Preteká pohár trpezlivosti

thumbnail

POZNÁMKA

Pred Vianocami dostala Európa „do daru“ ďalší vražedný útok psychopatického fanatického teroristu. Zahynulo dvanásť ľudí, desiatky bolo zranených. Slovenský premiér Robert Fico vzápätí po zverejnení správ o krvavej tragédii a po zasadnutí Národného bezpečnostného analytického centra v súvislosti s útokom v Berlíne a s prijatím zvýšených bezpečnostných opatrení vyhlásil: „Útok na ľudí zhromaždených na vianočných trhoch je útokom proti kultúrnej identite Európy. SR má preto právo prijímať opatrenia. Opatrenia, ktoré sme prijali v dôsledku migračnej krízy, považujem za absolútne správne. Verím, že v krátkom čase sa ukážu ako nevyhnutné. Kým budem premiérom, nikdy nebudem súhlasiť s vytvorením ucelenej moslimskej komunity na Slovensku. Útoky, ktoré prebiehajú, sú aj útokmi proti Európskej únii,“ povedal predseda vlády. Podľa jeho ďalších slov dostávala Slovenská republika už pätnásť minút od berlínskeho útoku informácie, ktoré sa spracúvali. „Naštartovali sme všetky mechanizmy spojené s ohrozením podobného typu. Keď sme zhodnotili, čo sa presne stalo, spresnili sme niektoré opatrenia prijímané v najbližších hodinách a dňoch,“ vysvetlil R. Fico a dodal, že ďalej je to na tajných službách a Policajnom zbore SR.

Po útoku v nemeckej metropole Berlíne aj slovenská tajná služba spoločne s inými slovenskými bezpečnostnými zložkami spustila štandardné bezpečnostné opatrenia reagujúce na podobné krajné situácie. Policajti majú dať svojou zvýšenou prítomnosťou jasne najavo, že si plnia svoje povinnosti, najmä preventívneho charakteru, ktoré majú upokojovať slovenskú verejnosť. Slovenská informačná služba (SIS) sa prostredníctvom verejných mediálnych prostriedkov nechala počuť, že pokračuje v činnosti, o ktorej slovenskú verejnosť informovala aj prostredníctvom svojej výročnej správy za rok 2015, keď svoju spravodajskú pozornosť zamerala aj na monitorovanie a vyhodnocovanie teroristických rizík pre Európsku úniu, ako aj územie SR. To všetko v kontexte nárastu útokov a hrozieb zo strany islamistických radikálov a jednotlivcov inšpirovaných ideológiou najmä Islamského štátu či odnoží al-Káidy. Pokračuje spolupráca SIS s partnerskými európskymi službami vzhľadom na pretrvávajúce riziko, že rôzne teroristické zoskupenia vrátane ovládania a radikalizovania tzv. osamelých vlkov naďalej konšpirujú s cieľom zaútočiť na ciele v Európe. Ich aktivity súvisia aj s návratom žoldnierov bojujúcich v radoch IS zo Sýrie a z Iraku do vlasti. Ďalšiu rizikovú skupinu môžu predstavovať radikalizovaní nelegálni migranti, stálo vo vyhlásení SIS.

Slovenský premiér je presvedčený, že sa už musí zmeniť aj postoj krajín EÚ k migračnej kríze. „Začína pretekať pohár trpezlivosti a verejnosť v Európe bude očakávať podstatne razantnejšie opatrenia. Je to jednoducho šialené,“ povedal R. Fico s tým, že verí, že tieto udalosti, ktoré sa dejú okolo nás, otvoria oči rôznym ,,svätuškárom“ na Slovensku, ktorí by boli schopní urobiť čokoľvek, len aby zabránili razantnému prijímaniu opatrení v boji proti terorizmu. „Je to mimoriadne citlivé obdobie pre Európu,“ uzavrel predseda vlády.

Roman KALISKÝ-HRONSKÝ



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.