Prijme Bratislava pamätník slovenského vysťahovalectva

thumbnail

Dlhý čas čakania medzi krokmi vpred. Už v septembri 2008 vyšla tlačová správa: „Slovenská vláda schválila Pamätník slovenského vysťahovalectva, ktorý má stáť v Bratislave do dvoch rokov.“  A ďalšia: „Do konca roka 2011 by mala na Bratislavskom hrade vzniknúť expozícia dejín vysťahovalectva a života zahraničných Slovákov“. Nič z toho dodnes nie je pravda. Ďalšia „bradatá predpoveď“  sa však negatívne potvrdila: „Vláda očakáva (!), že odchod ľudí do zahraničia bude pokračovať. Dnes najmä za prácou odchádza okolo pätnásťtisíc Slovákov ročne, odchádzajú prevažne mladí muži s maturitou... Zriedka pracujú na kvalifikovaných miestach, väčšinou robia v továrňach, na stavbách, v hoteloch a reštauráciách, doprave, skladoch a ako sezónni pomocníci v poľnohospodárstve.“

HANDRKOVANIE O MIESTO

Únik mozgov zo Slovenska teda pretrváva,  len Pamätník vysťahovalectva možno aj ako zdvihnutý prst! nestojí. „Žiaľ, toto sa nenaplnilo predovšetkým z tých dôvodov, že nastala kríza a nebolo dosť finančných prostriedkov,“ konštatuje Claude Baláž, jeden zo zakladateľov Nadácie Národný pamätník slovenského vysťahovalectva. Nadáciu založila v júli 2013 Matica slovenská s občianskym združením Migrácia SK a so Združením nezávislých expertov pre otázky dejín a života zahraničných Slovákov. „Máme jasný cieľ postaviť v Sade Janka Kráľa pri základnom kameni, kde sa stretávajú Slováci zo sveta, Národný pamätník slovenského vysťahovalectva na pamiatku všetkých, ktorí síce opustili Slovensko, ale nosili ho a budú nosiť vo svojom srdci po celý život,“ uviedol vtedy spoluzakladateľ Nadácie, predseda Matice slovenskej.

UBEHLI DVA ROKY

Počas výročného zasadania správnej rady Nadácie 18. februára tohto roku sme sa na pamätník spýtali: „Ubehli ďalšie dva roky a...? „A nič. Nestojí ani Pamätník a naďalej sa ani len nevie, kde bude. V našom hlavnom meste panuje akoby strach zo slovenských symbolov,“ reagoval Marián Tkáč.

pomník slovenského vysťahovalectva
Miesto na pri parkovisku pred budovou UK na Gondovej ulici.

Nadácia v spolupráci s Igorom Furdíkom, predsedom Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí, pripravila podklady, ktoré prerokovali príslušné mestské komisie na rozhraní rokov 2013 a 2014 a podporili myšlienku Pamätníka, nie však v Sade Janka Kráľa, ale na ľavom brehu Dunaja. Na odporúčanie Spolku architektov Slovenska oslovila Nadácia Architektonický ateliér A1 ReSpect, a. s., vedený arch. Branislavom Kaliským, ktorý v krátkom čase pripravil úvodnú architektonickú štúdiu Pamätníka na ľavom brehu Dunaja medzi Starým mostom a budovou Filozofickej fakulty na Gondovej ulici ako o možnom novom námestí Bratislavy s názvom Krajanské námestie či Námestie slovenského vysťahovalectva.  Tretieho júla 2014 nasledovala v NR SR pod záštitou jej podpredsedníčok Jany Laššákovej a Eriky Jurinovej prezentácia štúdie, ktorá vedenie parlamentu presvedčila.

„Po symbolickom položení základného kameňa v Sade Janka Kráľa v Petržalke v roku 2000 bol to druhý konkrétny krok k jeho dlho očakávanej realizácii,“ nádejal sa Claude Baláž, správca Nadácie.

DLHÁ CESTA

Lenže! Bratislavskému mestskému zastupiteľstvu na jeho rokovanie pred voľbami v roku 2014 – napriek prísľubu – vtedajší primátor Milan Ftáčnik návrh na umiestnenie Pamätníka v spomínanom priestore nepredložil. A tak sa nemohla vyhlásiť medzinárodná súťaž na jeho architektonicko-výtvarné riešenie a celý proces sa musí začať odznova.

Slovenskú metropolu čaká teda ešte dlhá cesta, aby sa včlenila medzi asi dvadsiatku metropol sveta, kde pamätníky vysťahovalectva majú. Niet pochýb o tom, že Bratislava taký Pamätník potrebuje, veď zo Slovenska odišlo do sveta viac ľudí ako z Írska. Niet pochýb, že na Pamätník čakajú krajania a budú ochotní naň aj prispieť, napokon hovorilo sa o ňom aj na Stálej konferencii Slovenská republika a Slováci žijúci v zahraničí. Zoznam mien tých, ktorí sa zo Slovenska museli alebo chceli vysťahovať, bude veľmi dlhý – a v rámci Pamätníka bude preň priestor.

Igor Furdík ocenil doterajšie aktivity Nadácie i jej ďalšie zamýšľané kroky, ktoré by mali vyvrcholiť verejnou finančnou zbierkou (prostredníctvom webového sídla www.vystahovalectvo.sk) a postavením Pamätníka, aký iní majú a Slováci potrebujú.

Pochybnosti sú však naďalej o ochote bratislavských mestských predstaviteľov povedať jasné: „Áno!“ Treba dúfať, že s príchodom nového vedenia mesta prichádzajú aj nové časy.

Dagmar VANEČKOVÁ



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.