širokej platforme,“ myslí si generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník. Takto reagoval riaditeľ televízie na otázky, prečo vôbec RTVS produkuje takúto súťaž, ktorá môže ešte viac rozdeliť Slovákov.

  • TISO NIE, JÁNOŠÍK ÁNO

Kritické ohlasy vyvolalo v súťaži na úvod stiahnutie z nominačnej fázy prezidenta prvej Slovenskej republiky Jozefa Tisa. Dôvodom bolo rozhodnutie o nemožnosti nominovať osobu, ktorá bola právoplatne odsúdená za vojnové zločiny, zločiny proti ľudskosti, vraždu alebo vlastizradu a nebola rehabilitovaná. Jozef Tiso vypadol. Juraj Jánošík však nie ‒ napriek tomu, že ho súd právoplatne odsúdil za vraždu farára. Poukázal na to  poslanec Národnej rady SR A. Hrnko (SNS). RTVS Jánošíka v súťaži ponechá. Podľa nej bol Jánošík rehabilitovaný históriou a národom.  Následne sa svojej nominácie medzi desiatkou najlepších verejne vzdala speváčka Marika Gombitová. „Vlastné umiestnenie v prvej desiatke bolo pre mňa veľkým prekvapením. Preto som sa rozhodla prenechať miesto osobnosti, ktorá je možno menej známa, no pre Slovensko z historického hľadiska viac výnimočná.“ Jej rozhodnutie možno považovať sa veľkorysé. Na sociálnych sieťach ľudia aktuálne diskutujú najmä o osobnostiach prvej desiatky. Či tam patrí kňaz A. Srholec alebo športovec P. Sagan. Či nemá slovenská história významnejšie osobnosti ‒ ako napríklad kráľa Svätopluka. Diskusia však prispieva k propagácii súťaže ako takej. A pred vyhlásením najväčšieho Slováka sa do popularizácie nominovaných osobností zapoja aj Slovenské národné noviny.

  • OSOBNOSTI

Od februára až do finále prvého mája 2019 budeme v našej tradičnej rubrike Osobnosti Slovenska uverejňovať v týždennej periodicite črty o vybraných desiatich osobnostiach z nášho pohľadu. V rámci autorov uvažuje redakcia zapojiť nielen redaktorov SNN, ale aj iné vedecké osobnosti z matičného prostredia.

Maroš SMOLEC,

šéfredaktor SNN



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.