Projekt zámorských dohôd TTIP sa potápa

thumbnail

Víťazstvo Trumpa urýchli agóniu spornej transatlantickej kooperácie. Transatlantická dohoda o obchodnom partnerstve TTIP – najradšej by sme slovo partnerstve písali s úvodzovkami – sa mení na kopu nepotrebných papierov. Politicky je dohoda mŕtva a nikto ju tak skoro neoživí. Budúci prezident USA D. Trump tak ešte desiatky dní pred nástupom do úradu odkázal doteraz hluchej a slepej Európe to, čo jej na demonštráciách pripomínali dlhé mesiace státisíce jej obyvateľov. Paradoxne až Donald Trump dokázal prebudiť bruselských úradníkov. Tí by sa teraz mali začať urýchlene zaoberať prípravou legislatívnych podkladov pre spravodlivejšiu dotačnú politiku, mali by pripraviť zákony proti nadnárodne podporovanej obchodnej konkurencii a nemali by obísť ani nastolenie normálneho spravodlivého neprotekčného ekonomického fungovania všetkých podnikateľských subjektov v celej Európskej únii, nielen v jej „demokratickejšej“ časti. A mali by sa konečne zobudiť aj tí „slovenskí“ politici, ktorí do poslednej sekundy tárali o tom, aká bude práve TTIP pre Slovensko nenahraditeľným a prospešným dokumentom.

usa-vlajkyEurópsky parlament prijal uznesenie o TTIP ešte v júli 2015. Rezolúcia ponúkla právne nezáväzný text ako rozhodujúci pre obchodných vyjednávačov. Signalizoval, za akých podmienok by Európsky parlament napokon ratifikoval alebo odmietol obchodnú dohodu. Lenže viac než tridsaťštyri percent poslancov Európskeho parlamentu odmietlo kontroverzný text. Niekoľko jednoznačných odmietnutí prišlo od poslancov zo strednej a z východnej Európy, ktorí väčšinou nasledovali všeobecný postoj ako európske politické skupiny, ktorých strana je spojená Európskym parlamentom. Radikálne  zamietavý postoj k TTIP zaujali poľnohospodári a chemický priemysel. Odstránenie dovozných ciel a jednoduchšie schvaľovacie procesy na umiestňovanie potravín zo Spojených štátov amerických, čo by vo výsledku umožnil podpis TTIP, mohli ohroziť pracovné miesta v týchto odvetviach.

Európska únia však nedávno ratifikovala dohodu CETA s Kanadou. Zaznelo všeobecné vychvaľovanie tohto rozhodnutia, niekoľko nič nevraviacich fráz a médiá publikovali fotografie spokojných tvárí politikov. Aj tých našich. Kto si však v tejto súvislosti všimol obrovskú nadúrodu obilia v Európe? Kto si všimol, že z územia štátov bývalého Sovietskeho zväzu smerujú obilím naložené vlaky do touto komoditou už aj tak preplnenej Európy? A kto si dal podpis dohody CETA do súvisu s faktom, že Kanada je jedným z najväčších exportérov pšenice na svete? Nikto. Otázne je, či sa našim poľnohospodárom oplatí ešte vôbec obilie zasiať. Ale to už je budúcnosť, žiaľ, nie príliš svetlá. CETA púšťa do európskeho kožucha veľmi nepríjemnú obchodnú blchu z Kanady. Že je to naozaj tak, ukáže už najbližší produkčný rok. Potom tie veselé tváre európskych politikov bude asi treba zverejniť na stránkach novín a na televíznych  obrazovkách nanovo.

Ján ČERNÝ - Foto: internet



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.