Prijali osem konkrétnych odporúčaní a záverov

thumbnail

ČO INÍ NEPÍŠU

V Matici slovenskej zasadala Rada pre Slovákov žijúcich v zahraničí. Krajanská problematika bola v novembri na programe zasadania Rady pre Slovákov žijúcich v zahraničí pri Matici slovenskej, na ktorom sa zúčastnili delegáti zo šiestich krajín sveta. Rokovanie viedla predsedníčka RSŽZ pri MS Katarína Melegová-Melichová, predsedníčka Miestneho odboru Matice slovenskej v Báčskom Petrovci v Srbsku, spoločne s podpredsedom RSŽZ pri MS Adrianom Miroslavom Merkom, predsedom Demokratického zväzu Slovákov a Čechov v Rumunsku, a podpredsedníčkou RSŽZ pri MS Alžbetou Hollerovou-Račkovou, predsedníčkou Celoštátnej slovenskej samosprávy v Maďarsku.  Rokovanie sa uskutočnilo v priestoroch druhej budovy Matice slovenskej za účasti vrcholných činovníkov Matice ‒ predsedu MS Mariána Gešpera, prvého podpredsedu MS Mareka Hanusku, druhého podpredsedu MS Mareka Nemca, predsedu dozorného výboru MS Štefana Martinkoviča, tajomníkov a riaditeľov vybraných pracovísk. Na programe bolo vyhodnotenie plnenia záverov z ostatného zasadania Rady pre Slovákov žijúcich v zahraničí, ktoré sa uskutočnilo v jeseni 2017. Matica počas roka 2018 plnila požiadavky krajanov v oblasti navýšenia štátnej dotácie pre krajanov, podpory vzniku Centra slovenského zahraničia, iniciácie vedeckých výskumov „Ako ďalej krajania...“, podpory štátneho občianstva krajanov, darovania knižnej produkcie MS pre krajanov, podpory krajanského diania osobnou účasťou matičných činovníkov na podujatiach Slovákov žijúcich v zahraničí a tiež propagácie ich činností cez matičné mediálne kanály a print (SNN, magazín Slovensko, web, Matica TV, sociálne siete).

Po bilancii plnenia záverov nasledovali vystúpenia delegátov. Okrem vedenia RSŽZ pri MS svoje požiadavky Matici slovenskej predostreli Dušan Daučík, čestný predseda Švédsko-slovenského spolku, Ľudomír Molitoris, generálny tajomník Spolku Slovákov v Poľsku, Vladimír Skalský, predseda Svetového združenia Slovákov v zahraničí, a Bohdan Kraus, zastupujúci delegát za Obec Slovákov v Českej republike. Na rokovaní sa zúčastnil aj Ján Varšo, predseda Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí. Na rokovaní delegáti prijali týchto osem záverov: RSŽZ pri MS navrhuje, aby Matica slovenská podporila snahu krajanov o etablovanie poslanca parlamentu NR SR pre Slovákov žijúcich v zahraničí; aby Matica slovenská naďalej pokračovala v podpore vzniku Centra slovenského zahraničia;  iniciatívne v podpore vzniku vedeckých výskumov „Ako ďalej krajania...“ v jednotlivých oblastiach ich života; štatistické výskumy zamerané na migráciu krajanov (z krajanských komunít do SR a naopak); aby Matica slovenská vecne ocenila krajanskú mládež na vybraných súťažiach Slovákov žijúcich v zahraničí a zabezpečila pre krajanskú mládež nahrávky slovenských ľudových piesní a rozprávok; aby Matica slovenská naďalej pokračovala v realizácii táborov pre krajanskú mládež a vypracovala ponukový list a itinerár pre poznávací zájazd pre krajanskú mládež Po vlasteneckých stopách mesta Martin.

V závere zasadania Rada pre Slovákov žijúcich v zahraničí určila termín ďalšieho rokovania, ktoré naplánovala na jeseň 2019.

Text a foto: Zuzana PAVELCOVÁ



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.