Rastislav TÓTH: Tieto voľby ukázali rozpad systému štátu

thumbnail

Je to čím ďalej horšie, máme veľkú zmes strán. Parlamentné voľby 2016 boli v poradí deviate od novembra 1989. Do Národnej rady Slovenskej republiky posunuli občania osem politických subjektov. Na kandidátkach sa do zastupiteľského orgánu prešmykli ďalšie strany, takže parlament v nasledujúcom období bude politicky veľmi pestrý. Navyše Matovičovo OĽaNO nepredstavuje štandardnú politickú stranu, ale pestrý výber osôb zodpovedajúcich predsedovým kritériám. Snahy politikov z deväťdesiatych rokov legislatívne obmedziť počet parlamentných subjektov a zvýšiť ich výkonnosť jednoducho zlyhali. Dokonca sa už dá hovoriť o nefunkčnosti systému. Aké boli ostatné voľby, čo priniesli a aké sú vyhliadky Slovenska na najbližšie roky, sa zhovárame s prof. Rastislavom TÓTHOM, pedagógom na Trnavskej univerzite.

 

  • Čím boli ostatné voľby výnimočné oproti predchádzajúcim?

Najmä svojimi výsledkami, pretože sa do parlamentu dostalo príliš veľa strán a nie je medzi nimi žiadna dominujúca. Ide o veľmi malé politické strany, takže akákoľvek ďalšia práca – najmä vyjednávacia, ale aj funkčná, bude veľmi zložitá.

  • Napriek tomu, že Smer-SD predsa len o čosi prevyšuje ostatné strany?

Ide o to, čo dokáže ponúknuť jednému-dvom potenciálnym partnerom a či to oni aj  prijmú.

  • Robert Fico síce naznačil, že do koalície by potreboval štyri strany, ale pravica sa chystá Smer z vládnej pozície vytlačiť.

To bude závisieť od tútorov, či budú chcieť, aby Smer vládol, alebo chcieť nebudú.   Ak si vedia predstaviť aj inú zostavu, potom Smer nemá šancu. Ale Smer išiel do vlády preto, že to tútori chceli a chcú,  lebo čím menej  subjektov sa bude na vláde podieľať, tým viac bude čo ponúkať. Tých vládnych kresiel nie je veľa. A Smer sa za určitých okolností môže vzdať aj funkcie premiéra.

  • Dal sa takýto volebný výsledok očakávať?

Nie, nedal sa, zásluhou tvrdení z prieskumov verejnej mienky. Do roku 1990 som prieskumom veril. Potom mi dvaja šéfovia prieskumných agentúr trochu poodhalili spôsob ich spracovania a myslím si, že dosiaľ je to rovnaké.

  • A predsa, azda prvýkrát agentúry zverejňovali len strany s preferenciami nad päť percent. Práve pod touto hranicou sa nachádzala Ľudová strana Naše Slovensko, ktorá sa stala najväčším prekvapením volieb. Nešlo o zámer zneviditeľniť túto stranu?

Jednoznačne. Skúsili to v Česku, tam to vyšlo. Ibaže tam bola situácia trochu iná. Stranou, ktorú bolo treba zlikvidovať, boli Sládkovi republikáni. Na rozdiel od Kotlebu, ktorý  mal pozíciu v Banskobystrickom kraji, sládkovci nedisponovali regionálnou štátotvornou stranou. Kým u Kotlebu  sa to nemohlo celkom vydariť, u českých republikánov to zafungovalo.  Rozhlas a televízia o nich vôbec neinformovali a vo voľbách prepadli.  Takže lepšie, ako niekoho strašiť,  je zamlčať ho. Churchill kedysi povedal: Keď na mňa nadávajú, tak mi to nevadí, keď o mne nebudú vôbec písať, to bude zle.

  • Fakticky táto strana bola neviditeľná po zatvorenie volebných miestností. Až v televíznych štúdiách sa ukázalo, že dosahuje takmer sedem percent a vznikla panika. Žeby politológovia s takým niečím nerátali, keď sa tomu čudovali?

Hovoril som kolegami, ktorí sa pýtali: a čo ak sa Kotleba dostane do parlamentu?  No tak sa dostane.  Reprezentuje určitú množinu občanov. Názor ako on má určitá časť voličov. Nemôžu všetci hovoriť to isté. Napokon, vlády a parlament robia  niečo iné, ako je väčšinová verejná mienka. Tá netúži po NATO a podobných veciach. Je to tak. A okrem toho, ťažko predpokladať, že by Kotleba získal šesťdesiat kresiel. Nikto sa k nemu aj tak nepridá, takže bude predstavovať hlas štrnástich ľudí. Voľakedy SNS bola  typická opozičná strana. Oni urobili chybu, že išli do vlády. Slota bol zaujímavý, keď bol opozičný politik. Ale keď sa stal vládnym, názor naňho sa veľmi, veľmi zhoršil.

  • Ako hodnotíte dnešnú SNS?

Vyzerá zaujímavo, môže to byť všeličo. Dokonca som sa nestačil čudovať, ako Sulík kurizoval Dankovi. Za určitých okolností sa musí s ním rátať.

  • Myslíte si, že SNS je konzervatívna strana?

No ak je národná, tak je konzervatívna. Lebo národná strana musí byť konzervatívna.

  • V týchto voľbách prepadlo KDH. Nemyslíte si, že voličov KDH prebrala Kotlebova strana?

Áno. Jednoznačne. Aj keď zrátame  percentá, tak to vychádza. V KDH  boli takí zahľadení do seba a do svojich starých pánov, že ľudia ich už vnímali ako pasívny element. Neaktívny, nepotrebný element.  KDH by malo čo najskôr kompletne zmeniť vedenie a pokúsiť sa zaktivizovať. Politické strany sú tiež nejaká množina strán a ak niektorá  z nich  zabudne na nejakú agendu, tak ňou vytvára priestor pre novú politickú stranu. Spočiatku sa o nich hovorilo, že sú to neoľudáci,  dokázali sa pokloniť Tisovi ako významnému štátnikovi, veď on významným štátnikom určite bol, no a potom zrazu sa zmenili na plastelínu. Už  neboli zreteľní ani z ekonomického, sociálneho či z politického, ba ani z medzinárodného hľadiska.  Migranti mali byť pre nich lahôdkou. Na tom mali získavať percentá. No ešte aj to nechali Smeru. Naozaj si mysleli, že im sa nič nemôže stať, že  svojich 10 –12 percent  získajú, z čoho vyplývajú kreslá pre lídrov, a to je všetko.

  • V týchto voľbách opustila parlament aj SDKÚ-DS.

Tá už dávno mala zaniknúť. To bola antimečiarovská strana, a keď Mečiar zmizol, stratili agendu, pretože nijakú inú nemali. Radičová nič nedodala, a potom ešte aj tvorcovia strany zdúchli. Takže  zostali bez matere, bez otca, no a sirôtka sa teraz stratila.

  • Nie je pokračovateľom SDKÚ strana Borisa Kollára Sme rodina? Pretože jej program a orientácia sa fakticky nedali čítať.

Je to príležitostná strana. Taká, ktorá chce predstavovať nádej pre beznádejných. Pre tých, čo sa sklamali. Na tom získavali SaS a matovičovci.  Ľudia sú dezorientovaní, tak skúšajú to s týmito stranami.

  • Kollár oblepil Slovensko bilbordmi, na ktorých už názov jeho strany musel ľudí urážať. Ako sa dá vysvetliť, že takáto kampaň ho dostala do parlamentu?

Peniazmi. Treba si kúpiť patričnú kampaň a ísť po tej línii, kde niečo chýba. A chýbala nová tvár. On má novú tvár. Navyše jestvuje pozitívny príklad z Českej republiky, kde podnikateľ Babiš v podstate zachránil vládu. Robí tam veľmi pozitívnu prácu, predpokladám, že ho určite  nejakým spôsobom zlikvidujú. Lebo narúša zavedený korupčný systém, a to tie skupiny nechcú. Ba narúša aj stranícky systém,  taký ten pokojný, že každý má svoj pašalík a je  spokojný. A on to celé narušil. Kollár nedostal veľa  percent, ale na vstup do parlamentu to stačí. A ktovie, možno, že aj na vstup do vlády.

  • Matovič vytvoril akýsi nový politický systém na Slovensku. Nemá nijaké stranícke štruktúry, iba pred voľbami vytvorí kandidátku zo zaujímavých ľudí a vychádza mu to. Dokonca niektorí politológovia kvitujú, že dokázal prelomiť stranícky systém. Čo na to hovoríte?

On má takú provokujúcu tvár s pohľadom nezbedného naivného 13-ročného chlapca, čo časť ľudí prijíma. Ale treba si uvedomiť, že na voľbách  sa zúčastnilo šesťdesiat percent voličov, to znamená, že jeho jedenásť percent  sú dve tretiny z celkového elektorátu, čiže v skutočnosti získal len osem percent. Tí, čo majú šesť percent, vlastne majú len 3,5-percentnú podporu. Tie strany by boli zaujímavé ako doplnkové vedľa veľkých strán, aké sú v Nemecku či Rakúsku. U nás je to čím ďalej tým horšie, lebo máme velikánsku zmes strán. Matovič čerpá z toho, že vyzerá mlado a ešte dlho bude,  preto poskakoval a robil šaša, ešteže sa neváľal po zemi a  nerobil „vykrútky“ na hlave. Od začiatku dokazoval, že elektronické médiá sú jeho kamaráti a  cez sociálne  siete sa vie dostať k iným typom voličov než tradične.  Netúži po vládnutí v regiónoch, sú mu úplne ľahostajné. Jemu celkom stačí, keď sa dostane k tvorbe zákonov, eventuálne keby sa dostal aj k exekutíve, tak by bol ešte spokojnejší.  On sa politikou zabáva.

  • Dokonca jeho exhibicionizmus v parlamente má aj svojich obdivovateľov. Ak Fico nebude schopný zostaviť vládu, vytvoria ju Sulík s Matovičom?

Práve preto si viem predstaviť takú situáciu, že Sulík by bol predsedom vlády a Matovič predsedom parlamentu...

  • To by bola zábava na Slovensku...

To by bola. Zabávala by sa na tom celá Európa. Ale ak zlyhá Smer, tak Sulík by mal byť druhý v poradí, kto bude zostavovať vládu.  A on nebude chcieť, aby bol niekto iný premiérom. To skôr by som si vedel predstaviť, že Smer ponúkne premiérsku stoličku trebárs Lipšicovi alebo Procházkovi,  ale aby Sulík  ponúkol premiérstvo, to si neviem predstaviť. A on nič iné nemôže robiť. Všade by vyšla najavo jeho riadiaca neschopnosť.

  • Ktorá strana vás vo voľbách oslovila a prečo?

SNS je tradičná strana, ktorá existuje veľmi dlho. Vedela o existencii slovenského národa vtedy, keď ešte ostatní politici netušili, že nejaký jestvuje. A nebála sa vystúpiť aj po novembri s dosť radikálnym, ale nie agresívnym programom. Lebo SNS  nechcela odtrhnutie od Česka, chcela pre Slovensko vyššiu autonómiu. Azda nastala  situácia, že sa SNS zbavila  ľudí, ktorí tam nikdy nemali prísť, a že táto garnitúra bude lepšia. Ale či bude lepšia, to netuším.

  • Dá sa povedať že SNS predstavuje modernú národnú stranu?

Nie.

  • Objavujú sa názory že ĽS NS je strana z 20. storočia. Čo charakterizuje strany moderné a čo zaostalé?

Moderné strany majú odborníkov. Keď sa dostávajú k moci, vedia nimi  obsadiť miesta.  A staromódne strany, trebárs z 19. storočia, tie mali najmä vládcov. V 20. storočí sa ukázalo, že ak strany nemajú odborníkov, môže sa to skončiť veľmi zle.  Po druhej  svetovej  vojne sa potvrdilo, že tie nemecké strany, ktoré  našli odborníkov, sa z toho marazmu dostali veľmi rýchlo. A Nemecko sa odrazu stalo veľmocou. Ekonomickou, a potom aj politickou. Podobne Francúzsko. Dokonca dokázalo obsadzovať miesta vo Svetovej banke.  Slovenské politické strany sa prezentujú tým, že neustále nevedia obsadzovať miesta v europarlamente. A napokon ani eurokomisár nie je spojený so Slovenskom, ale kdesi ho našli a zistili, že bude poslušný, tak je to fajn chlapík.  Ale odborníkov nemáme. Asi je to tým, že strany sú maličké a ich lídri žiarlia na odborníkov.

  • Nedá mi nespomenúť deklaráciu pápeža Františka a patriarchu Kirilla. Pápež v nej upozorňuje na zničujúcu sekularizáciu Európy. Nie je práve táto okolnosť považovaná za nasledovaniahodnú modernizáciu, kým obrana kresťanských hodnôt sa skôr považuje za spiatočníctvo?

Tento proces sa začal  Francúzskou revolúciou. Tam došlo k tomu nešťastiu, že odrazu vzniklo nové, v podstate občianske  náboženstvo. Ibaže nedokázalo nahradiť predchádzajúce náboženstvo, nuž po čase zvädlo. Je pravda, že chýba, a len deklarovanie niektorých politikov, že EÚ je založená na kresťansko-židovských základoch, nestačí. Jednak  nie je to pravda, lebo  EÚ je založená na klasických gréckych politických a filozofických základoch, nie na kresťansko-židovských náboženstvách. V Nemecku, napočudovanie, sa v katolíckej cirkvi pokúšajú reštaurovať politickú teológiu. A dalo by sa povedať, že sa im dosť darí.

  • Stranou, ktorá na prvom mieste zdôrazňuje Boha, je ĽS NS. Ale práve preto ju politológovia zavrhujú ako nemodernú, patriacu do 20. storočia.

To neprekáža, však 20. storočie bolo predvčerom. A napokon aj náš stranícky systém vznikol v 20. storočí. Pár rokov po začiatku nového storočia hovoriť o tom, že 20. storočie bolo niečo negatívne, je nezmysel. Tu ide o to, že si predstavujú vládnuci systém ako sekulárny, liberálno-demokratický. On môže byť liberálno-demokratický, ale nemusí byť sekulárny. Nejaká životná filozofia musí existovať. To pochopil dokonca aj Mao Ce-tung a

konfucianizmus nezlikvidoval. Konfucianizmus existoval počas cisárstva, v diktatúre i v súčasnosti a nikomu neprekáža.  Naopak, je integrujúcim faktorom. Aj u nás by bolo také niečo potrebné.

  • Očakávate predčasné voľby?

Bolo by to najlepšie riešenie.

  • Vyriešili by niečo?

Závisí od toho, čo sa udeje v politických stranách.  Či sa budú na to pripravovať a či si nájdu lídrov. Lebo ak nie,  môžeme skĺznuť do roviny tretej Francúzskej republiky, kde niektoré vlády boli pri moci 5-6 dní. Tieto voľby ukázali rozpad systému štátu. Treba ho niečím nahradiť, a dá sa to jedine novými tvárami. To, že sa bude niekto inak usmievať, inak sa oblečie, z toho vôbec nič nevyplýva. Teda aj Sulík je už obohraný.

Zhovárala sa Eva ZELENAYOVÁ – Foto: archív SNN



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.