Rok dilemy medzi voľbami, Merkelovou a Lutherom

thumbnail

Voľby do nemeckého spolkového snemu – skúška pre stabilitu celej Európy. Jedenásťročná nemecká školáčka sa spytuje rodičov: „Keď budú voľby, môže sa stať kancelárkou aj muž?“ Nijaký jedenásťročný nemecký žiak totiž nikdy v kresle kancelára nijakého muža nevidel. A do nového roku  2017 vkročí  Angela Merkelová s rozhodnutím kandidovať opäť. Počas mesiacov, ktoré nás delia od volieb do spolkového snemu – bundestagu,  sa stane zrejmejšie, aké budú vyhliadky Angely Merkelovej, aby po štvrtý raz v nich zvíťazila a ostala na čele najsilnejšej európskej ekonomiky a najvplyvnejšieho štátu Európskej únie. Bude to v prvom roku pôsobenia nového prezidenta USA a v roku konečnej odpovede Veľkej Británie na to, ako bude vyzerať jej odchod z EÚ, ale, samozrejme, nie z Európy a zo zväzku NATO. Bude to tiež v čase hľadania doteraz nenájdených riešení pre Európu, ktorá čelí, na rozdiel od USA, ničivej migračnej vlne. A čelí i beznádejnej neschopnosti  bruselskej Európskej komisie dosiahnuť na hraniciach EÚ či na juhu alebo na východe mierové, dobré susedské vzťahy bez vojen, konfliktov a vojnových napätí.  Súčasná Európska komisia nie je schopná presadzovať európske záujmy a nepodliehať len výlučne geopolitickým záujmom doterajších USA. Preto  bude akákoľvek podoba nemeckej predvolebnej kampane presahovať rámec nemeckej politiky.

■ NEMECKÁ KAMPAŇ

Voľby však nebudú pre slovenského občana len otázkou veľkej politiky. Priamo mu ukážu, ako sa bude vyvíjať európska politická kultúra, či aj v Nemecku dospeje kampaň do takej otrasnej degradácie, ako sme boli svedkami počas americkej volebnej kampane. A to tak od oboch kandidátov, ako aj od amerických médií.

Ako bude vyzerať nemecká kampaň? Ako sa bude správať nemecký volič? Bude Nemecko, jeho politika a médiá, schopné udržať európsky štandard a naplno postaviť hrádzu metódam toho cirkusu, aký nám na naše ohromenie predvádzali v USA? Je to kľúčová otázka nielen politiky, ale aj mediálnej kultúry a medziľudských vzťahov vôbec. Sú to prvé nemecké parlamentné voľby, ktoré majú takýto význam pre celú Európu.  Názorne to možno vidieť na mnohom, jedným z výrazných príkladov je Lutherov rok – rok výročia, keď prekladateľ Biblie do nemčiny pribil na dvere chrámu deväťdesiatpäť požiadaviek reformácie. V roku 2017 od tohto civilizačného prelomu, ktorý zasiahol výrazne aj naše územie a môžeme ho dodnes vidieť od Skalice po Bardejov, uplynie päťsto rokov.

LUTHEROV ROK

Bundeskanzlerin Angela Merkel (CDU) gibt am Montag (21.02.2011) im Konrad-Adenauer-Haus in Berlin eine Pressekonferenz zur Hamburg-Wahl. Die CDU kam in Hamburg mit 21,9 Prozent auf das schwächste Wahlergebnis seit Kriegsende. Foto: Rainer Jensen dpa

Pripomínanie si tohto jubilea sa začalo, ako inak, v chráme za účasti celej nemeckej politickej špičky. Nemecký prezident bol evanjelický pastor, nemecká kancelárka dcéra evanjelického pastora, obaja v bývalom východnom Nemecku, zaniknutej NDR. Prezident nie je rozvedený, so ženou nežije a úlohu prvej dámy plní jeho družka. Modlitbu predniesla pastorka, ktorá sa vzdala vedenia evanjelickej cirkvi na druhý deň po tom, čo ju policajná hliadka prichytila s vysokým promile alkoholu za volantom auta. Nič z toho však nebolo pre médiá dôležité. Keď zaznela modlitba k Bohu, modlil sa celý chrám pekne nahlas, kamery, ktoré brázdili dookola, nenašli jediné zatvorené ústa. Porovnajte to s povestnou posmrtnou pobožnosťou v hlavnom slovenskom chráme, kde jeden bojový ostrý politický prejav striedal druhý,  a uvidíte rozdiel politickej kultúry. Nečudo, veď v Bratislave sa pochovávalo doslova i obrazne. Pripomeňme ešte, že nemecký prezident si získal morálnu autoritu ako evanjelický pastor. Do prezidentského paláca nevošiel teda povedzme ako maklér nejakej pôžičkárne...

NEMÔŽE INAK

Možno aj Angela Merkelová, tak ako kedysi Martin Luther, si povedala onú chýrnu vetu – tu stojím a nemôžem inak, ale skôr je to nemecká politická realita. Na domácej pôde musí čeliť následkom pre Európu zničujúcej  migračnej politiky. Sesterská politická strana, bavorská CSU, ktorá vládne neprerušene v desaťmiliónovom Bavorsku už vyše polstoročia, jej dala jasne pocítiť v otázke migrácie svoj nesúhlas. Migračný mindrák napokon určite využije  vo voľbách na svoje posilnenie. Merkelovej CDU podľa terajších prieskumov hrozí strata najmenej osem percent oproti predchádzajúcim voľbám, ale zostane jej asi tridsaťtri percent voličských hlasov. Koaliční sociálni demokrati stratia menej, okolo tri percentá, zostane im dvadsaťdva z predchádzajúcich volieb, Zelení a Ľavica sa budú pohybovať okolo zisku desiatich percent.

■ PREKVAPENIE V POZADÍ

Veľkým prekvapením môže byť protestná Alternatíva pre Nemecko (AfD). Nechýbajú prieskumy, že získa nemálo nad desať percent – teda aj vstup do parlamentu, ktorý sa jej nepodaril v predchádzajúcich voľbách v roku 2013. O rok neskôr však získala kreslá vo voľbách do Európskeho parlamentu.

Napriek všetkým ostrým a jednoznačným výhradám proti pravicovému populizmu, nacionalizmu a euroskepticizmu si o tejto strane možno urobiť jasný obraz. Verejnoprávna televízia na kanáli Phoenix vysiela naživo jej zjazdy, prejavy konkrétnych političiek a politikov, veď AfD má zastúpenie v desiatich zo šestnástich krajinských parlamentov. Takže z prvej ruky môžete vidieť priepastný rozdiel medzi kvalitou tejto opozície a tým, ako vyzerajú televízne predstavenia časti kritikov vlády u nás. Je to diametrálny rozdiel. Ak nemecká predvolebná kampaň nebude degenerovať na americký spôsob, už to bude znamenať veľa pre udržanie skutočne európskych hodnôt.

■ STABILNÉ NEMECKO

Európa so stabilným Nemeckom bude musieť rozseknúť dilemu s Tureckom, ktoré bezprecedentne nielen vydiera EÚ, ale je aj jedným zo zdrojov napätia a podpory terorizmu na Blízkom východe. Merkelová, ktorá sa už iste v súkromí vzdala naivity v otázke migrácie a azda pochopila, že tu ide o premyslený chaos, čo má oslabiť Európu a rozložiť Európsku úniu, bude musieť nájsť nového Kaddáfího, ktorý predsa len utečeneckú vlnu z Afriky zadržoval, kým sme ho nenechali odbachnúť a Líbyu rozvrátiť. Bude musieť tiež jasne povedať oligarchom a nacionalistom na Ukrajine, čo musia urobiť. A napokon zostane riešiť nielen nezmyselnosť, ale aj neúčinnosť sankcií proti Rusku. Zastaneme, ak Nemecko bude stabilné, všetci pred veľkou otázkou, kto má vlastne prospech z toho, že z Ruska sme si urobili nepriateľa.

Dušan D. KERNÝ – Foto: internet-russiainsider



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.