Pri pohľade na naše deti a rodiny neuznávame porážku

thumbnail

Vážime si človeka, rodina je však na rebríčku hodnôt najvyššie. Vzdelaním i povolaním je právnik, je jeden z hovorcov Aliancie za rodinu (AZR). Po tom, čo sa prezident republiky obrátil na Ústavný súd SR s tým, či sú alebo nie sú referendové otázky v súlade s ústavou, naše noviny požiadali o názor Antona Chromíka.

Občania, je ich viac ako štyristotisíc, využili ústavnú možnosť výkonu priamej demokracie a požiadali predstaviteľov štátu, v ktorom žijú, aby sa zaoberali ich požiadavkami. Štát teraz zisťuje, či je ich požiadavka v súlade s ústavou.

Prvýkrát občania sami úspešne iniciovali petíciu za referendum a dali ju prvému občianskemu prezidentovi. Je to prezidentova kompetencia, čo nespochybňujeme, ale ide o spôsob použitia. Predpokladali sme, že tento inštitút by sa mal uplatniť pre prípad extrémizmu a mal by byť skôr výnimkou.

Parlament na jar novelizoval ústavu vetou o postavení rodiny v spoločnosti. V tejto vete však nie je nijaký rozpor s otázkami, navrhovanými AZR a jej sympatizantmi do referenda. Prečo sú teda tie zrazu možno „neústavné“?

No to by sme aj my radi vedeli. Pretože my sa nikdy nepýtame priamo na to, čo máme v ústave, ale na to, aby sa niečo, čo tam nie je, zrazu právom nestalo 

Aliancia za rodinu_Chromik_500
Organizátor referenda z Aliancie za rodinu.

Všetci vieme, ako dlho trvá procedúra posúdenia ústavnosti na Ústavný súd SR, najmä ak je v nekompletnom zložení. Čo dovtedy mienite podniknúť v záujme riešenia referenda?

Gándhí raz povedal, najskôr nás ignorujú, potom sa nám vysmievajú, potom proti nám bojujú a nakoniec zvíťazíme.  Sme medzi prvou a druhou etapou. To však neprekáža, porazený môže byť iba ten, kto si porážku uzná. A keď sa pozrieme na svoje rodiny a deti, vieme, že nemôžeme uznať nijakú porážku. Potrebujeme o týchto hodnotách stále hovoriť a týmto sa nám vytvára priestor. Možno by to nebolo ani také cenné a ľudia by si neuvedomovali, ako je to dôležité, ak by pred nimi nestálo toľko prekážok a ak by sa niektorí tak strašne nesnažili tie referendové urny pred nimi schovávať.  Budeme hovoriť o hodnote rodiny, o tom, že deti sa môžu rodiť len medzi mužom a ženou, preto je ich vzťah výnimočný.

Sám ste právnik, vidíte nejaký rozpor otázok s ústavou?

Rozpor sa dá nájsť iba v jednom jedinom prípade, ak sudcovia vytvoria nové právo, ktoré v ústave nikdy dosiaľ nebolo. Právo na registrované partnerstvo či adopcie detí homosexuálnymi skupinami nie je v našom práve. Veríme, že Ústavný súd SR nebude blokovať už aj tak dosť dokmásaný inštitút referenda.

AZR získala ešte pred prezidentskými voľbami vyjadrenia kandidátov o ich prípadnom postoji k referendu v prípade kandidáta Kisku nastáva rozpor v slovách a v činoch. Čo to vo vás evokuje?

No teraz už len úsmev. Je to jeho rozhodnutie a jeho zodpovednosť. Pozrite, my sme jednoduchí a otvorení ľudia, mnohí zástupcovia občianskych združení pomáhajúcich týraným ženám, deťom z detských domovov. Tých štyristoosemtisíc ľudí sú tiež normálni občania, ktorí si zaslúžia, aby si ich elity vypočuli.

Život je aj o sklamaní, aké pocity máte v týchto dňoch v Aliancii a v radoch jej sympatizantov?

Nič sme neprehrali, iba sme spoznali názor pána prezidenta. A to je vždy lepšie vedieť skôr ako neskôr. Predstavme si situáciu, že by sme zbierali dlhšie, a to, že nestihneme komunálne voľby, by padlo na našu hlavu. Ak by sme čakali a zbierali podpisy až do parlamentných volieb, boli by sme z rozhodnutia pána prezidenta ešte viac prekvapení a malo by to vážnejšie následky. Pána prezidenta teraz extrémni liberáli oslavujú a vnímajú ho ako svojho človeka a nás normálnych ľudí, ktorí len povedali: nechajme tu súčasný právny stav, „rituálne mediálne“ popravujú, tešia sa, či robia karikatúry. No nijaká práca nebola márna, neboli márne tie prebdeté posledné noci, ktoré dobrovoľníci  nespali a ťahali nočné, lebo spočítavali a číslovali hárky. Chceli sme to veľmi stihnúť a my sme to dokázali. Máme oddychový čas, ktorý je veľmi krátky, pretože budeme  musieť čím skôr hľadať reklamné miesta, materiálnu podporu a spôsoby, ako k ľuďom dostať informáciu o tom, čo sa deje a čo môžu čakať, ak sa nepostavia rodovej ideológii. Musíme k nim dostať správu, že tvárenie sa, že registrované partnerstvo nezasiahne aj ich deti, je ilúzia, môžu vám o tom viac povedať rodičia v Amerike, kde nemôžu protestovať, keď ich deti učia z knižky o tom, ako sa zamiloval a oženil princ s princom.

Povedzte úplne otvorene je vaše úsilie zamerané za niečo, alebo proti niekomu?

Vážime si každého človeka, aj homosexuálne orientovaného. Má slobodu a aj túto jeho slobodu si vážime a rešpektujeme ju a vždy budeme. V tejto slobode dnes u nás homosexuáli žijú. Sú úplne rovnocenní ako my. Máme však aj u nás postavené hodnoty a tie majú svoj rebríček. Na prvom mieste je rodina a deti. Každé jedno dieťa tu na svete má otca a mamu.

Aj vy viete svoje o tom, aké je to žiť „proti niekomu“.

Vidíme, ako sú matky zatvárané v Nemecku, keď odmietli liberálnu sexuálnu výchovu. Nestačí to na to, aby sme si uvedomili, že tu ide o našu slobodu a slobodu našich detí. Pozrite sa, ako sa správajú teraz, keď tu nie sú registrované partnerstvá, prečítajte si diskusie pod mojimi článkami na SME. Silná agresivita, obrátená aj proti mojim deťom. Aká bude tá agresivita po schválení registrovaných partnerstiev? Snahu o zakotvenie trestného činu homofóbie za slová už prezentovali.


Referendové otázky:

  1. Súhlasíte s tým, aby sa manželstvom nemohlo nazývať žiadne iné spolužitie osôb okrem zväzku medzi jedným mužom a jednou ženou?
  2. Súhlasíte s tým, aby párom alebo skupinám osôb rovnakého pohlavia nebolo umožnené osvojenie (adopcia) detí a ich následná výchova?
  3. Súhlasíte s tým, aby žiadnemu inému spolužitiu osôb okrem manželstva nebola priznaná osobitná ochrana, práva a povinnosti, ktoré sú právnymi normami k 1. 3. 2014 priznané iba manželstvu a manželom (najmä  uznanie,  registrácia či evidovanie ako životného spoločenstva pred verejnou autoritou, možnosť osvojenia dieťaťa druhým manželom rodiča)?
  4. Súhlasíte s tým, aby školy nemohli vyžadovať účasť detí na vyučovaní v oblasti sexuálneho správania či eutanázie, ak ich rodičia alebo deti samé nesúhlasia s obsahom vyučovania?

Zhováral sa Ivan BROŽÍK Foto-zdroj: internet



2 Komentárov

  • Remarque

    Taktiež úplne súhlasím so snahami Aliancie na ochranu detí a rodiny. Kiska je zapredaný prezident, ako v tejto, tak aj v iných otázkach.

  • Ingrid

    Plne súhlasím.
    Robíte správnu vec, ako málokto dnes v našej spoločnosti.
    Ak je treba pomôcť, aj ja som tu pre vás.
    S pozdravom, Ingrid.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.