Referendum o ochrane rodiny v novembri nebude

thumbnail

Priama demokracia podľa prezidenta A. Kisku. Viac ako štyristotisíc občanov podpisom na referendových hárkoch požiadalo hlavu štátu o vyhlásenie referenda s otázkami, ktoré podľa nich majú za cieľ zákonným spôsobom chrániť rodinu. Z dvoch možností – do tridsať dní vyhlásiť referendum alebo dať posúdiť otázky ústavnému súdu si prezident Andrej Kiska vybral tú druhú. Rozhodnutie  prezidenta týkajúce sa referenda o ochrane rodiny považuje Aliancia za rodinu (AZR), iniciátor a organizátor plebiscitu, za nedodržaný sľub, ktorý Andrej Kiska dal. „Keď sme sa s ním stretli pred voľbami, nevyjadril nijaké pochybnosti o referende ani o jeho otázkach, ktoré boli známe,“ povedal Anton Chromík, hovorca AZR. „Naopak, prisľúbil nám, že referendum  spojí s niektorými voľbami,“ dodal.

  • PREZIDENTOVA DIPLOMACIA

Prezident SR Andrej Kiska chce, aby súd preskúmal súlad predmetu referenda s ústavou a jeho zásah do základných ľudských práv a slobôd. Prezident verejne potvrdil, že podľa prebiehajúcich kontrol bude petícia spĺňať potrebný počet podpisov nevyhnutných na vyhlásenie referenda. Súčasne sa však intenzívne zaoberal tým, či predmet referenda sa týka alebo netýka základných práv a slobôd. Ak by sa týkal, takéto referendum nie je možné. Andrej Kiska vyhlásil, že si veľmi váži ľudí, ktorí iniciovali i spolupracovali na zbieraní podpisov pod petíciu, ocenil ich osobnú angažovanosť. „Zároveň som presvedčený, že aj týmto ľuďom a všetkým, ktorí petíciu podpísali, záleží na tom, aby vypísané referendum nemohlo byť spochybnené v rámci súladu s ústavou,“ povedal Andrej Kiska. „Keďže takéto pochybnosti existujú, podal som podnet na preskúmanie návrhu referenda a otázok v ňom ústavným súdom,“ zdôvodnil svoje rozhodnutie.

  • ŠTYRI OTÁZKY

V navrhovanom referende chce AZR občanom položiť štyri otázky. Či súhlasia s tým, aby sa manželstvom mohol nazývať len zväzok jedného muža a jednej ženy, či súhlasia, aby si homosexuálne alebo iné zväzky nemohli nárokovať práva manželstva, či súhlasia, aby si homosexuálne zväzky nemohli nárokovať adopcie detí a či súhlasia, aby rodičia mohli rozhodovať o spôsobe výchovy a vzdelávania svojich detí v školách pri citlivých kultúrno-etických veciach, ako je sexuálne správanie alebo eutanázia.

Hovorca AZR Peter Kremský prirovnal prezidentovo rozhodnutie k rozhodovaniu politických elít, ktoré si chcú ponechať moc vo svojich rukách. „Je to obrovské sklamanie z postoja prvého občianskeho prezidenta, v tomto duchu dostávame aj  maily a telefonáty z celého Slovenska,“ dodala Eva Grey z aliancie. Anton Chromík zopakoval, že AZR v prípade otázok v referende „nevidí nič, čo by zasahovalo do nejakého základného práva“. „Ani registrované partnerstvo, ani adopcie homosexuálnymi pármi nie sú základným právom, boli by sme veľmi neradi, ak by ústavný súd konštatoval opak,“ dodal v tejto súvislosti ďalší hovorca AZR.

  • APEL HLAVY ŠTÁTU

Prezident verejne apeloval na všetky zúčastnené strany, aby diskusia o otázkach, ktoré sa objavujú v referende, bola tolerantná, slušná a viedla k pochopeniu ľudí s odlišným názorom. Priamo s tým súvisí stav demokracie na Slovensku. Občania zrejme strácajú dôveru v kvalitu demokracie prenesenej, teda zákonodarnej činnosti poslancov Národnej rady Slovenskej republiky, a pod dojmom nemožnosti dosiahnutia svojich práv sa utiekajú k priamej demokracii – k vyjadrovaniu vlastných názorov a požiadaviek formou referend. Ak im aj táto nádej zlyhá, bude na Slovensku naozaj zle.

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.