Referendové otázky sú právne regulárne

thumbnail

Autoritatívna medzinárodná organizácia píše Ústavnému súdu SR. Alliance Defending Freedom (ADF) zaslala Ústavnému súdu SR právne stanovisko k návrhu na začatie konania o predmete referenda, ktorý podal 4. septembra 2014 prezident SR. Zo stanoviska vyplýva, že otázky pripravované do referenda o kľúčových otázkach manželstva a rodiny na Slovensku sú v súlade so znením slovenskej ústavy. Alliance Defending Freedom je právnická nezisková organizácia s tímom štyridsiatich advokátov a vyše dvetisíc spolupracujúcich advokátov, zastupovala alebo intervenovala v desiatkach prípadov pred Európskym súdom pre ľudské práva.

■ VÝSLEDOK EXPERTÍZY

Právne stanovisko ADF navrhuje, aby Ústavný súd SR rozhodol, že otázky formulované v petícii za vyhlásenie referenda sa netýkajú základných práv a slobôd, pretože buď navrhujú zachovať platný právny stav, alebo rozšíriť práva rodičov pri vzdelávaní vlastných detí.

„Slovenskí občania by mali mať právo podporiť ochranu manželstva a rodiny, ak sa tak rozhodnú,“ uviedol právny zástupca ADF JUDr. Roger Kiska. „Toto referendum umožní občanom Slovenskej republiky potvrdiť súčasne platný právny stav a dôležité spoločenské hodnoty, čo je úplne v súlade so znením slovenskej ústavy.“

Petícia Aliancie za rodinu nabáda prezidenta republiky na vyhlásenie referenda o kľúčových otázkach manželstva a rodiny. Referendum by potvrdilo a posilnilo tri základné veci: (1) definíciu manželstva ako zväzku jedného muža a jednej ženy, (2) požiadavku, aby adoptívni rodičia boli manželmi, aby tak vytvorili čo najlepšie prostredie pre výchovu osvojených detí, a (3) ochranu identity manželstva poskytnutím privilegovanej ochrany výlučne tomuto zväzku. Štvrtá otázka, ktorú petícia rieši, sa týka práva rodičov a detí nezúčastniť sa na vyučovaní v oblasti sexuálneho správania, ak je v rozpore s ich náboženským alebo filozofickým presvedčením. Táto otázka smeruje k posilneniu rodičovských práv v oblasti vzdelávania.

■ MEDZINÁRODNÉ ŠTANDARDY

Právne stanovisko ADF podrobnou analýzou navrhnutých referendových otázok prichádza k záveru, že tieto otázky nijako neobmedzujú základné práva a slobody a sú zamerané na potvrdenie platného právneho stavu. „Veľká časť občanov Slovenska podporuje otázky v referende a neexistuje reálna ústavná prekážka, ktorá by im mala zabrániť slobodne vyjadriť svoj názor, “ pripomenul spolupracujúci advokát JUDr. Daniel Lipšic, ktorý sa podieľal na spracovaní právneho stanoviska. „Dúfame, že ústavný súd potvrdí demokratickú slobodu našich občanov potvrdiť v referende platný právny stav.“ Zostáva teda čakať na rozhodnutie Ústavného súdu SR.

Ján ČERNÝ ‒ Foto: alianciazarodinu.sk



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.