Provokácia extrémistického Jobbiku nemá obdobu

thumbnail

 Maďarská parlamentná strana pohŕda zvrchovanosťou Slovenska. István Szávay  ako poslanec maďarského parlamentu za extrémistickú stranu Jobbik otvoril v Dunajskej Strede svoju poslaneckú kanceláriu. Očakáva v nej návštevy občanov Slovenskej republiky, ktorí majú problém „... so zachovaním maďarskej identity“. Tento krok okamžite vyvolal na Slovensku ostré, ale nanajvýš oprávnené reakcie. Predseda vlády Robert Fico: „Nie je správne, ak sa niečo takéto udialo na suverénnej pôde Slovenskej republiky... Oceňujem, že s premiérom Viktorom Orbánom mám konštruktívny a korektný vzťah a sústreďujeme sa výlučne na pozitívne projekty do budúcnosti. Z tohto pohľadu ... vnímam rozhodnutie maďarskej opozičnej strany ako provokáciu,“ reagoval slovenský premiér. Najnovšie predseda parlamentu P. Pellegrini potvrdil, že pripraví zákon, ktorý by takéto konania na Slovensku zakazoval.

■ AJ ZMENOU ZÁKONA

Predseda NR SR Peter Pellegrini vyzval I. Szávaya, aby okamžite zatvoril svoju kanceláriu na Slovensku. Jobbik považuje za stranu „s okrajovou, extrémistickou agendou neznášanlivosti, radikalizmu, revizionizmu, aká nemá na Slovensku miesto ani priestor“. Podľa predsedu parlamentu „ak tak Jobbik neurobí, budeme musieť reagovať aj legislatívne...“ Na rozdiel od Pellegriniho si podpredseda SNS Anton Hrnko myslí, že zákony ani meniť netreba, je to totiž „flagrantné porušenie zákonov SR, a to najmä článku 29 Ústavy SR“. SNS krok Jobbiku považuje za test štátnych orgánov SR, či sú schopné do dôsledkov plniť svoje funkcie.

■ PREDVOLÁ VEĽVYSLANKYŇU

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák bude žiadať vysvetlenie od maďarskej veľvyslankyne na Slovensku. Na druhej strane – treba oceniť aj postoj strany Most ‒ Híd v tejto záležitosti. V jej vyhlásení sa uvádza, že „so znepokojením sleduje rastúce množstvo aktivít radikálnych nacionalistov na južnom Slovensku či už maďarských alebo slovenských... Ľudia chcú žiť pokojne a burcovanie nálad k tomu určite neprispieva,“ vyhlásila strana Bélu Bugára.

■ REAKCIA MATICE

„Je nemysliteľné, aby sa v súčasnej Európe v rámci krajín Rady Európy, ako aj v rámci Európskej únie vytvárali takéto, nazvime to, akési paralelné politické stranícke štruktúry v iných štátoch mimo hraníc štátov vlastných, čo môže destabilizovať a vyvolávať napätie, a to nielen národnostné. Zvlášť v súčasnosti, keď zložky ministerstiev vnútra SR a Maďarska, ale aj iné najvyššie vládne orgány našich štátov začali skutočne intenzívne spolupracovať na stabilizácii situácie z dôvodu imigračnej krízy EÚ, čo môžeme len pozitívne hodnotiť. Takéto konanie tejto politickej strany je akýmsi krokom k obnoveniu negatívnych vzťahov medzi našimi štátmi, čo akiste budú vnímať veľmi citlivo voliči, ale aj novinári, analytici a politológovia. Otáznym je, či práve toto nebolo práve v tejto dobe zámerom, pričom len môžeme vysloviť dobrú vieru a nádej že nie. Akosi z toho vyvstávajú negatívne odpovede na známe názory na to, ako je vnímaná táto politická strana (Jobbik – pozn. red.) a to nielen v Maďarsku, ale aj v rámci EÚ, ako aj z hľadiska národnostných, náboženských a iných menšín, keďže jej stanoviská a postoje sú vnímané veľmi pozorne a citlivo. Bolo by načim sa práve zo spomenutých dôvodov domnievať, že v rámci jej politických štruktúr dôjde k prehodnoteniu tohto konania ich poslanca a táto jeho činnosť sa u nás ukončí... SNV MS bude situáciu veľmi pozorne sledovať a analyzovať a určite aj informovať SNN a štátne orgány SR. ... MS je určite za pozitívne vzťahy medzi Slovákmi a všetkými národnostnými, jazykovými, etnickými, ako aj náboženskými menšinami, o čo sa usiluje v podstate od vzniku až do súčasnosti,“ uvádza sa v stanovisku Viliama Komoru zo Strediska národnostných vzťahov MS a predsedu komisie výboru MS pre národnostné vzťahy.

Ján ČERNÝ  - Foto: jobbik.com



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.