Predvolebný rok bude zrejme plný prekvapení a zvratov

thumbnail

Slovenská národná strana si kliesni cestu do parlamentu premyslenou stratégiou. O tomto čase za rok už budeme poznať výsledky parlamentných volieb 2016. Tri štvrtiny účtu za ponuku rozhodnutí súčasnej vlády sú už vystavené. Jeho štvrtá časť zrejme prinesie na slovenskú politickú scénu plno prekvapení a zvratov. Niekedy až nepochopiteľných a ťažko prijateľných. Prieskumy sú tradične nemenné, ak ide o prvú priečku, SMER-SD voličov nestráca, aj keď z času na čas sa môže objaviť malá percentuálna odchýlka od dlhoročného percentuálneho priemeru.

Existujú však aj takí voliči, ktorí očakávali od Smeru viac poctivosti alebo ochoty pomôcť. Ide najmä o tých, ktorí sa živia bez podpory istôt štátneho zamestnanca či aspoň trvalého pracovného pomeru u zamestnávateľa. Opozícia nijaké zisky nezaznamenáva. Či už ide o opozičné strany jednotlivo alebo ako o spoločnú politickú silu. Prekvapuje najmä to, ako oslovuje voličov Slovenská národná strana. Cestu do parlamentu si dláždi pomalými, ale premyslenými výrokmi a činmi.

■ VAJATAVÁ PRAVICA

„Netvrdím, že sme neomylní. Ak sa v budúcnosti ukáže na základe faktov a analýz, že nejaké rozhodnutie vyslovene poškodilo podnikateľský sektor, hospodársky rast, sme pripravení ho prehodnotiť. Zatiaľ ale neprišiel nikto s tým, že tu ste urobili chybu a toto spôsobuje vážne problémy v ekonomike,“ vyhlásil predseda vlády Robert Fico. Sociálne siete sú plné námietok zo strany pravice, teda toho „nikoho“, a poukazovania na chyby vlády, ale to zrejme nestačí. „Mladé pušky“ – spojenectvo nezaradeného Alojza Hlinu, Lipšicovej Novy a Matovičovho OĽaNO ‒ síce strieľajú často, ale zásahov na terč je málo. Procházkova Sieť kdesi uviazla. Stará pravicová garda buď zutekala, alebo je „na lepšom“ ako v slovenskej politike. Nuž, a pokusy presvedčiť voliča, že sa politicky dá spojiť liberálna strana s konzervatívnou, to už je naozaj podceňovanie politickej gramotnosti Slovákov.

■ OTÁZNE SPOJENECTVÁ

Strana maďarskej komunity a Most ‒ Híd sú tradiční rivali, súťažiaci o toho istého voliča. Už roky odmietajú pochopiť, že potenciál voličských preferencií v tomto rybníku je niekde okolo 11, maximálne 12 percent. Jednotlivo sa však dostanú obe strany do parlamentu iba ak s odretými ušami, lakťami a ešte aj svedomím. Politológovia v predpovediach o podobe novej povolebnej koalície predpokladajú, že bez Smeru-SD nebude zrejme vládu možné zostaviť. Podľa politológa Michala Horského so Smerom-SD treba počítať. Sociológ Pavel Haulík označil vládu bez Smeru-SD za „nie veľmi pravdepodobnú alternatívu“, ale nie je ani vylúčená

■ ZÁHADNÝ ŽOLÍK

Bez neho nebude vládnuť zrejme nikto. Predseda KDH Ján Figeľ predpokladá, že do volieb o rok sa politické pomery na Slovensku zmenia, a sľubuje, že „KDH urobí maximum na vytvorenie neľavicovej stabilnej a zodpovednej alternatívy pre ľudí“. Na druhej strane, aj keď s týmto žolíkom zrejme SMER v tichosti ráta, otvorene vyhlasuje: „Smer nikdy pred voľbami nešpekuloval o zostavovaní vládnych koalícií. Sústredíme sa na to, aby sme vo voľbách dosiahli čo najlepší výsledok,“ povedal predseda Smeru Robert Fico.

■ VOLIČ ZNÁMKUJE

Predseda vlády a vládnucej strany SMER Robert Fico je na Slovensku podľa prieskumov najobľúbenejší politik. Na chrbát mu už dýcha prezident Andrej Kiska. Zaujímavé však je, že podľa tých istých prieskumov je Robert Fico aj najneobľúbenejší politik. Ide len o to, ako sa postaví otázka. Už na vojne platilo, že najlepší strelec je ten, kto triafa na jedno miesto najbližšie k stredu. A priveľký rozptyl nie je hodnotený ako úspešná streľba.

 Ivan BROŽÍK



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.